Franska skolan är annorlunda!Bonjour!
Att hamna i en skola där du inte förstår språket är en otrolig nyttig upplevelse. När jag började min första dag i min franska skola drogs jag av en fet chock på grund av alla skillnader med den svenska och franska skolan. Man har hört rykten om den strikta franska skolan och nu ska ni få höra vad jag har snappat upp.
Alors,

Behövandet av franska språket
- Javisst jag har lärt mig grammatik och att förstå ord på franska. Jag hade ju pluggat franska i 4 år. Men att använda sig av språket som ett verktyg i övriga studier som historia, litteratur och naturkunskap är svårt att förbereda sig på. Det är stressigt och pinsamt till en början men med tiden lär man sig och jag förstår nu nästan allt de säger på lektionerna.

Anteckningar – I Frankrike tar man anteckningar varje lektion. Det är nästan konstigt om du inte sitter och skriver under lektionerna. Detta är tur för mig för då kan jag kopiera mina klasskompisars anteckningar och översätta det jag inte förstår hemma. Det är ett praktiskt sätt att lära sig på och det är hjälpsamt.

Hanstilen – ehm ja det är helt underbart att våra klasskompisar tar anteckningar i skolan. Tro mig, det räddar liv. Det är bara det att i Frankrike skriver man som författarna på 1700-talet. Det är skrivstil som gäller och det händer ofta man antecknar fel. Men det är också något man vänjer sig vid och som bonus förbättras min handstil gradvis.

Tilltalandet till lärare – Madame et Monsieur tilltalar du dina lärare. Det fungerar som engelska Mr och Miss för dem är våra lärare och inte våra vänner. Dem är otroligt vänliga och älskar att lära ut franska till utbytesstudenter men dem har disciplin.

Man håller tider – Kommer du försent till skolan i Sverige? No biggie, sätt dig ner och var tyst kanske säg ursäkta. I Frankrike däremot får du gå till expeditionen som ger dig ett intyg att du är godkänd att vara fem minuter sen. Sedan måste du förklara varför du är sen för läraren ursäktar så mycket. Om du inte blivit utelåst vid entrén förstås. Då får du vänta tills nästa timme!

Maten i skolan – 2 timmars rast med 3 rätters lunch? Behöver man säga mer? Bon appetite!

Viljan att lära ut språket – Fransoserna ääälskar att visa och berätta om sin kultur och sitt språk. Man har ju lärare i franska språket så långt ögat kan se så ifall du behöver hjälp är det inga problem. I Sverige pratar vi hellre Engelska med folk från andra länder.

Långa skoldagar
– Mina längsta skoldagar är från klockan 8 till halv 6, tre gånger i veckan. Sedan på massor av skolor får man inte lämna eller inträda skolan förutom om du har ett visst tillstånd. Om du missar porttiden får du helt enkelt ta och vänta.

Hur mycket man lär sig i skolan – I Frankrike är det mycket plugg och långa dagar. Det är svårt att vänja sig vid till en början men nu några månader börjar man inse hur mycket nytta det faktiskt gör och man kan slappna av lättare. Efter några månader nu börjar lektionerna bli roligare och eftersom betygen inte räknas är det ingen press på prestation. Att gå från att tre månader sedan inte förstå ett ord av vad läraren säger till att följa avancerade instruktioner i fysik är mer än vad jag hoppats på – och det har bara gått tre månader, tänk vad som kommer hända inom tre till?Saga är en utav Explorius studentreportrar, kolla in alla reportrarnas bloggar här!
Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter. 

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan:

"Vissa fält i formulärat är obligatoriska, fyll i dessa och testa igen."