Bli utbytesstudent – så funkar det

 Explore the World - learn for life

Steg 1: Vem kan ansöka?
Steg 2: Välj din destination
Steg 3: Gör en intresseanmälan!
Steg 4: En gratis och icke-bindande intervju
Steg 5: Utvärdering av intervjun
Steg 6: Välkommen till programmet!

Steg 7: Din personliga kontaktperson
Steg 8: Ansökan till värdlandet
Steg 9: Get Ready-möten
Steg 10: Din placering
Steg 11: Visumansökan
Steg 12: Avresemöte
Steg 13: Låt utbytesäventyret börja!
Steg 14: Soft Landing Camp
Steg 15: Stöd under hela utbytesåret
Steg 16: Efter ditt utbytesår  

Nedan hittar du information om hur ett utbytesår med oss på Explorius fungerar – från början till slutet av ditt äventyr som utbytesstudent.

Det kan se ut som det är mycket information att ta in, men vi lovar dig att ett utbytesår med oss är smidigt och enkelt.

Vi kommer guida dig genom varje steg och göra vårt yttersta för att ge dig den absolut bästa servicen och utbytesåret möjliga.


Steg 1: Vem kan ansöka?

För att bli utbytesstudent med Explorius måste du uppfylla följande kriterier:

  • Vara 14–18 år*
  • Inte ha tagit studenten än
  • Studerat på heltid läsåret innan du reser
  • Ha godkänt i alla ämnen
  • Vara vid god hälsa
  • Ha grundläggande kunskaper i engelska
  • Vara mogen, flexibel och motiverad (vi vill försäkra oss om att du är redo för ett utbytesår!)

Om du är osäker på åldersgränsen eller något av de andra kriterierna är du självklart välkommen att kontakta oss för mer information. 

*Åldersgränsen varierar beroende på vilket land du vill åka till. Se mer information under sektionen “Snabbfakta” längst ner på destinationssidorna.


Steg 2: Välj din destination

Vilket land vill du plugga i?

Läs mer om våra olika destinationer för att ta reda på vilket land eller vilka länder du vill tillbringa ditt utbytesår i. Kolla även in våra utbytesprogram för att se vilket av dem som passar dina önskemål bäst.

Kanske är du intresserad av att plugga på high school i vår populäraste destination USA, bland palmer och vackra stränder i Spanien eller Réunion eller kanske på internatskola i Storbritannien eller Kanada?  

Vi erbjuder garanterat en destination och utbytesprogram som passar just dina önskemål.


Steg 3: Gör en intresseanmälan!

Om du känner att ett utbytesår eller termin är något för dig är det dags att anmäla ditt intresse! Kort efteråt kommer vi kontakta dig för att boka tid för en träff. 

Vi kan träffas på våra kontor i Stockholm eller Göteborg, i en stad nära dig eller online – du väljer själv!

Ansök idag


Steg 4: En gratis och icke-bindande intervju

Vi vill träffa dig och minst en av dina föräldrar på en icke-bindande och gratis intervju. Du har säkert många frågor om hur det är att vara utbytesstudent och hur du förbereder dig på bästa sätt. Och dina föräldrar vill säkert veta mer om våra utbytesprogram såväl som Explorius som organisation innan de beslutar att låta dig åka på ett utbytesår.

Vi på Explorius tycker att det är viktigt att diskutera dessa ämnen med dig och din familj. Vi ser även fram emot att få veta mer om dig också. Vi vill säkerställa att du är redo och har rätt inställning inför ett utbytesår utomlands.

En del av intervjun kommer vara utan dina föräldrar. Detta så att vi ska få chansen att lära känna dig lite bättre även när de inte är med.

Intervjun tar omkring en timme. Ta gärna med dig en kopia på dina senaste betyg till intervjun.


Steg 5: Utvärdering av intervjun

Efter att vi har gått igenom intervjuunderlaget och dina betyg kommer vi ta ställning till om du är redo för ett utbytesår eller termin utomlands med oss.

Utöver att uppfylla kriterierna såsom ålder och hälsa lägger vi stor tyngd i din motivation och dina förväntningar på utbytesåret.

Steg 6: Välkommen till programmet!

Fantastiska nyheter – du är antagen!

Du kommer att få ett mail från oss med våra programvillkor och regler. Dessa måste du acceptera* för att säkra din plats på vårt utbytesprogram och ta nästa steg mot ditt stora utbytesäventyr.

Stort grattis!

