Rabatter och stipendier

Rabatt för att ordna sin egen värdfamilj i värdlandet
Det går även att ordna sin värdfamilj på egen hand, en s.k. Direct Placement. Den potentiella värdfamiljen går igenom samma grundliga bakgrundskontroll som andra värdfamiljer, hembesök, referenser och kontroll i belastningsregister. Innan en Direct Placement kan godkännas måste det även finnas en skola i området som har möjlighet att ta emot studenten samt att vår samarbetspartner i det specifika värdlandet har en representant i närområdet.

Om du reser på vårt Classic High School program så ger vi dig en rabatt på 6 000 SEK om du ordnar en egen värdfamilj. Kan ej kombineras med andra eventuella rabatter.

Syskonrabatt
Syskonrabatten gäller även andra organisationer! Vi erbjuder dig hela 5 000 SEK rabatt på programavgiften om ditt syskon varit utbytesstudent med Explorius ELLER någon annan organisation! Intyg måste kunna uppvisas. Kan ej kombineras med andra eventuella rabatter.

Bli värdfamilj – få rabatt på resan!
Vi erbjuder dig hela 10 000 SEK i rabatt på resan om din familj tar emot en utländsk student här i Sverige under ett år och 5 000 kr rabatt om ni tar emot en student på 5 månader (summorna återbetalas när studenten åker hem). För mer information om våra utbytesstudenter som kommer till Sverige, klicka här.

Stipendium
Varje år delar vi ut stipendier till studenter som vill resa på utbytesår med Explorius. Programåret 2018/19 delar vi ut ett stipendium på 15 000 kr.

När vi utser stipendiaten tar vi beaktning till hur väl uppgiften är utförd. Juryn består av representanter från Explorius och beslutet kan inte överklagas. Stipendiet dras av på slutfakturan. Din ansökan ska vara oss tillhanda senast 31 december 2017. Årets stipendiat presenteras sista veckan i januari 2018.

Så här söker du:
Uppgiften består av två delar – del 1 är en skriftlig uppgift och del 2 är en kreativ uppgift.

Del 1:
Välj en av våra 12 destinationer och skriv motivering till varför man ska åka på ett utbytesår till just det landet (behöver inte vara samma destination som du själv ska åka till). Texten ska vara högst ett A4, datorskrivet.

Del 2:
Gör en tillhörande affisch/omslag till det land du valt att skriva om. Affischen/omslaget ska vara inspirerande och på bästa sätt matcha del 1 samt få mottagaren att förstå produkten. Använd de bilder som finns på vår hemsida till den här uppgiften.

Skicka in del 1 och del 2 tillsammans till info(at)explorius.se, märk mejlet med "Stipendium 2018/2019".


Övriga stipendier
Utöver våra egna stipendier vill vi passa på att tipsa om hur du kan hitta fler:

Andra internetsidor där du kan hitta bra stipendier och hjälp att söka är:

På biblioteket finns ofta flera stipendieböcker. Till sist, glöm inte din hemkommun och din nuvarande skola, de har ofta lokala stipendier med färre sökande. 


Stipendievinnare 2018/2019


STORT grattis till Joel Hilmersson önskar vi på Explorius!  

Studentprofil uppdateras inom kort


Stipendievinnare 2017/2018

Linnea Ström
La Réunion


Varför valde jag La Réunion?
- Jag valde La Réunion eftersom det verkade som den perfekta destinationen. Jag hade länge velat åka åka till Frankrike för att lära mig franska men eftersom jag ville uppleva en större skillnad i kultur funderade jag på att åka till Australien eller Nya Zeeland. När jag var på intervju för att bli antagen till programmet berättade min intervjuare om La Réunion och jag tyckte det lät som den perfekta ön med det franska språket, naturen och den stora kulturella blandningen.

Vad ser du mest fram emot under ditt utbytesår?

