Vad är ett utbytesår?


Ansökan för HT 2022 är öppen 🎓

Är du nyfiken på att åka på ett utbytesår på high school utomlands? 

Vi på Explorius hjälper ungdomar mellan 14–18 år att ta sina första steg ut i världen som utbytesstudenter på high school. Med Explorius som organisation i ryggen får du det absolut tryggaste, personligaste och roligaste utbytesåret möjliga. 

Men vad är egentligen ett utbytesår? Och hur blir man en utbytesstudent? 

Det är mycket enklare än du kanske tror – häng med!


Kort och gott: vad är ett utbytesår?

High school spirit

Att åka på ett utbytesår innebär att du:

  1. Tar en paus från gymnasiet hemma  
  2. Istället pluggar på en high school utomlands  
  3. Hoppar tillbaka in i skolan där du lämnade när du är tillbaka i Sverige igen 

Som utbytesstudent bor du antingen hos en värdfamilj eller på skolans campus. Du deltar i lektioner precis som vilken annan tonåring som helst och får ofta välja mellan nya och roliga skolämnen. Detta gör du under en termin eller ett läsår – du väljer själv, såklart. 

Svårare än så är det faktiskt inte! 

På köpet blir du flytande i ett nytt språk, får vänner från hela världen och får vara med om äventyr som dina klasskamrater hemma i Sverige bara kan drömma om. Du får erfarenheter som du kommer ha stor nytta av i framöver, inte minst i framtida studieliv och karriär. 

Och den största bonusen är nog att du alltid har en familj och vänner utomlands du kan kontakta och hälsa på. Hur underbart?


Hur ansöker jag?

Att ansöka är enkelt:

  1. Skicka in din intresseanmälan redan idag 

  2. Vi kontaktar dig, ger dig mer information och svarar på dina frågor 

  3. Tillsammans bokar vi in en kostnadsfri och icke-bindande träff där vi får snacka mer med dig och minst en av dina föräldrar. Vi lyssnar på dina önskemål och ser till att ditt utbytesår blir precis som du önskar. 

Våra populäraste studieländer

Om du följer våra utbytesstudenters takeovers på vår Snapchat har du nog märkt att USA är det populäraste landet att plugga i. 

Det som lockar med USA är bland annat:

  • Fantastisk high school-spirit och roliga skolklubbar 
  • Trevliga och uttåtriktade skolkamrater och värdfamiljer 
  • Typiska amerikanska högtider (t.ex. Halloween & Thanksgiving) med storslagna firanden
  • Berömda städer som Los Angeles, New York, Chicago och Houston.

Och på plats nummer 2 kommer ... 

The Land Down Under! Australien passar dig som vill uppleva ett high school-liv i närheten till stränder, vacker natur och värme. Landet har seglat upp som en solklar favorit hos våra utbytesstudenter de senaste åren och det är lätt att förstå varför.

Precis som i USA är människorna här varma och välkomnande. Du blir även här bli flytande i engelska och kan dessutom välja bland många roliga skolämnen. Vi har till och med haft utbytesstudenter som fått tagit ett dykarcertifikat (!) under en kurs. 

 Ansök till ett high school-år


Priser och stipendium

Vad ett utbytesår kostar beror på vilket land du vill studera i, men även vilket utbytesprogram du väljer.

Classic High School är vårt populäraste och mest prisvärda utbytesprogram. Detta är det klassiska utbytesprogramet där du väljer land och därefter får en skolplats och värdfamilj. I flera länder kan du dessutom välja om du vill plugga i en särskild stad eller ett område om du vill. 

Väljer du Select High School eller Boarding School går priset upp. Det beror på att du själv får skräddarsy ditt utbytesår precis som du vill ha det genom att bland annat själv välja vilken skola du vill gå i. På Boarding School bor du dessutom på skolans campus istället för hos en värdfamilj. 

Se priser & vad som ingår

Kan jag ansöka om ett stipendium?

Jajjamen! Se till att söka till Explorius egna stipendium redan idag. Om vi inte erbjuder några stipendium som passar dig utbytesdestinationen du vill till just nu – så fortsätt hålla utkik! Då och då släpper vi nya.  

Och du, glöm inte att kolla på ditt lokala bibliotek och höra med din SYO. Det är ofta många färre sökande på lokala stipendier vilket gör att dina chanser för att få ett ökar. Anmäl ditt intresse idag!

Graduation

Låter ett utbytesår på high school som något för dig? Gör din intresseanmälan redan idag!