9:00 08th mars 2021

Covid-19 i Spanien

Tjenixxxen allihopa! Hoppas allt är bra med er. Själv sitter jag i karantän eftersom en klasskompis testats positiv för Corona. Tänkte därför ta tillfället i akt & skriva om coronaläget i Spanien & hur det påverkar mig. Statistik visar att Spanien, hittills, haft nästan 3 miljoner fall, varav drygt 60 000 är dödsfall. Alicante, där jag tillbringar mitt utbytesår, tillhör Valenciaregionen som har totalt över 5000 dödsfall & 1000 dödsfall räknat ”per 1 miljon invånare invånare”.

För att minska smittspridningen har ett flertal åtgärder vidtagits

  1. För det första är munskydd obligatoriskt överallt & hela tiden, & då menar jag verkligen överallt & hela tiden. Det spelar ingen roll om man tränar utomhus eller solar på stranden. Haha, jag vet någon som kommer komma hem med snygg solbränna i ansiktet. Det finns ett undantag: hemma.
  2. För det andra får det inte förekomma några sociala tillställningar, varken hemma eller utomhus. I hemmet får endast kärnfamiljen vara, & utomhus får man endast vistas med kärnfamiljen eller två & två, det vill säga sig själv & en kompis.
  3. För det tredje är det förbjudet att vistas utanför sin egen region, Valenciaregionen i mitt fall, vilket innebär att jag inte kan besöka städer i andra regioner. Utöver det är det förbjudet att, under helger & högtider, vistas utanför sin egen region, Alicante i mitt fall.
  4. För det fjärde är samtliga gym & sportanläggningar, restauranger & barer stängda, alla affärer förutom ”supermercados & farmacias” stänger vid sextiden & utegångsförbud råder mellan klockan tio på kvällen & klockan sex på morgonen. Med andra ord, jag kan i princip vara hemma & i skolan haha.

Även skolan har vidtagit åtgärder för att minska spridningen

  1. För det första finns det handsprit & desinficeringsmedel överallt, samt städerskor som går & torkar regelbundet i klassrummen mellan lektionerna.
  2. För det andra sitter samtliga elever med minst en meters mellanrum i klassrummen, vissa bänkar har till & med ”plexiglas” runtomkring.
  3. För det tredje går många elever i skolan endast varannan dag, för att sedan vara hemma varannan dag. Det betyder att ena veckan går halva klassen måndag, onsdag & fredag, medan andra halvan går tisdag & torsdag, för att kommande vecka göra tvärtom. Jag gjorde det de första två veckorna, därefter & framöver kommer jag gå i skolan måndag till fredag. Visst, hade kanske varit skönt att bara gå varannan dag, men tror samtidigt att jag hade blivit uttråkad i längden.

Hursomhelst, en klasskompis har alltså testats positivt för Corona & därför sitter jag i karantän. I Spanien gäller nämligen följande, som jag förstått det: Om man umgås med en person som testas positivt för Corona måste man testa sig & oavsett resultat sitta i karantän 10 dagar. Tills testet utförts måste man isolera sig totalt, ventilera i princip dygnet runt & inte ha kontakt med någon. I mitt fall innebär det frukost, lunch & kvällsmat på rummet, & vid toabesök är det munskydd som gäller. Eftersom jag umgicks med klasskompisen på torsdagen måste jag, enligt reglerna, sitta i karantän tills måndag & göra ett PCR-test. Jag gjorde testet igårkväll vid niotiden & fick svar redan idag, negativt. Sååå nu fortsätter karantänen tills måndag, dock får jag röra mig fritt inomhus & umgås med familjen. Hade testet däremot visat positivt hade processen början om från början: Jag, men även min värdfamilj, hade behövt vara i karantän ytterligare 10 dagar & göra nya PCR-tester. Det var nog det, tror jag fick med allt någorlunda. Ha en fortsatt trevlig kväll & var rädda om varandra, puss & kram från Spanien.

Ida

Ida

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.

Boka studierådgivning