- Det jag ser mest fram emot under mitt utbytesår är att lära känna min värdfamilj och alla nya människor jag kommer att träffa både i skolan och utanför. Jag ser fram emot att lära mig franska, uppleva öns unika kulturella blandning och såklart naturen! Det ska bli väldigt häftigt att leva i en helt annan del av världen och se vilka likheter det ändå finns mellan livet där och hemma i Sverige.

Vad är du nervös över?
- Det jag är mest nervös över är nog att jag inte kommer förstå vad min värdfamilj säger i början eftersom jag inte pratar eller förstår franska så bra. Det är ju alltid jobbigt att inte kunna komunicera med andra så fritt som man är vad vid men förhoppningsvis lär jag mig snabbt.

Hur kom du på att du ville bli utbytesstudent?
- Jag hade länge funderat på att söka till Svenska skolan i Paris eftersom jag tyckte det verkade otroligt häftigt att plugga utomlands. Jag insåg dock ganska snart att det skulle vara ännu mer givande för mig att vara utbytesstudent på riktigt för att verkligen uppleva kulturen i mitt värdland. Det är också många av mina släktingar och vänner som varit utbytesstudenter och därför tyckte jag att det skulle vara roligt att själv vara det under ett år.

Tre saker jag vill testa under mitt utbytesår:

1. Surfa! Det verkar jätteroligt och eftersom La Réunion är en ö finns det bra möjligheter att testa det.
2. Hika i bergen som finns på ön. Det verkar vara en ganska vanlig aktivitet för människorna som bor där och jag tycker det verkar som ett perfekt sätt att uppleva naturen.
3. Réuinonesisk mat. Jag älskar att testa nya maträtter och laga mat i alla dess former. Därför ska det bli väldigt roligt att testa maten och kanske till och med lära mig att laga de rätter som är typiska för ön.Saga Fonser
Japan


-Varför valde du att åka som utbytesstudent?
Jag älskar att resa och önskar att jag kommer kunna åka till alla Explorius värdländer. Men mer är något annat vill jag få testa att leva ett vanligt liv i ett annat land; gå i en vanlig skola, bo i en familj och få vänner för livet. Jag vill bli del av landets kultur på ett sätt jag inte kan som turist.

-Hur kommer det sig att du valde just Japan?

Jag har varit intresserad av Japan så länge jag kan minnas. Hösten 2013 fick jag veta att det går att åka på utbytesår och då var det aldrig någon tvekan om vilket land jag skulle till. Jag är fascinerad av landets musik, historia, språket och maten!

-Har du några tips till de som funderar på att åka på utbytesår?
Ju närmare avresan jag kommer desto läskigare blir det, men varför åka på utbytesår om det inte är en stor utmaning? Jag har själv inte fått min placering än, så jag vet inte var jag hamnar, men eftersom alla blir tilldelade en värdfamilj och en skola känns det väldigt tryggt. Ett bra tips är att inte ha en massa förväntningar på året, utan låta just din upplevelse blir din alldeles egna. Landet du ska till kanske inte stämmer överens med bilden du har skapat ;) Jag har inte alltid varit lika taggad på att åka iväg, det har går upp och ner och det är naturligt att det kan kännas jobbigt att lämna vänner och familj bakom sig. För mig har det dock alltid vägt tyngre att våga åka iväg än att stanna hemma och jag kan verkligen bara se mig själv i Japan till hösten.

-Är det någonting du är nervös över inför ditt stora år?

Jag måste erkänna att jag är lite nervös inför språket och den kulturella skillnaden. Jag pluggar japanska och har lärt mig massor om landets historia och kultur men jag säker på att jag kommer göra misstag under mitt år i Japan. Jag åker ju dock dit för att lära mig så jag tror att det är viktigt att inte ha för stora krav så sig själv!Stipendievinnare 2016/2017
Nicoline Lübstorf
Frankrike

Hur känns det att ha blivit tilldelad Explorius stipendium?
Det känns jättebra, jag är faktiskt lite stolt över mig själv.

När bestämde du dig för att åka på ett utbytesår?
Jag bestämde mig i höstas, så det är inte något jag har planerat jättelänge. Det kom före detta utbytesstudenter till vår skola och berättade om sina upplevelser och då blev jag inspirerad att också åka.

