Magdalena studerar på Nya Zeeland

När jag blev antagen till Explorius utbytesprogram till Nya Zeeland visste jag inte vad jag skulle känna. Jag kände mig nervös, exalterad, nyfiken men förmodligen mest livrädd. Jag tänkte "Vad har jag gett mig in på? Kommer jag ens klara av det här?" Nu efter 10 månader på Nya Zeeland, och en vecka kvar, så har jag svaret. Jag gav mig in på mitt livs äventyr, och kom ut som en annan person, mer vuxen, ansvarsfull och med en massa livserfarenhet och minnen som jag alltid kommer ha.


När jag lämnade Sverige i juli var jag väldigt nervös, jag visste inte vad jag hade att vänta mig "Down Under", det enda jag visste var att jag skulle bo med ett 60 årigt gammalt par i en liten stad som kallas Levin. Mina förväntningar var förmodligen inte så höga, ett par i 60 årsåldern kan väl inte vara så kul? Men jag visades helt fel när jag anlände en kall och regnande lördagkväll i juli. Min värdföräldrar är två av de trevligaste och roligaste personerna jag träffat, de tog mig runt i Nya Zeeland, visade mig deras hemland, lärde mig om deras kultur och visade mig allt som är "kiwiana".

I början måste jag medge att det var rätt så svårt, jag saknade min familj, det var riktigt kallt, och allting var så nytt. Något jag fann var väldigt svårt var kosten, Sverige är ett rätt så nyttigt land jämfört med Nya Zeeland där snabbmat är en stor del av kosten. I min familj var fredagar alltid "Fish&Chips night", och Levin består praktiskt taget bara av stora snabbmatskedjor. Men med tiden vände jag mig och jag såg det som en del av upplevelsen eftersom det är så många Nya Zeeländska familjer lever.

Under min tid på Nya Zeeland reste jag runt väldigt mycket. Nya Zeeland är känt för sin vackra och varierande natur där man kan hitta allt från stränder, berg, och glaciärer. Min skola arrangerade resor för oss internationella studenter så att vi skulle få möjligheten att ta en del av den vackra naturen på Nya Zeeland. Det finns även väldigt många företag som specialiserar sig på att ta internationella och utbytesstudenter runt i Nya Zeeland, men även Australien och Cook-öarna.

En av höjdpunkterna under året var då jag besökte den södra ön under två veckor, det var en underbar resa där jag fick träffa andra utbytesstudenter från runt Nya Zeeland och se den otroliga naturen och vildlivet. En av häftigaste sakerna under resan var att få simma med vilda delfiner. Det var en upplevelse som jag aldrig kommer glömma, dels för det iskalla vattnet och att jag var sjösjuk mest under hela tiden men även för hur nära man kunde komma dem i det vilda.

Det finns så mycket att göra i Nya Zeeland, du kan surfa, åka skidor, hoppa fallskärm eller bungyjump, pröva på en ny sport såsom 'Canoe Polo' eller rugby, gå på rugby matcher med dina kompisar, besöka Hobbiton där scener ur Sagan Om Ringen trilogin och The Hobbit var inspelade, eller bara umgås med dina kompisar på stranden och ha en BBQ.

Nya Zeeland är verkligen det underbaraste landet jag besökt och jag rekommenderar verkligen det till alla! Jag tycker att om man funderar på att åka ska verkligen göra det, för mig kändes det skrämmande innan jag åkte men nu när jag spenderat mina 10 månader här är det lätt det bästa jag gjort!

Magdalena