Traditionella Japan – kimono och koto


spela koto i japan

 Många känner till det traditionella Japan. Unika vackra kimonos, samurajer och geishor. Listan kan lätt bli väldigt lång, men jag har nu fått ta del av två traditioner på den listan. Första saken att checka av är att prova kimono.

Kimono betyder bokstavlig "bära sak"
Kimono är en klädsel som många kopplar ihop med Japan. Ofta de kimonos som geishorna bär i Kyoto. Kimono betyder bokstavlig "bära sak", en sak man bär. "Ki" är förkortning utav "kiru", att bära och "mono" betyder sak. Kimonos bars som ett vardagligt plagg förr men idag bärs det när man utövar inhemska traditioner, såsom i en teceremoni. Det finns även liknande plagg man bär i till exempel kampsport.

Många och långa förberedelser
Jag och min värdsyster fick bära detta vackra plagg och åka till en fotograf. Men det tog tid att bli redo! Två vänner till familjen kom över och satte upp våra hår, kan säga att det tog längre tid att kamma ut det än att sätta upp det. Därefter började vi klä på alla plaggen som en kimono består av. En kimono är väldigt tung och ofta är det män som knyter "obi" runt midjan. Vi tog väldigt många foton hemma och åkte sedan iväg till fotografen.

Koto
Koto är också något jag kan checka av nu. Det är ett stränginstrument och en väldigt gammal tradition här i Japan. Det är gjort av trä och har tretton strängar. Strängarna är väldigt hårt spända, mer än en gitarr. Den är ca 1.5 meter lång, så det är en fördel om du har långa armar. Man använder även små plattor på fingrarna för att strängarna är så spända.


Kolla in fler bloggar från utbytesstudenter i Japan här>>

Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter.

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan:

"Vissa fält i formulärat är obligatoriska, fyll i dessa och testa igen."