Varför just till Frankrike?

En stor del är språket, jag vill lära mig många språk och har läst franska i skolan ett tag. Jag har varit i Frankrike en gång och vill uppleva mer av landet. Människor är mer öppna där, och maten är mycket godare!

Vad har du för förväntningar?

Man säger ju alltid att man inte ska ha så mycket förväntningar, så jag försöker att inte ha det. Men jag ser fram emot att träffa nya människor och ha ett nytt liv och vardag. Jag är taggad på skolan och speciellt matten, den är lite seg här i Sverige och jag tror det blir mer utmaning i Frankrike.

Hur känns det att börja ditt utbytesår med Soft Landing Camp i Paris?
Jag ser fram emot det jättemycket! Jag har aldrig varit i Paris och det har stått på min ”bucket list” länge. Jag ser fram emot att se staden, den häftiga arkitekturen och gå på något museum.

Har du något tips till någon som funderar på att bli utbytesstudent?
Jag skulle mest säga, åk! Men det kan vara bra om man läser in sig lite, kolla på flera länder så man har lite alternativ och fundera över vad det är man vill få ut av utbytesåret. Att vara lite rädd eller nervös är helt normalt.Elin Sveningsson

USA

När bestämde du dig för att åka på ett utbytesår?
Jag började fundera på det redan i 8an, men skulle få med mina föräldrar på det också. Nu går jag i 2an på gymnasiet så 4 år senare kommer jag äntligen iväg!

Varför just USA?
Det är ett intressant land, man har ju sett alla filmerna och vill uppleva det och få se hur det är i verkligheten. Först tänkte jag åka till Australien, men kom fram till att det är ett land jag mer vill åka på semester till och inte bo i ett helt år.

Varför valde du Explorius?
Jag kollade runt mycket, jämförde och läste en hel del bloggar. Explorius har dels ett bra pris och så lockade Soft Landing Camp och att få besöka New York.

Du har ju redan fått din placering, hur känns det?
Det känns jättebra! Jag hade förväntat mig att få min placering mycket senare så det var en överraskning. Jag är glad över att ha hamnat i Texas och familjen verkar jättesnälla.

Är du nervös inför något?
Jag är nervös över det mesta egentligen, att träffa värdfamiljen och börja skolan, men också att lämna kompisarna här i Sverige. Men det är "lagomt" nervöst, och det är nog bra att vara lite nervös också!


Stipendievinnare 2015/2016


utbytesstudent stipendieStella Levin
USA

Till hösten ska jag lämna tryggheten här i Sverige och fara ut i vida världen. Jag är nervös förstås men att backa ur känns inte som ett alternativ för det är inte förrän man kliver ur sin "comfort zone" som man utvecklas och växer som person.
Det är en unik möjlighet som jag fått och som jag länge drömt om. Jag kunde ligga i min säng och bara hoppas att jag skulle lyckas övertala mina föräldrar att jag skulle få åka på ett utbytesår på ett utbytesår i USA och till slut sa de JA och jag var överlycklig.

Efter allt det hårda arbetet med ansökningshandlingar och hälsoundersökningar hit och dit blev jag antagen och matchad med en familj med en tre-årig flicka och 2 hundar, 2 katter, 1 sköldpadda, 3 ödlor och 2 grodor. Nog känns det som att jag ska till ett eget personligt zoo men samtidigt tror jag aldrig skulle kunnat få någon bättre värdfamilj. De är intresserade av djur, konst, musik, sport och en härlig blandning av annat jag gillar och jag har redan pratat en hel del med dem. Dock var det inte så mycket “prata” för min del eftersom jag var alldeles för nervös och blyg för att få fram det minsta ord ur min mun men det spelar inte så stor roll.

