Saker man lär sig älska, och saker man aldrig kommer förstå, med den japanska kulturen

utbytesstudent i japan

3 saker man lär sig att älska...

1. Man kommer att lära sig att älska den japanska maten. När jag först kom hit förra året hade jag aldrig fått smaka den asiatiska maten, om man då inte räknar det där thai stånden i Sverige. Men ännu mindre hade jag fått chansen att äta den japanska maten. Något som jag hade väldigt svårt med var miso soup. Det är egentligen vatten med olika innehåll. Man kan lägga ner tofu, daikon, spenat, lök mm. Men innan man server lägger man i något som heter miso. Jag har ingen aning om vad det är och har inte hittat någon riktig förklaring på vad det är. Men nu är det något jag älskar och kommer sakna det mycket när jag återvänder hem.

2. Yngre klasskompisar. Du kommer nog inte hamna med dom i samma ålder när du åker på utbytesår. Jag hamnade med de som är födda 99' och 00´, själv är jag född 97´. I början kan de bete sig som barn och rätt som det är kommer du också att göra det och ni kommer ha så mycket roligt tillsammans!


3. Skolans system är något du kommer ha väldigt svårt för när du först kommer hit till Japan. Det kvittar egentligen nog vart du än åker för det är olika från varje land men det är det som är det intressanta med att gå på en utländsk skola. Som du kanske har läst i mina andra inlägg angående skolan så är det stolta över dem och det finns många regler. Men du kommer snart känna dig stolt att kunna få chansen att ta del av den stolthet.

annorlunda kultur japan

3 saker man aldrig kommer förstå

1. Hierarkin. Detta är något jag aldrig kommer kunna förstå mig på, kvittar vart de än säger varför det är bra att ha. I Sverige lär vi oss i tidig ålder att alla är jämlika. Killar, tjejer, vita personer och färgade. Vi kallar även våra lärare vid förnamnet. Det är något som de aldrig skulle kunna göra här. Precis som i USA och UK säger vi efternamnet med sensei efteråt. Bokstavligt talat lärare, t.ex. Itou-sensei. Det var svårt i börjar och väldigt svårt nu.

2. Den där långa omvägen för att förklara. Har du också den där föräldern som måste förklara det där svåra mattetalen med den där överlånga omvägen? Då kan du börja vänja dig vid dem för här i Japan används de ganska mycket. På engelskalektionerna verkar de studera mer engelska än vad de egentligen lär sig.


3. Du kommer aldrig förstå dig på skolans system. Det är så mycket regler och du ska göra si och så, du får studera fritt men det bästa är om du gör såhär. Och om läraren säger så så menar de egentligen Om du vill klara testet så måste du plugga på det här viset. Lärarna säger aldrig vad de egentligen vad de menar utan de tar den där super långa omvägen för att du ska ta upp poängen i samtalet istället för dem.

Så det finns många olikheter med Svenska vardagslivet i jämförelse med det Japanska. Men ditt Japanska vardagsliv kommer se annorlunda ut för det är du som skapar det. Det finns aldrig två personer som har ett likadant år. Det finns många fler olikheter men också likheter men dessa sex är något som jag har tänkt mycket på.

utbytesår i japan blogg

Läs fler bloggar om utbytesår i Japan här.

Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter. 

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan:

"Vissa fält i formulärat är obligatoriska, fyll i dessa och testa igen."