*Om du inte accepterar din plats på programmet ges den till någon annan.


Steg 7: Din personliga kontaktperson

Efter att du accepterat din plats får du en egen kontaktperson från Explorius som hjälper dig och dina föräldrar genom hela processen inför och under ditt utbytesår.

Vi förser dig med en personlig kontaktperson för att du ska känna stöd och få den bästa servicen möjliga. Vi vill att du alltid ska känna att du är i säkra händer och att personen som svarar på ditt telefonsamtal ska veta vem du är. Du kan alltid nå ut till din kontaktperson om du har några frågor.

Steg 8: Ansökan till värdlandet

Nu är det dags för dig att börja med den skriftliga ansökan som skickas till våra kollegor i ditt värdland. Denna ansökan ligger även till grund för sökandet efter din värdfamilj.

I denna ansökan berättar du mer om dig själv, dina intressen och vad du ser fram emot med att bli utbytesstudent i ditt valda land. Kom ihåg att det är värdfamiljen som väljer dig och att det är viktigt att du ger ett så ärligt och bra första intryck som möjligt.

Vi kommer givetvis att ge dig instruktioner på hur du fyller i dina ansökningshandlingar. Din kontaktperson kommer guida dig genom varje steg och ge dig flera bra och användbara tips.

Steg 9: Get Ready-möten

Vi arrangerar två valfria Get Ready-möten samt ett obligatoriskt avresemöte innan din avresa. Detta för att du ska bli förberedd inför utbytesåret på absolut bästa sätt och för att du och dina föräldrar ska få chansen att träffa andra blivande utbytesstudenter och föräldrar i samma situation.

Utbytesstudenter och föräldrar som inte har sökt till programmet ännu är också välkomna att komma till Get Ready-mötena. De är även välkomna till våra infomöten.

På våra Get Ready-möten pratar vi om livet på en ny skola samt värdfamiljen, kulturella skillnader och användningen av sociala medier bland mycket annat.

Du får träffa vår personal och våra tidigare utbytesstudenter som nyligen kommit tillbaka från sina egna utbytesår. De kommer att berätta om sina erfarenheter, ge dig goda råd och svara på alla dina frågor.

Get Ready #1

Förberedande information om livet hos en värdfamilj och på en ny skola. Tillsammans med Explorius finns tidigare utbytesstudenter på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

Get Ready #2

Förberedande information om kulturella skillnader. Tidigare utbytesstudenter är med på mötet och delar med sig av sina erfarenheter.
 


Steg 10: Din placering

Efter att dina ansökningshandlingar har blivit granskade och accepterade av våra kollegor i värdlandet börjar sökandet efter din värdfamilj och skola. Detta så länge du inte själv redan har valt vilken skola du ska plugga på.
Din kontaktperson kommer att ringa dig så fort vi har hittat den rätta värdfamiljen för dig.

Vänligen notera att de flesta utbytesstudenter får sina placeringar i maj–augusti när de reser på höstterminen.

Om våra värdfamiljer
 

Steg 11: Visumansökan

 I vissa länder, såsom USA och Australien, behöver du ansöka om ett visum för att kunna plugga där. Ibland kan du ansöka online, men för exempelvis USA behöver du även besöka den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Vi kommer självklart att hjälpa dig med din visumansökan för att säkerställa att allt stämmer och ser bra ut.

Steg 12: Avresemöte

På avresemötet kommer vi att prata om programregler, hemlängtan, livet hos en ny värdfamilj, skolan och mycket mer. Vänligen notera att avresemötet är obligatoriskt och minst en förälder behöver närvara.

Information om tid, datum, plats och anmälan till avresemötet kommer skickas till dig per mejl.

Steg 13: Låt utbytesäventyret börja!

Upptäck Nya Zeeland

I detta stadie har dina ansökningshandlingar och visumansökan skickats in och blivit godkända, du och dina föräldrar har gått på det obligatoriska avresemötet och du har fått din placering hos en värdfamilj och skola i ditt värdland.

Det är äntligen dags att börja packa och låta utbytesäventyret börja.

Men först – Soft Landing Camp!

Steg 14: Soft Landing Camp


Vi vill att våra utbytesstudenter ska börja sitt äventyr på allra bästa sätt. Därför har vi inkluderat vårt populära Soft Landing Camp i programpriset!*

På Soft Landing Camp får du din allra första introduktion till ditt värdland. Workshops, seminarier och sightseeing anordnas för att du ska förberederas på bästa sättet möjliga även på plats i landet.