Så vad var det nu som lockade med just USA? Bland annat var det för den dagen då jag satt på mammas säng och arbetade med en engelskauppsats medan min mamma arbetade med något nytt projekt, då kom jag på idén att jag ville börja på cheerleading och min mamma försökte intala mig om att det inte alls är som i amerikanska filmer och jag vägrade lyssna, istället kontrade jag med att vi borde flytta dit. Vår konversation slutade vid att jag kanske skulle kunna gå i skolan i USA ett år. Men som tidigare sagt så var det inte förrän efter mycket tjat och långa upplägg och djupa förklaringar till varför jag måste få åka iväg som de inte kände att de hade något annat val än att låta mig gå.

En dag skickade jag ett långt meddelande till mina föräldrar, samtidigt som jag var bortrest för att de inte skulle kunna säga emot, sms:et spelades upp på min pappas telefon med en läskig robotröst och mina föräldrar blev så upprörda att de ringde mig på lägret. Men i mitt fall lönade sig tjat och alla nätter jag suttit uppe och planerat och jämfört olika organisationer och program, så ge inte upp på grund av ett nej.

Många har frågat mig varför jag vill åka till just USA. Ärligt talat vet jag inte precis vad det är som lockar, men alla filmer och den omtalade "high school spiriten" bidrar nog och jag har som sagt länge velat prova på cheerleading och är fascinerad av de amerikanska skolornas dramauppsättningar och alla roliga högtider och tex prom. Men ett utbytesår kommer också att ge mig så mycket mer; det är en möjlighet att få fler vänner, lära känna en ny kultur, få en inblick i hur vardagen ser ut för människor i andra länder och få en möjlighet att bli nästan så bra på engelska som om jag hade bott där i hela mitt liv. Sådana möjligheter och lärdomar värderar jag högt. Jag har bland annat varit ute på äventyr med CISV, en fredsorganisation som finns i olika delar av världen, vilket mig fört till bla Indien och Portugal där jag fått lärt känna vänner från många länder.

Ett problem som jag mötte var att jag var väldigt orolig över placeringen men samtidigt var ju just meningen att uppleva något nytt främmande så jag valde ändå att bli överaskad vilket var ett väldigt bra val för mig. Jag ska nu till en förort till Chicago som heter Orland Park, Illinois är en väldigt fin stat vad jag vet och eftersom jag är väldigt förtjust i bok trilogin Divergent blev jag överlycklig när jag fick veta det. Men jag tror att var man än må hamna kommer det alltid finnas något speciellt unikt att upptäcka och de där speciella vännerna som det känns som att det är en miljonen chans att finna.

Jag ser verkligen fram emot det här och om du funderar på att åka just nu, gör det. Även du kommer möta uppförsbackar och uppleva hemlängtan eller vara rädd, så försvinner det. Och kvar finns de nya minnena och vännerna. 
 

utbytesstudent stipendieJohan Kårestedt
Australien

I vintras, ni vet när det blir mörkt vid tre och minusgraderna driver en galen, ja då, då bestämde jag mig för att ta ett utbytesår. Och nej, inte bara för minusgraderna. Jag har på något sätt alltid vetat att jag vill ut och resa och studera utomlands. Att jag redan nu, efter ettan i gymnasiet ska åka till andra sidan jordklotet under ett år känns dock fortfarande som en smått galen tanke.

Jag ska tillbringa mitt år i Australien. Livet där, down under, verkar spännande på många sätt. Det ligger så otroligt långt borta men är ändå likt på väldigt många sätt. Australiensarna verkar dessutom ha en väldigt härlig och avslappnad inställning till det mesta. Ta det lugnt och "no worries".

Mötena under vintern och våren har varit intressanta och man har fått svar på de frågor man går och grubblar på. Där finns ju faktiskt studenter som har gått igenom det man själv ska gå igenom och faktiskt vet hur det är, på riktigt. Den tråkigaste delen av ansökningsprocessen var enligt mig att fylla i alla papper och blanketter. Försöka, att på ca 400 ord, ge en bra bild av sig själv. Skicka papper fram och tillbaka till lärare och göra en läkarkontroll. Om man inte bara bestämmer sig och gör allt strukturerat och med en gång, vilket jag kan rekommendera, kan detta ta lite tid. Själv var jag lite sen då jag väntade på några papper jag skulle få via posten men det gick ju bra till slut.

