Vad är ett utbytesår?


Vi har samlat en lista med de vanligaste frågorna och svaren om hur det är att åka på ett utbytesår på high school.

Du som är mellan 14-18 år kan ta det första steget ut i världen genom att bli en utbytesstudent på high school. När du reser med Explorius får du ett tryggt, personligt och oförglömligt utbytesår.

Vad är egentligen ett utbytesår? Och hur blir man en utbytesstudent? Det är mycket enklare än du kanske tror – häng med!


Kort och gott: vad är ett utbytesår?

Att åka på ett utbytesår innebär att du:

  1. Tar en paus från gymnasiet hemma  
  2. Istället pluggar på en high school utomlands  
  3. Hoppar tillbaka in i skolan där du lämnade när du är tillbaka i Sverige igen 

Som utbytesstudent bor du antingen hos en värdfamilj eller på skolans campus. Du deltar i lektioner precis som vilken annan tonåring som helst och får ofta välja mellan nya och roliga skolämnen. Detta gör du under en termin eller ett läsår – du väljer själv, såklart. 

Svårare än så är det faktiskt inte! 

På köpet blir du flytande i ett nytt språk, får vänner från hela världen och får vara med om äventyr som dina klasskamrater hemma i Sverige bara kan drömma om. Du får erfarenheter som du kommer ha stor nytta av i framöver, inte minst i framtida studieliv och karriär. 

Och den största bonusen är nog att du alltid har en familj och vänner utomlands du kan kontakta och hälsa på. Hur underbart?


Hur tar jag nästa steg?

Att ansöka är enkelt:

  1. Boka ett vägledningssamtal med oss redan idag 

  2. Vi kontaktar dig, ger dig mer information och svarar på dina frågor 

  3. Tillsammans bokar vi in en kostnadsfri och icke-bindande träff där vi får prata mer med dig och minst en av dina föräldrar. Vi lyssnar på dina önskemål och ser till att ditt utbytesår blir precis som du önskar. 

Vilken är den mest populära high school-destinationen?

Om du följer våra utbytesstudenters takeovers på vår Snapchat har du nog märkt att USA är det populäraste landet att plugga i. 

Det som lockar med USA är bland annat:

  • Fantastisk high school-spirit och roliga skolklubbar 
  • Trevliga och uttåtriktade skolkamrater och värdfamiljer 
  • Typiska amerikanska högtider (t.ex. Halloween & Thanksgiving) med storslagna firanden
  • Berömda städer som Los Angeles, New York, Chicago och Houston. 

Vilka utbytesprogram finns det i USA?

Vi på Explorius är specialister på high school och erbjuder ett brett utbud av utbytesprogram. Våra populäraste high school-program i USA är just nu SELECT High SchoolClassic High SchoolAcademic Exchange och Boarding Exchange.

Ta nästa steg mot ett utbytesår


Vilka är de mest populära high school-destinationerna i Europa?

High School i Irland

“Den gröna ön”, som Irland ofta kallas, lockar studenter från hela världen som vill få en strålande utbildning och en god inblick i den irländska kulturen.

Läs mer om high school i Irland här

High School i England

Få en charmig brittisk accent, upplev ett vackert land med en imponerande historia och traditioner. Dess utbildningsystem är rankat som ett av världens bästa och likaså är levnadsstandarden. 

Läs mer om high school i England här

High School i Tyskland

Tyskland är en av världens största ekonomier och som utbytesstudent här får du uppleva ett land av trevliga människor samt suverän utbildning och levnadsstandard.

Läs mer om high school i Tyskland


Hur mycket kostar det att bli utbytesstudent?

Beroende på vilket utbytesprogram på high school du väljer, så varierar priserna. 

Vi rekommenderar SELECT high school till dig som vill få ett skräddarsytt utbytesår – helt efter dina önskningar och behov. Drömmer du om att spela en viss sport, har favoritämnen du vill fördjupa dig i eller en tydlig bild av att du vill spendera ditt utbytesår i en specifik stad? Då är SELECT High School utbytesprogrammet för dig

Se priser för SELECT High School här

Classic High School är vårt traditionella utbytesprogram. Detta är det klassiska utbytesprogrammet där du väljer land och därefter får en skolplats och värdfamilj. I flera länder kan du dessutom välja om du vill plugga i en särskild stad eller ett område om du vill. 

Se priser för Classic High School-programmet här

Du kan uppleva USA Boarding Exchange - till ett otroligt pris! Har du någon gång funderat på att gå på en Boarding Exchange (internatskola) i USA, men inte vågat undersöka det med för att du tror att det skulle vara för dyrt? Läs mer om vårt nya USA Boarding Exchange program här.

Se priser för Boarding Exchange här

Välj vårt Academic Exchange-program om du vill spela och tävla i din favoritsport, plugga ditt favoritämne eller bli placerad på en skola som ligger i ett område med ett varmt klimat.

Läs mer och se priseexempel för Academic Exchange här

Se priser & vad som ingår

Kan jag ansöka om ett stipendium?

Jajjamen! Se till att söka till Explorius egna stipendium redan idag. Om vi inte erbjuder några stipendium som passar dig utbytesdestinationen du vill till just nu – så fortsätt hålla utkik! Då och då släpper vi nya.  

Och du, glöm inte att kolla på ditt lokala bibliotek och höra med din SYO. Det är ofta många färre sökande på lokala stipendier vilket gör att dina chanser för att få ett ökar. 


Ta nästa steg mot ditt utbytesår!

Graduation

Boka gratis studievägledning med våra high school-experter

Det enklaste sättet att få mer information om utbytesår är att boka ett studievägledningssamtal med oss. Vi har jobbat i utbytesbranschen i snart 20 år och kan svara på alla tänkbara frågor som du kan ha. Du kanske redan vet vart du vill åka? Eller vill du ha mer information om vad ett utbytesår på high school innebär? Vi är här för att vägleda dig genom hela processen!

Vägledningssamtalet är helt gratis och självklart icke-bindande. Du väljer själv om du vill prata med oss via telefon, eller online via Teams/Zoom. 
Under samtalet berättar vi mer om våra aktuella erbjudanden och vägleder dig hur du på bästa sätt hittar rätt utbytesprogram för dig och dina önskemål. 

Ta nästa steg mot en oförglömlig upplevelse och starta planläggningen av ditt utbytesår på high school idag!