Frågor och svarNär ska man ansöka?

Ju tidigare du ansöker, desto större chans har du att komma med i programmet. Med ett begränsat antal platser är det vissa länder som blir fulla snabbare än andra. Skicka därför gärna in din ansökan snarast. Generellt sett är sista ansökningsdag för vårt Classic-program den 1 maj. För vårt Select High School-program är sista ansökan senare, beroende på vilken skola du vill gå på. (Gäller för skolstart i augusti)

Vad händer efter jag skickat in intresseanmälan?

Inom några dagar ringer vi upp dig för att boka en personlig intervju. Intervjun är informell och inte bindande. Du har chans att själv ställa frågor om Explorius program och ditt år utomlands. Kort tid därefter får du veta om du antagits till Explorius High School-år.

Finns det möjlighet att söka stipendium?

Inför läsåret 2018/2019 kommer vi att dela ut 2 stipendier. Gå gärna in och titta under rubriken stipendier för mer information.

Kan jag välja var i USA jag vill bo?

Av erfarenhet vet vi att det inte spelar någon roll var du bor under ditt utbytesår, desto viktigare är vem du bor hos. Att vara öppen och flexibel ger bästa resultat! För dig som ändå önskar kunna påverka din placering finns möjlighet att lämna önskemål om specifik delstat eller område. Läs mer om områdesval i USA här. På vårt Select-program i USA kan du välja specifik skola eller skoldistrikt utefter dina önskemål. Områdesval erbjuds även i Frankrike, Spanien och Storbritannien.


Måste jag vara bra på mitt värdlands språk för att kunna åka?
Du måste ha godkänt betyg i engelska för att åka till ett engelskspråkigt land. Till länder i Europa samt alla spansktalande behöver du inga förkunskaper i det inhemska språket!

Hur vet jag att jag är väl förberedd inför mitt utbytesår?

Explorius bjuder in dig till ett avresemöte innan avfärd (under våren). Vi erbjuder även flera Get Ready-möten inför ditt utbytesår där du får lära dig mer om ett High School-år utomlands, värdfamiljer och om hur livet som tonåring är utomlands. Mer information om våra möten i Stockholm, Göteborg, Umeå/Luelå, Malmö och hittar du här.

Varför vill en familj ta emot mig som utbytesstudent?
Det är familjen som väljer dig. Familjen tar emot dig för att de är nyfikna på en ny kultur och vill dela med sig av sin kultur till dig. Familjen vill att du blir en del av deras familj och inte en gäst. De har gått igenom en liknande ansökningsprocedur som du för att få bli värdfamilj. Värdfamiljen får ingen ekonomisk ersättning förutom i Storbritannien, Nya Zeeland, Australien samt Select, där familjen får ett litet ekonomiskt bidrag för att täcka en del av sina merkostnader.

Går det bra att ordna egen familj?
Ja, det går. Det är dock vissa kriterier som måste uppfyllas. Familjen får inte vara en släkting till dig, inte ens avlägsen. Familjen får inte heller tala svenska i hemmet. Det måste också finnas en lokal representant i området och skolan i området måste kunna ta emot en utbytesstudent. Om du känner en familj som skulle vilja ta emot dig, kontakta oss så hjälper vi till!

Vad händer om jag inte trivs i familjen?
Du kommer att ha en lokal kontaktperson som bor i närheten av dig. Om det uppstår problem finns denna person till hands för att hjälpa till att reda ut dem. Det viktiga är att du är öppen och ärlig. Oftast löser man problemen tillsammans. Går inte detta, ser din lokala kontaktperson till att du får byta familj.

Vad händer efter att jag kommit hem igen?
Du kommer förmodligen att märka av en högre studiemotivation när du kommit hem igen. Det kan finnas möjlighet att tentera av det språk du talat under ditt utbytesår. Tala med rektorn på din skola. Efter att du kommer hem kommer vi även att ha en reunion för alla Exploriusstudenter!

Vad ingår i programavgiften?
I priset ingår placering i utvald värdfamilj och skola, T/R till värdfamiljen (exklusive flygplatsskatter och ev flygtillägg) samt förberedelser och information inför året. Ingår gör även stöd under året 24 timmar om dygnet och du har din egna kontaktperson som hjälper dig inför och under året. 

Tillkommer några avgifter?
I avgiften ingår inte fickpengar. Av erfarenhet kan man räkna med ca 2500 SEK per månad. Inte heller skolluncher, eventuell skoluniform och egna rundresor ingår. Kostnader för hälsoundersökning, vaccinationer, försäkring och visum betalar du också själv.