De flesta utbytesår börjar med ett Soft Landing Camp. Mitt är under fyra dagar i Sydney. Först och främst ska det bli kul att träffa andra som är på samma resa som en själv, från olika delar av världen, upptäcka Sydney och tillsammans förbereda sig för ett år på en ny kontinent. Det ska bli otroligt spännande!


utbytesstudent stipendium
Matilda Ljunglöf
USA

Den största anledningen till varför jag vill utmana mig själv och åka som utbytesstudent till USA i ett år, är mitt intresse för att uppleva nya saker, träffa nya människor och lära känna en helt ny kultur. Efter att ha sett min första High School-film har jag alltid drömt om att åka som utbytesstudent till USA. Att få bo i en riktig amerikansk familj, få gå på High School och bli en del av den amerikanska kulturen är något jag aldrig kommer att få chansen att uppleva på annat sätt. Men efter att jag i åttonde klass fick chansen att åka till Kanada som utbytesstudent i tre veckor, så kände jag mig rätt nöjd och tänkte jag inte så mycket mer på att åka iväg ett helt år. Det kändes som att jag redan fått lite av den upplevelsen när jag fått bo hos familjen i Toronto. Men när jag började tvåan på gymnasiet och det kom fyra nya klasskompisar som precis kommit tillbaka från att ha varit utbytesstudenter, blev jag inspirerad och bestämde mig direkt att jag också ville åka. Som tur var så var det inte försent!

Efter att ha rest runt i USA i fem veckor med min familj för två somrar sedan blev jag helt frälst. Det är något speciellt med amerikaner och deras positiva attityd. Jag tror att jag kan lära mig mycket samtidigt som jag får möjligheten att utvecklas som person.
Att åka till USA och Seattle kommer betyda att jag tvingas kasta mig in i nya spännande saker som jag inte är så van med hemifrån. Hur kommer det exempelvis att kännas första dagen i en helt ny skola utan någon man känner eller någon som pratar svenska?

Den största utmaningen för mig kommer nog att vara att jag kommer att sakna min familj och mina svenska vänner. Men jag vet att de stöttar mig i mitt beslut och vi är alla väldigt nära, så de kommer vänta på mig till dess att jag kommer tillbaka. Och dessutom, om ett år så kommer jag ju att ha en ”extra familj” i USA också. Vilken bonus!

När jag skickat in min ansökan tog det bara en vecka innan jag fick besked om min värdfamilj. Min värdmamma heter Jennifer och min värdpappa heter David. De bor 30 minuter utanför Seattle i Washington State i nordvästra USA. Det känns jättespännande och roligt nu när jag vet var jag hamnat. När jag skypade med familjen berättade de att de har tre hundar, sex ankor och tolv hönor! Jag längtar som bara den tills jag får åka iväg, jag räknar faktiskt ned dagarna nu!


Stipendievinnare 2013/2014


Emelie Roth 
USA

Äventyr är det första ordet som kommer upp i mitt huvud när jag tänker på mitt framtida utbytesår. Jag är en sådan person som aldrig backar för utmaningar och därför har beslutet att åka som utbytesstudent aldrig varit någon tveksamhet.

Familj, vänner, skola, hem och till och med mitt modersmål kommer jag till hösten att lämna för att med en fullproppad väska och fjärilar i magen flyga över Atlanten och landa i USA, landet som jag under de kommande tio månaderna kommer att kalla mitt hem. Bara tanken känns helt ofattbar just nu men samtidigt är jag så otroligt förväntansfull.

Varför jag valde just USA vet jag ärligt talat inte. Kanske är det tanken på alla härliga amerikanska high school filmer som lockade, att få möjligheten att vara med i ett riktigt cheerleading lag, gå på prom och kasta upp sin fyrkantiga hatt i luften.

Men mitt år kommer innehålla så mycket mer än pom-poms, balklänningar och roliga hattar. Jag kommer att få bo hos en härlig familj, lära känna underbara vänner, upptäcka fantastiska platser, lära känna nya kulturer, uppleva saker jag aldrig trodde jag skulle få vara med om och utmana mig själv till nya nivåer.

