Information angående Coronaviruset (COVID-19)

Utbytesstudenter i Spanien

Vi lär oss mer och mer om Coronaviruset för varje dag som går. På denna sida kommer du att hitta kontinuerliga uppdateringar kring nyheter som berör studenter som ska åka på utbytesår hösten 2021.

One team, across the globe

Vi på Explorius är stolta av att vara en del av Educatius Group, en ledande och anförtrodd global organisation inom internationell utbildning. Educatius Group arrangerar high school-utbyten över hela världen för studenter i 60+ länder. Tillsammans är vi One Team across the Globe där vi arbetar för att säkerställa att våra utbytesstudenter får den absolut bästa, tryggaste och mest givande utlandserfarenheten möjliga.

Tillsammans med våra kollegor runt om i världen arbetar vi på Explorius i Sverige för att förbereda och säkerställa att våra studenter på ett säkert sätt ska kunna börja sitt utbytesäventyr 2021. Under hösten har allt fler länder runt om i världen varit måna om att hålla sina skolor öppna, samtidigt som man är mycket noggranna med säkerheten för studenterna. Det finns exempelvis regler gällande användning av mask, social distansering och olika former av undervisning.

Våra studenters säkerhet är alltid av högsta prioritet, vi kommer inte att låta några resor ske utan att vi först säkerhetsställt att våra värdländer är redo att ta emot utbytesstudenter. Det ska kännas kul och spännande att åka på utbytesår och inte vara förenat med oro.

Senast uppdaterad 30 oktober 2020

Generell information

Vad händer om det inte är möjligt att resa till min destination i höst? Om gränserna är stängda eller om det finns en avrådan från UD att genomföra utbytesprogram?

Om det vid tidpunkt för avresa inte är möjligt att resa på grund av stängda gränser och/eller reserestriktioner, erbjuder Explorius flexibla alternativ:

  • Möjlighet att skjuta upp programmet till januari eller hösten 2022.
  • Möjlighet att välja att åka till ett annat land/region.
  • Möjlighet att få 100% av programavgiften återbetald i det fall det vid tiden för avresa inte är möjligt att resa på grund av stängda gränser och/eller restriktioner. Om exempelvis UD avråder studenter på utbytesprogram från icke-nödvändiga resor till din destination med anledning av att studenternas säkerhet skulle vara i fara, återbetalas programavgiften.

Gäller försäkringen för COVID-19?

Ja. Den försäkring som erbjuds via Explorius täcker olycksfall och sjukdomar, inklusive de relaterade till COVID-19.

Hur kommer en möjlig andra våg av COVID-19 att hanteras?

Under det senaste året har det kommit information om hur COVID sprider sig, vilka som är mest sårbara och vilka faktorer som är effektiva för att hantera det och hur vi alla måste anpassa oss till det ”nya normala”. Vid en eventuell ny våg av COVID-19 är det troligt att det i sådana fall påverkar utbytesåret tillfälligt och lokalt. Vid en eventuell lock-down kommer Explorius inte att ”skicka hem” några studenter såvida det inte är ett myndighetsbeslut.

Våra utbytesstudenter 2020

Trots COVID-situationen har våra studenter varit nöjda och glada på sina program. Många skolor blandar onlinelektioner med lektioner på plats, och de anpassar sig efter rådande situation i området där de befinner sig.

Du kan följa våra studenters äventyr på vår Snapchat och Instagram, samt på våra studentbloggar.

USA

Den 15 juli meddelade det amerikanska utrikesdepartement (The U.S. Department of State), det organ som ansvarar för utbytesverksamhet i USA, att utbytesstudenter från EU får studera i USA som vanligt under 2020. Gränserna är dock fortfarande stängda för turister och icke nödvändiga resor.

Från och med det datumet kunde studenter från Sverige och EU få sina studentvisum accepterade av den amerikanska ambassaden. Faktum är att våra systerorganisationer i USA välkomnade flera hundra glada studenter som nu är ute på olika utbytesprogram.

Därav är, så klart, även visumansökningar tillgängliga för studenter som vill studera i USA i januari 2021 eller hösten 2021.

Garanterad placering

Om du bokar ett high school-år med oss garanterar vi en placering i USA. I och med att vi själva organiserar programmen i USA kan vi garantera en placering på ett amerikanskt high school oavsett vad som händer lokalt i landet.

Kanada

Gränserna i Kanada är fortfarande stängda, men det har införts undantag för internationella studenter från och med 20 oktober. Detta ger studenter möjligheten att studera i Kanada med start i januari 2021 eller hösten 2021.

