9:00 30th oktober 2017

Réunion vs Sverige – vilket land vinner?

Det känns som en ganska självklar sak att allt kommer vara annorlunda på den plats en kommer spendera sitt utbytesår på. Men riktigt hur annorlunda saker kommer vara tror jag inte går att förbereda sig på. Så var det i alla fall för mig. Allt ifrån ett nytt språk, ny mat, att bo i en familj som inte är ens egen, gå i en skola med ett helt annat skolsystem var väldigt förvirrande i början, men samtidigt var det ju därför jag valde att åka hit och göra den här upplevelsen.

I det här inlägget kommer jag göra en liten jämförelse mellan Réunion och Sverige efter hur jag ser det efter mina första två månader här.

Klimat

När jag landade här i mitten av augusti var värmen ungefär som på sommaren i Sverige. Det bör tilläggas att augusti är i mitten av den reunionesiska vintern, eftersom ön ligger på motsatt sida av ekvatorn än Sverige.

Att varken havet eller bergen någonsin är långt borta här och att det i princip går att gå i T-shirt året om gör Réunion till en klar vinnare av klimat enligt mig.

Skolan

Skolan är väldigt annorlunda här mot i Sverige. Dagarna är längre, 07.30-17.30 alla dagar utom onsdag och lördag (ja, det är skola på lördagar här), och respekten för lärarna är väldigt annorlunda. Det är en annan slags disciplin än hemma, men tyvärr upplever jag inte att det finns så mycket plats för diskussion. Lärarna berättar sin syn på saker och eleverna får inte riktigt möjlighet att ifrågasätta det.

De flesta lektioner går ut på att skriva av det läraren skriver eller säger, så ens anteckningskunskaper kommer väl till hands. Även proven är väldigt annorlunda och har väldigt specifika metoder för hur frågorna ska besvaras, vilket fortfarande förvirrar mig lite. Jag måste säga att Sverige är vinnaren av skolan eftersom jag finner den svenska skolan mer modern och anpassad efter elevernas behov.

Mat

Matkultur skiljer sig alltid och det är inget undantag här på Réunion. Självklart äter alla familjer olika, precis som i Sverige. Men enligt tradition äter de flesta créole-familjer ris, bönor eller linser och en gryta, cari, på något slags kött eller fisk till de flesta måltider. Till detta serveras olika lokala grönsaker som chouchou eller brède.

Sen finns det många andra rätter och tillbehör som bouchons, en slags dumpling, eller rougail, en röra på olika grönsaker eller frukter innehållandes piment som är en slags chili som är väldigt vanlig här. Tyvärr är det lite utmanande att äta vegetariskt då det mesta kretsar kring kött, men jag är glad att jag valde att äta fisk under min tid här eftersom det gör det lättare att äta den lokala maten.

Jag tycker det är kul att det finns ett så starkt lokalt kök som människor verkligen äter i sitt vardagsliv. Jag har svårt att avgöra en vinnare av ämnet mat och därför känner jag att den får stanna oavgjord.

Fun facts:

En mening som är väldigt sann ,men antagligen kommer chocka de flesta stockholmare: Jag saknar SL. Den enda kommunaltrafiken som finns här är bussar och de går inte speciellt ofta, vilket är ovant för mig som är van vid att kunna ta mig runt förhållandevis smidigt.
Skolbussen har inga stoppknappar, så för att komma av sin buss på vägen hem gäller det att klappa sina händer för att busschauffören ska stanna vid ens busshållplats. Första gången jag åkte buss hem hamnade jag lååångt ut i sockerfälten för att jag inte fattade hur jag skulle få bussen att stanna.
Hundar uppfostras enligt créole-tradition att skälla mycket för att vara bra vakthundar, vilket gör att grannskapet aldrig är tyst. Sen är det många familjer som har höns, så oftast vaknar jag på morgonen till tuppar som gal, det tycker jag är väldigt mysigt!
På Réunion skiljer sig altituden mycket, vilket skapar mycket olika lokala mikroklimat. Det kan vara supermolnigt i bergen medans det är solsken vid kusten. Jag går i skolan i staden Le Tampon som ligger en bit upp. Där blir det ibland lite kyligt på eftermiddagen. När jag sedan åker ner till grannstaden Saint Pierre märker jag en enorm värmeskillnad, det kan vara kanske 18 grader i Le Tampon på vintern medans det är 23 grader i Saint Pierre, och förflyttningen man gjort ä 15 minuter i bil. Väldigt häftigt!

Linnea

Upplevelser för livet

Att åka på ett utbytesår är en upplevelse som du bara får en gång i livet och som formar din framtid. Läs igenom den här korta guiden för att planera ditt studieår utomlands. Boka sedan en gratis studierådgivning med oss för att förverkliga ditt utbytesår.