Min lärare sa en gång att om man inte vågar stiga ut ur sin "comfort zone" kommer man heller aldrig att utvecklas och växa som person. Jag tror det är detta det handlar om, våga ta beslutet att åka, våga ge dig ut i det okända och våga utmana dig själv. Jag tror inte någon som vågat någonsin ångrat sig.

Var jag än hamnar, vilka människor jag än träffar och vad som än händer är jag säker på att detta kommer bli ett minne för livet.  


Jessica Ekberg stipendievinnare

Jessica Ekberg
USA

Det finns tusen anledningar att åka som utbytesstudent.

Att åka som utbytesstudent är en tanke som har hängt med i flera år. Jag minns att jag tillbringade flera timmar vissa kvällar med att läsa diverse utbytesbloggar och drömskt föreställde mig hur mitt amerikanska liv skulle se ut om jag fick chansen att åka någon gång i framtiden. Jag hade, som många andra, en dröm om att få leva som i en äkta amerikansk High School film, minus alla mean girls och oförstående föräldrar. Jag hade föreställningen om att jag skulle komma till den perfekta platsen med varmt och fint väder, få den perfekta värdfamiljen, hamna på den perfekta skolan och få de perfekta vännerna. Vid den tidpunkten var det fortfarande en dröm och nu står jag här ett flertal år senare och förbereder mig för att på riktigt, om bara ett par månader, packa ner mitt liv i en resväska, inte säga hejdå till alla mina nära och kära utan mer ett ”vi ses om tio månader” och flyga över land och hav för att påbörja mitt nya amerikanska liv. Jag har fortfarande en hel del förväntningar och farhågor, men det är inte längre föreställningen om ett perfekt liv. För nu vill jag mer än någonting ha annorlunda, kulturkrockar och om jag ska vara ärlig, lite jobbiga stunder. Det kanske låter konstigt att säga att jag på ett sätt ser fram emot den. Men jag tror verkligen på att uthärda hemlängtan, utsättas för situationer som man inte skulle ha upplevt hemma och att lära sig att stå på sina egna ben är vad som kommer göra att man utvecklas som person och växer på ett sätt som man bara kan göra om man kastar sig ut i någonting okänt, utan att veta om det finns någon där som tar emot en. Och om jag har hemlängtan betyder det bara att jag har mycket fint i mitt liv att glädjas över och se fram emot att komma hem till. Så nej, jag vill inte ha det där perfekta livet för först och främst existerar det inte och vem lär sig någonting utan mot-och medgångar?

Varför det var just USA som valet föll på är inte alls förvånande, för vad gäller utbytesår var det alltid bara USA som gällde. Jag lockas av deras kultur, deras skolsystem med valbara kurser, härliga High school spirit och mycket mer skolaktiviteter. Att uppleva prom, homecoming, förhoppningsvis graduation, valentine’s day och halloween i USA kändes bara som min grej redan från början. Att åka på ett utbytesår innebär också att jag får chansen att skapa mig ett helt nytt liv där borta, en vardag i ett land med en kultur som är så olik från den jag växte upp i, träffa vänner från alla möjliga platser och på riktigt få veta hur ett amerikanskt liv ser ut. Innan man åker så har man fördomar, förväntningar, farhågor och idéer om hur High school och Amerikaner är samt hur ens eget utbytesår kommer att bli och jag tror och hoppas att det både kommer vara lite som jag väntat mig men även att en del kommer vara helt annorlunda. För jag vill ha annorlunda, det är ju därför jag åker. Om jag ville uppleva saker jag är van vid skulle jag ju lika gärna kunna stanna kvar i Sverige istället för att ta denna möjlighet. 

