8:37 25th oktober 2017

Skolan i USA jämfört med Sverige

Hej igen!

Jag har haft lite idétorka på saker att skriva om här men idag fick jag en bra idé. Jag hade tänkt att jämföra Birch Run High school här i USA med min skola hemma i Sverige för tro mig, de är extremt olika.

1. Schema

Detta är nog det som skiljer sig mest från min skola i Sverige. Där har vi olika lektioner varje dag med samma klass och alla lektioner är olika långa. Plus att vi börjar och slutar skolan olika tider varje dag och har ca 10 minuter mellan varje lektion för att vila upp hjärnan.

Här börjar jag exakt samma tid varje dag, har exakt samma lektioner varje dag och de är exakt lika långa. Jag har 3 minuter mellan varje lektion och då måste man hinna gå på toan för i de flesta klasserna låter läraren inte en gå på toaletten.

2. Lärare

Lärare här i USA är enligt mig mycket mer avslappnade än lärare i Sverige.

Exempel 1: hela min kemilektion gick idag åt till att prata om katter.
Exempel 2: ungefär 40 minuter av min mattelektion lärde jag klassen (inklusive läraren) hur man presenterade sig själv på svenska.

Detta kan ju vara både bra och dåligt eftersom mycket av lektionstiden går åt till att prata om annat men det är även skönt att få en paus ibland eftersom vi inte har några raster.

3. Svårighetsgrad

Många säger att skolan här i USA är mycket lättare än skolan i Sverige, vilket stämmer till viss del. Det mesta som vi lär oss här är saker som jag läste för kanske 1-2 år sedan. Men första skolveckan var jag i chock, jag missade en massa läxor för att jag inte hängde med på vad läraren sa och jag var för feg för att fråga.

Jag fattade heller inte vad som stod på testen vi gjorde och därför missuppfattade jag många av frågorna.

Så mitt tips till er som ska åka iväg, VÅGA FRÅGA LÄRARNA!! Jag insåg tillslut att lärarna inte var så farliga och när jag berättade för dem att jag var utbytesstudent blev de mycket mer förstående och hjälpte mig lite extra.

4. Skolämnen

Det finns så mycket nytt här och det är något som jag försöker utnyttja. Jag har t.ex. valt Kör som ämne som är någonting jag inte hållit på med mycket innan, men som visade sig vara något av det roligaste jag någonsin gjort. Jag har även valt en Debattklass där det enda man gör är att debattera om olika saker. Något annat jag har valt att göra min sista termin är Drama vilket jag är sjukt taggad för.

High school och svenska skolan är sååå himla olika och det är så lärorikt att se hur det funkar här borta. Det får mig både att uppskatta svenska skolan mer men det är också mycket som jag tycker att vi borde ta efter från High school. Jag är säker på att alla skolor är så olika men detta är vad jag tycker ((:

Hoppas ni gillade mitt inlägg!!
See ya (;

Maria

Sverige

Maria studerade på Birch Run High School i Michigan, USA.

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt år i USA. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.

Starta din planering