Halva landet är redan öppet och vi tror att fler provinser kommer att öppna upp inom kort. IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) har publicerat en lista med de provinser som öppnat upp hittills. Våra kollegor i Kanada ger oss löpande uppdateringar kring provinserna som ännu inte finns med på listan. Om du är nyfiken på någon specifik provins får du gärna kontakta oss så kan vi berätta vad som gäller just nu och hur det ser ut framåt.

Du som vill studera i Kanada måste ha ett studentvisum för att komma in i landet. Studentvisum tar 6-8 veckor att få vilket gör att du fortfarande har tid att ansöka, även om du vill studera redan i januari.

Skolorna i Kanada kommer antingen att blanda onlinelektioner med lektioner på plats eller ha alla lektioner på plats. Det kommer så klart även finnas andra åtgärder på plats för att försäkra sig om en COVID-säker skolmiljö.

Storbritannien

Gränserna och skolorna i Storbritannien är öppna för internationella studenter. Skolorna i Storbritannien har infört flera effektiva åtgärder som skapat en säker skolmiljö för deras studenter och personal. Reglerna skiljer sig lite från region till region. Våra studenter i Storbritannien har haft ett bra år och har inte haft några problem med att följa reglerna som uppkommit under året. Internationella studenter kommer kunna studera i Storbritannien även under nästa år, och du är välkommen att söka till hösten 2021.

Från och med 2021 behöver du visum för att besöka Storbritannien. Förutsättningarna för detta skiljer sig lite mellan våra olika program. Det är dock inget du behöver oroa dig för att ha full koll på innan du ansöker. Vi hjälper dig givetvis hela vägen från förberedelse och avresa till ankomst och studietid.

Irland

Irlands gränser och skolor är öppna. Skolorna har bland annat infört en blandning mellan onlinelektioner och lektioner på plats, regler kring att tvätta händerna och skilda raster och lunchtider för olika klasser.

Våra platser för januari 2021 är redan fullbokade, men du har möjlighet att ansöka till hösten 2021. Vi förväntar oss att Irland kommer vara mer populär än någonsin under kommande år.

Australien & Nya Zeeland

Gränserna är fortsatt stängda i både Nya Zeeland och Australien; vi har inte fått något klart besked på när de ska öppnas igen. Vi tror att gränserna kommer att vara öppna till hösten 2021, även om det är möjligt att vissa skolstarter blir lite senarelagda. Vi följer situationen noggrant och får dagliga uppdateringar från våra kollegor i Australien och Nya Zeeland.

Tyskland

Tysklands gränser och skolor är öppna för europeiska studenter. Flera skolor blandar onlinelektioner med lektioner på plats, vissa lektioner genomförs utomhus, och det finns regler kring att bära mask. Våra kollegor i Tyskland har meddelat att värdfamiljer och skolor har varit väldigt engagerade detta år. Detta är något vi även hört från flera av våra andra destinationer.

Sista ansökningsdag för studiestart i januari har redan passerat, men ansökningar till hösten 2021 är i full gång.

Italien

Gränser och skolor är öppna i Italien. Skolorna har även här speciella regler på plats. Skolor börjar exempelvis klockan 09.00 istället för 08.00 för att undvika trängsel och de blandar onlinelektioner med lektioner på plats. Det finns även restriktioner för olika lagsportsaktiviteter.

Vi har fortfarande platser kvar för dig som vill studera i januari 2021, och du kan även söka till hösten 2021.

Frankrike och Reunion

Gränser och skolor är öppna i både Frankrike och Reunion, och de har anpassat sig till nuvarande situation. Båda destinationerna har exempelvis regler kring att bära mask och kring social distansering. Restriktioner kan också skilja sig lite mellan olika områden.

Vi har fortfarande platser kvar för dig som vill studera i januari 2021, och du kan även söka till hösten 2021.

Spanien

Skolor och gränser i Spanien är öppna. Skolorna har flexibla regler som kan ändras beroende på situationen i landet. De använder en blandning av onlinelektioner och lektioner på plats, har regler kring att bära mask, har färre studenter i sina klasser, och har även haft tillfälliga lokala restriktioner kring vissa sporter och fritidsaktiviteter. Om det skulle vara ett positivt COVID-fall i någon klass, isoleras klassen i 10-14 dagar. För att försäkra oss om att våra studenter alltid kan hänga med i skolan har vi lagt till tillgång till internet i hemmet som ett krav för våra värdfamiljer i Spanien.

Våra systerorganisationer i Spanien placerade lika många studenter 2020 som året innan, och vi har fortfarande kapacitet för studenter som vill börja sin studietid redan i januari 2021. Du kan även söka till hösten 2021.


Vi återkommer med mer information när vi får uppdateringar från våra kollegor runt om i världen eller myndigheter i Sverige.

Har du fler frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till oss!