Jag är så spänd och samtidigt helt vettskrämd inför att mitt utbytesår ska börja. Det är verkligen en känslomässig berg-och-dalbana att åka som utbytesstudent. Även om jag fruktar alla hejdån har jag aldrig ångrat eller ens tvekat på mitt beslut. För jag har redan växt som person, träffat flera härliga människor som även de ska iväg och lärt mig otroligt mycket och då har jag inte ens åkt iväg ännu. Jag har otroligt många argument för varför man ska åka och nästan inga emot. Det känns bara helrätt och som en chans och erfarenhet som jag omöjligen kunde missa. Jag ser fram emot att prata engelska hela dagarna och komma hem och glänsa, flytta till ett annat land med en helt annan kultur och verkligen få uppleva vardagen som en amerikansk tonåring, träffa vänner världen över och skapa erfarenheter och minnen som kommer räcka långt efter utbytesårets slut. Sedan den här biten med personlig utveckling känns även den som ett otroligt stort plus. I och med ett år i ett annat land får man chansen att växa och utvecklas på ett helt annat sätt än man skulle fått annars. Man kommer komma hem som sig själv 2.0, redo att ta sig an nya utmaningar och drömmar eftersom man har lärt sig att stå stadigt på sina egna ben och klarat sig själv i tio månaders tid. Det allra viktigaste är bara att man kommer dit med en positiv attityd, ser allting som lärorika erfarenheter istället för något som är fel eller jobbigt och tar eget initiativ till att prata och träffa vänner. Jag hoppas att jag kommer komma hem till Sverige sedan med tusen nya och ovärderliga erfarenheter, minnen och vänner och som en mycket mer världsvan person som helt enkelt har gjort detta år till ett av de bästa någonsin.

Valentina scholarship winner

Valentina Osorio
Brasilien

Hej! Jag heter Valentina, jag är 15 år och bor i Stockholm.

 I höstas fick jag en broschyr hem i brevlådan från Explorius, jag fastnade direkt när jag såg att Brasilien var med på listan. Det fanns många anledningar till att jag blev så intresserad. Utmaningen, upplevelsen, allt man kommer att lära sig, hur mycket man kommer att växa som person, osv.

Självklart var mitt stora fritidsintresse också en del av detta. Jag har tränat Brasiliansk jiujitsu i ca 1 år, så jag tänkte: varför inte träna med dom bästa när jag ändå har chansen mitt framför mig?

Jag har alltid varit intresserad av Brasilien, deras kultur, språket osv. Det här kommer att bli det största jag nånsin har gjort,och jag ser fram emot det!

Mvh Valentina

Stipendievinnare 2012/2013


Saga Kjell 
Las Vegas, Nevada, USA

Aldrig trodde jag att man kunde göra och vara med om så mycket nytt på endast 10 månader. Jag har fått chansen att bo hos en underbar värdfamilj i Las Vegas, Nevada. Las Vegas är en fantastisk stad med så mycket att erbjuda, jag har bland annat promenerat längs "the strip", vandrat vid red rocks, gått på konserter och såklart shoppat lite för mycket. Jag har även haft en oförglömlig high school upplevelse med amerikanska fotbollsmatcher, "spiritweeks", senior aktiviteter och dessutom spelade jag "flag-football" för min skola. Jag har fått så många nya erfarenheter, träffat så många nya människor och skaffat så många nya minnen för livet. Mitt utbytesår har varit det mest händelserika året i mitt liv än så länge!”


Petra Larsson 
Edinburgh, Skottland


Jag har spenderat mitt utbytesår i utkanten av världens vackraste stad, Edinburgh, Skottland. Jag bodde i ett litet idylliskt samhälle med stenhus, bymarknader, naturreservat och Community spirit, samtidigt som jag kunde ta bussen in till storstaden och leva storstadsliv. Under tiden som utbytesstudent hann jag med otroligt många saker. Jag gick på konserter, myste med mina värdsystrar, reste runt, vandrade i berg, var med i musikvideor, gick i skolan och lärde mig ett nytt språk. Visserligen kunde jag engelska rätt bra innan jag reste iväg, men vardagsspråket som faktiskt används är annorlunda från skolengelskan, speciellt i Skottland. Nu säger jag inte längre ”yes” utan ”aye” istället, och mitt språk är mycket mer personligt och flytande. Efter en månad i Skottland ungefär började jag tänka och drömma på engelska, och nu är jag i många fall säkrare på min Engelska än på min Svenska...

