9:00 21st februari 2019

Spännande brittisk mat

Nu när halva mitt utbytesår i Storbritannien har passerat kan jag stolt säga att jag har provat en massa brittisk mat som jag inte ens visste fanns innan jag kom hit. Det mesta har varit gott, andra saker har jag spottat ut direkt medan jag har varit tvungen att vänja mig vid vissa saker innan jag har kunnat uppskatta dem.

Nästan alla har väl hört talas om fish and chips. Precis som det låter får man en (gigantisk) friterad fisk och tjocka pommes frites. För att äta rätten på “rätt sätt” ska man salta allt lite grann och sedan bokstavligt talat dränka fisken i vinäger. När jag fick veta att det var så det det skulle ätas trodde jag att någon försökte lura mig. Nu tycker jag att det är jättegott!

Varje söndag äter många familjer en roasted dinner. Det är en traditionell maträtt som också är en typisk pubrätt. Den består av stora mängder kokta eller ugnsbakade grönsaker, någon form av kött, gravy och det bästa av allt – yorkshire pudding. Gravy är en brun sås som kan anses vara motsvarigheten till den svenska brunsåsen. Utan den vore roasted dinner inte så gott. Yorkshire pudding liknar en miniugnspannkaka och det är supergott. Jag brukar alltid spara den till sist.

Potatis i alla dess former finns även här i England. En populär potatisrätt är jacket potato. Tänk dig en stor potatis med skal som du stoppar in i ugnen. Efteråt ska den snittas så att det blir ett kryss. I krysset läggs en klick smör samt någon topping. Det vanligaste är baked beans (vita bönor i tomatsås), ost eller tonfisk mixad med majonäs. Majonnäs är något som britter använder till oerhört många maträtter. Jag har ätit smörgåsar med majonnäs, kompisar har använt det som dipp och till och med som salladsdressing.

Du har säkert hört talas om att engelsmännen älskar te och scones. I södra England där jag bor säger man i stället cream tea. Om man beställer cream tea på ett fik får man oftast en eller två scones, clotted cream (smakar lite som en blandning mellan grädde och philadelphiaost), sylt och te. Nu till den viktigaste frågan, cream eller sylt först? Jag blir inte klok på det här. Jag bor i Devon och här tar man på cream först till skillnad från Cornwall där man gör precis tvärtom. Cream borde ju fungera som smör, eller hur? Och vem brer på smöret på osten eller leverpastejen?

Det utan tvekan äckligaste jag har smakat på hittills är marmite. Du har kanske hört talas om det salta australiensiska pålägget vegemite. Det här är nog den brittiska versionen. Håll i dig för nu ska du få den otäckaste innehållsförteckningen någonsin. Marmite är nämligen gjort av jästextrakt som blivit över vid öltillverkning. Till och med min australiensiska kompis, som tycker om vegemite, tyckte att det här var fruktansvärt. Jag måste faktiskt påpeka att det finns personer som tycker att marmite är gott. Det kan alltså vara värt att våga prova. Min värdmamma säger: You either hate it or love it. Vem vet, det kanske blir ditt nya favoritpålägg?

Tilda

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.