Campet är verkligen en höjdpunkt och den perfekta starten på ditt utbyte. Du får träffa vår erfarna och engagerade personal som kommer göra sitt allra bästa för att du ska få den bästa starten på ditt utbytesår.

På Soft Landing Camp får du dessutom träffa andra utbytesstudenter från både Sverige och andra länder. Dessa är utbytesstudenter som ser fram emot samma äventyr som du och vet precis hur nervöst, men också hur kul och spännande, det känns. 


Efter dina dagar på Soft Landing Camp är det dags att åka vidare till din värdfamilj och låta det stora high school-äventyr äntligen börja på riktigt!

Camp i New York, Sydney, London och mer

tre killiga utbytesstudenter i sydney

Vilket Soft Landing Camp ska du åka på?

Läs mer om våra olika camp under vardera destination.

Nordamerika

USA – New York eller Los Angeles
Kanada – New York

Oceanien

Australien – Sydney  
Nya Zeeland – Auckland

Europa

Storbritannien – London  
Irland – Dublin  
Tyskland – Mannheim
Italien – Milano
Spanien – Barcelona eller Madrid
Frankrike – Paris
Réunion – St. Denis 

Asien

Japan – Tokyo
 

*Gäller ej Summer High School. 

Steg 15: Stöd under hela utbytesåret

Med oss på Explorius är du alltid i säkra händer. Din kontaktperson finns där för dig under hela ditt utbytesår. Väl framme i ditt värdland får du dessutom en lokal kontaktperson som bor i närheten av din värdfamilj.

Den lokala kontaktpersonen finns alltid tillgänglig ett telefonsamtal bort och kommer kunna hjälpa dig på plats om något dyker upp eller om du har frågor. De kommer även att hjälpa dig när det kommer till introduktionen till din nya skola och stad och anordna sammankomster för dig och andra utbytesstudenter i närområdet.

Kontaktpersonen kommer att kontakta dig minst en gång i månaden för att se hur du mår och om allt går som det ska.

Både din lokala kontaktperson, vårt kontor i Sverige samt kontor eller partnerorganisation i värdlandet finns tillgängliga för dig 24/7.

Steg 16: Efter ditt utbytesår

Allt gott har ett slut och så även ditt utbytesår. Du kan inte föreställa dig hur fort månaderna kommer att gå! Innan du ens vet av det är du tillbaka med din familj i Sverige igen.

Men ditt utbytesäventyr behöver inte ta slut här.

Vi vill givetvis hålla kontakten med dig även efter ditt utbytesår!

Bli ambassadör

 

Att bli Explorius-ambassadör är ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet samt att inspirera andra tonåringar till att åka på samma äventyr som du gjort.

Det passar dig som är utåtriktad, driven och som ser fram emot att träffa andra tonåringar som är lika nyfikna på att bli utbytesstudent som du en gång var!

Junior Ambassador

Du kan bli en Junior Ambassador så fort du kommit hem från ditt äventyr.

Som Junior Ambassador får du representera oss på mässor, hänga upp affischer och besöka skolor i ditt närområde och vara på våra info- och Get Ready-möten, där du får svara på frågor om ditt utbyte och dela med dig av dina erfarenheter.

Du kommer vara ett stort och viktigt stöd till vår personal och våra Ambassadors. Du får även möjlighet till att ta många egna initiativ och komma med idéer.

Ambassador

Efter att du tagit studenten kan du ansöka om att bli en av våra Ambassadors.

Som en Ambassador får du ta ett större ansvar än våra Juniors. Du får vara med i intervjuer med studenter och föräldrar, arrangera infomöten samt vara en nyckelperson på mässor och andra event som vi anordnar.

Låter det intressant? Kontakta oss för mer information och anmäl ditt intresse.

Gå med i vårt Alumni Network

Gå med i vårt Alumni Network på LinkedIn. Håll kontakten med andra Explorius-studenter, läs deras berättelser och dela din egen. Det är ett bra sätt att vidga ditt professionella nätverk, vilket kan vara till stor fördel för din framtida karriär. Du och dina föräldrar kan gå med i gruppen redan idag!

Har du några frågor?

Om du fortfarande har några frågor vad gäller ansökningsprocessen eller hur ett utbytesår med Explorius fungerar är du givetvis välkommen att kontakta oss.

Vi ser fram emot att guida dig mot ditt livs äventyr!


Ansök till ett high school-år