Vilka vaccinationer behöver jag ta?
Vilka vaccinationer som krävs är olika för olika länder. Du kommer att få information om vilka vaccinationer du behöver ha tagit från din kontaktperson på Explorius i samband med att du fyller i dina ansökningshandlingar.

Behöver jag söka visum?

För länder utanför EU behöver du ansöka om studentvisum. Explorius hjälper dig med ansökan i form av underlag och instruktioner, men det är ditt eget ansvar att ansöka om visum.

Hur väljs värdfamiljerna ut?
Värdfamiljerna får ansöka om att bli värdfamilj och går igenom en liknande ansökningsprocedur som studenten gör. En lokal representant i värdlandet besöker familjen och intervjuar hela familjen i deras hem. Man tar även referenser. Ansökan gås noggrant igenom och om familjen bedöms lämplig antas de till programmet.

Vilken typ av försäkring måste man ha?
Det är obligatoriskt med en försäkring som gäller under året och som täcker sjukdom, olycksfall, ansvar och resa. Explorius erbjuder en försäkring som är speciellt utformad för utbytesår. Kontakta oss gärna för fullständiga försäkringsvillkor..

Kan jag fortsätta med min sport under mitt utbytesår?
På High School erbjuds ofta ett stort utbud av sporter och klubbar. Precis som i Sverige kan det även finnas föreningar utanför skolan som du kan gå med i under året. På Classic-programmet kan vi inte garantera ett en viss sport eller aktivitet erbjuds på din kommande skola/stad. För att garantera en viss idrott rekommenderar vi vårt Select High School-program i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland eller Storbritannien.

Kan jag välja att bara åka en termin?
Ja, till många av våra programländer går det bra.

Kan jag tillgodoräkna mig mitt High School-år när jag kommer hem?

Räkna inte med det! Men tala med din rektor eller studievägledare angående detta. Många väljer dock att tentera av engelskan när de kommer hem från USA eller ett annat språk om de varit på utbyte i ett annat land.

Kommer jag att vara enda utbytesstudenten i min skola?
Du kommer troligen att vara enda utbytesstudenten från Explorius i din skola, men det är vanligt att det finns utbytesstudenter från andra länder och andra organisationer representerade.

Kan jag åka på utbytesår tillsammans med en kompis?
Självklart kan både du och en kompis ansöka till programmet och åka på ett utbytesår. Man kan inte bo i samma värdfamilj som en kompis, och räkna inte heller att ni kommer att hamna i samma område. Att åka på ett utbytesår är ett stort äventyr, och något du gör själv. Det är också då du verkligen kan komma in i den nya kulturen, och lära känna nya kompisar!

Hur väljer jag ämnen i skolan?
När du kommer till din nya skola kommer du få hjälp av en studievägledare eller motsvarande med att utforma ett schema som ska passa just dig.

Kan jag få med mig mitt studiebidrag?
Endast inom Europa (Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Storbritannien och Irland) kan du ta med ditt CSN-bidrag. Till övriga länder har du formellt sett studieuppehåll under ditt utbytesår, och kan därför inte använda dig av ditt studiebidrag under den tiden.

Vad kan jag förvänta mig när jag kommer fram?
För de flesta börjar utbytesåret med Soft Landing Camp tillsammans med andra Exploriusstudenter. När du rest vidare till din nya hemstad kommer du att bli mött av din värdfamilj eller din lokala kontaktperson på flygplatsen. Din kontaktperson kommer hålla regelbunden kontakt med dig under ditt år. De första dagarna brukar man spendera med familjen för att lära känna dem och sitt nya hem. Skolan börjar vanligtvis först ett par dagar in i programmet.

Har vi missat något? Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor!


Du är självklart välkommen att kontakta oss på telefon 08-411 23 30 eller skicka ett meddelande här.

Close
Tack för ditt intresse av Explorius Sverige! Explorius Sverige är en del av Educatius Group AB som består av flera internationella organisationer som arbetar för kulturella utbyten bland studenter. 

Vi tar din rätt till privatliv på allvar, och ger dig möjligheten att kontrollera hur vi kommunicerar med dig. Du bestämmer själv hur vi ska använda dina uppgifter. Klicka i JA/NEJ nedan:

"Vissa fält i formulärat är obligatoriska, fyll i dessa och testa igen."