Jag hade förmånen att kunna resa och se olika delar av Storbritannien under läsåret. Jag besökte Dublin och London med skolans debattklubb, och jag fick till och med möjligheten att hålla tal vid de gröna sofforna i Parlamentshuset! Sedan följde jag med min älskade värdfamilj till Cambridge för att fira påsk, fick se de Skotska högländerna och Loch Ness. Eftersom Storbritannien inte är enormt geografiskt sett är det enkelt att resa runt med både tåg och buss, och det tog jag verkligen nytta av!

Skottland är otroligt vackert, och så mycket mer än sjöodjur och säckpipor. Inget folkslag älskar sitt land som skottarna gör, och jag har själv blivit rätt patriotisk till landet. Jag är verkligen lycklig att jag tog chansen och gjorde mitt livs äventyr, och i framtiden kommer jag definitivt att återvända. Skottland är numer mitt andra land, värdfamiljen är mitt andra hem, och även om jag inte är superförtjust i ”Haggis” så finns det ingen bättre plats på jorden!


Emma Karvik 
Alamo, Tennessee, USA


Från en liten håla i Sverige till en ännu mindre håla i Tennessee. Denna lilla håla, eller älskade stad som jag kanske borde kalla den heter Alamo, i Västra Tennessee och har ca 3000 invånare. Här lever jag min dröm, drömmen om att bo i Amerika. I Tennessee lever jag ett riktigt ”countryliv” där alla bär camouflagejackor och cowboy boots. Åka fyrhjuling, ha ”bonfires”, gå på rodeos och äta friterad mat är numer en del av min vardag. Min skola, Crockett County High School, är en skola med underbara elever och lärare. I skolan har jag deltagit i många olika aktiviteter och klubbar. Till exempel är jag en del av skolans ”newsteam” och spelar in nyheter som sänds på skolan varje fredag. Jag har också varit mycket aktiv i olika sporter, jag var målvakt för skolans fotbollslag ” The Lady Cavaliers”, vilket var en av de absolut bästa sakerna jag gjort i hela mitt liv. Vi hade en vinnande säsong och jag fick äran att ta emot pris för att blivit utvald till en av Västra Tennessees bästa spelare. Jag spelade några golfturneringar för skolans golflag och spelade softboll, vilket är en helt ny upplevelse för mig! Jag har aldrig spelat denna sport i hela mitt liv, men njuter av varje sekund ute på planen. Sport har varit en stor del av mitt utbytesår, inte bara att delta i de olika sporterna utan även gå och titta på baseball, basket och amerikansk fotboll. I skolan innan en stor match är det alltid ”peprallys”, då samlas hela skolan i gymnastikhallen, spelar musik, leker peppande lekar, tittar på cheerleadinglaget och peppar upp laget som ska spela match. Vi har också haft två olika ”homecoming weeks”, där man varje dag har ett tema som folk klär ut sig till för att sedan avsluta med den stora matchen i slutet på veckan. Det är oerhört mycket schoolspirit i Amerika, vilket är underbart!

Under mitt år som utbytesstudent har jag fått uppleva alla möjliga typiska amerikanska upplevelser, allt från att åka i de gula skolbussarna till att se på NHL-match. Jag har också fått chansen att gå på Justin Bieber konsert, åka limousin, se kändisar från tv-programmet Duck Dynasty, åka på skidresa till St. Louis, black Friday shopping och mycket mer. Varje dag upplever jag något nytt, och knyter vänskapsband med människor som jag aldrig kommer att glömma. Detta år har varit det absolut bästa i hela mitt liv, det finns ingenting annat i världen som ger dig en sådan underbar upplevelse och lärdom som ett utbytesår. Människorna du träffar, platserna du ser och aktiviteterna är oslagbara.


 

 

 


Stipendievinnare 2013/2014

Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter. 

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan: