Skolklubbar en stor del av utbytesåret i Japan

utbytesstudent i japan skolklubb

Skolklubbarna tas på stort allvar

Skolklubbar i skolan är någon både elever och lärare tar väldigt mycket på allvar. Det finns olika antal klubbar, så som vad för sorts klubbar beroende på skolan och vart du bor. Skolorna har oftast både sportklubbar och kulturella klubbar. Sportklubbarna varierar i storleken beroende hur stor skolan och skolans ekonomi är. Det kan finnas allt från vanlig fotboll till amerikansk fotboll, tennis är också en sport som är väldigt populärt här. Rugbyns popularitet har dock skjutit höjden de senaste åren samtidigt som det har gått bra för Japans rugbylag. Det gemensamma som många klubbar har är att de träna väldigt mycket, oftast varje dag och det är mycket sällan som man får ta ledigt. Det är många skolor i Japan som har halvdag på lördagar med lektioner och träning med klubben. Då tränar man ofta mellan 3-5 timmar. Men då många av dessa klubbar är lagsporter så lär man känna nya kompisar och kan samtidigt som man lär sig japanska.

Kulturella klubbar
De kulturella klubbarna varierar också från skola till skola. När jag hört runt med några andra utbytesstudenter i landet har många av skolorna har åtminstone en teceremoni klubb. Det finns självklart andra traditionella klubbar så som kendo, kyuudo och shodo. Kendo är något många kopplar ihop med fäktning, kyuudo med pilbåde och shodo är kalligrafi. På min värdskola finns det både kendo och kyuudo, tyvärr täckte inte min försäkring kendo då detta är en ”extremsport” så om du vill testa på kendo dubbelkolla din försäkring. Då jag inte hade denna försäkring så gick jag med i kyuudo
klubben.

Bågskytte med lång tradition
Kyuudo översatt rakt upp och ner blir det ”Bågens väg”, det låter lite lamt på svenska. De första bilderna man har hittat som föreställer kyuudo är redan 500 f.Kr. Under ett krig sökte man efter bågskyttar och man skapade då en skola där man började lära ut kyuudo. Men på häst, så kallad yabusame. Under ett senare inbördeskrig skapades en ny sorts utövning och det är den som man även använder sig utav idag. Kyuudo är ingen kampsport utan en spirituell sport. Det finns ett talesätt som lyder, ”Correct shooting is correct hitting”. Detta betyder att även om man träffar målet men inte skjuter på ett korrekt sätt så är det ingen bra träff.

utbytesstudent katja japan sportskolklubb japan utbytesår

Läs mer av Katjas blogg från Japan..
Tokyo Soft Landing Camp
Första dagen i skolan

Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter. 

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan:

"Vissa fält i formulärat är obligatoriska, fyll i dessa och testa igen."