Utbytesstudent på Irland

Upplev high school-livet som utbytesstudent på charmiga Irland. “Den gröna ön”, som Irland ofta kallas, lockar elever från hela världen som vill få en strålande utbildning och en god inblick i den irländska kulturen.

Som utbytesstudent på Irland får du uppleva ett fascinerande land känt för sin traditionella musik, intressanta språk och vackra natur. Trots sin lilla storlek finns det massor att upptäcka på ön. Alltifrån galna firanden på St. Patrick’s Day, lugna landskap med massvis av hästar och får, till traditionella irländska festivaler och evenemang under sommarmånaderna. Upplev ett utbytessår i ett land i full blom.

Ansök till ett high school-år


Våra utbytesprogram

På Irland erbjuder vi ett brett utbud av utbytesprogram. Läs mer om våra program på Irland.


Välj var på Irland du vill plugga

Vill du plugga i Cork eller Dublin? Har du ett önskemål om att få utöva en specifik sport? Ditt utbyte – ditt val!

Med oss på Explorius kan du välja var på Irland du vill tillbringa ditt utbytesår. Om du tycker att det är viktigare att få utöva en specifik sport under ditt utbytesår är vårt sportval det perfekta alternativet. Kolla in våra valmöjligheter och säkra din plats idag 

Se våra olika valmöjligheter


Om skolan på Irland

Som en utbytesstudent på Irland kommer du att uppleva det irländska high school-livet. Utbildningen i landet har ett mycket gott rykte och lockar flertalet internationella studenter varje år. Som utbytesstudent här kommer du med största sannolikhet att gå på ett “Transition Year”. 

Transition Year

Transition Year är det första året på den s.k. ”Senior Cycle” på iriska skolor. Detta år är vanligtvis inte lika krävande som de andra åren vilket passar utbytesstudenter väl. Då skolåret inte är särskilt stressande får du tid till att slipa på dina språkkunskaper och komma ikapp med olika läxor. Du får även utrymme till att utöva olika fritidsaktiviteter och upptäcka mer av staden du bor i. 

Övrig information 

Lärarna på Irland är erfarna och klasserna är ofta små med cirka 17 elever per lärare. Engelska och matte är obligatoriska skolämnen. Du kommer även få möjligheten att välja några valbara ämnen själv. Vanliga skolämnen är naturvetenskap, IT, språk och ekonomi. 

Skoluniform är obligatoriskt i majoriteten av både de privata och offentliga skolorna på Irland. Skoluniformen är något som våra utbytesstudenter verkligen uppskattar, då den adderar en nivå till den kulturella upplevelsen. 


Soft Landing Camp i Dublin

  
Vårt populära Soft Landing Camp huvudstaden Dublin är inkluderad i programavgiften. Här bor du i Dublin under tre dagar. Tillsammans med Explorius-studenter från hela världen får du den bästa möjliga förberedelsen inför ditt utbytesår. Vi förbereder oss inför året via workshops och sightseeing samtidigt som vi lär känna varandra.

Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Dublin kan se ut.

Dina dagar i Dublin

 


Dag 1:
Ankomst i Dublin följt av ett välkomstmöte. Vår personal anordnar föreläsningar om irländsk kultur och historia. Sedan lär vi känna varandra via olika lekar och aktiviteter och äter lunch och middag ihop på campuset.

Dag 2: "Irish school system" workshop på morgonen och fritid i Dublin efteråt. Möjlighet att besöka Trinity College, St. Patricks Cathedral, St. Stephen’s Green och The Temple Bar bland annat. 

Dag 3: Klassrumsaktiviteter på morgonen och Causey Farm-aktiviteter på eftermiddagen. Upplev riktig irländsk dans och livet på landet!

Dag 4: Dags för avresa – låt utbytesåret börja! 

Vid ankomst blir du upphämtad av vår personal och tillsammans åker vi till Dublin City University Campus. Det är ett vackert campus mitt i centrala Dublin och stället vi bor på under Soft Landing Camp. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter. Frukost, lunch och middag är inkluderat dagligen.

*Notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat för dig som reser på vårterminen.

Ansök till ett high school-år


Din fritid på Irland

Hur din fritid på Irland kommer att se ut beror givetvis på dina intressen men också på var i landet du kommer att bo. Kanske kommer du att tillbringa fritiden med att kolla på hurling-matcher i livliga Limerick, besöka de vackra sjöarna i Killarney eller se på surfare i Mullaghmore. En sak som är säker är att du kommer ha massvis att göra och upptäcka på din fritid som utbytesstudent här. 

Sport & musik

Den irländska skolan erbjuder vanligtvis inga fritidsaktiviteter såsom sport. Om du spelar en sport kan vi varmt rekommendera dig att söka upp en lokal klubb eller förening så fort du anländer. Gaelic Athletic Association (GAA) är mycket populärt på Irland, där hurling och gaelisk fotboll är de två dominerande sporterna. Varför inte kontakta din lokala GAA-klubb och ge någon av sporterna ett försök? Det är ett suveränt sätt att anpassa sig till den irländska kulturen och att lära känna “the locals”.

Konst och musik är ofta ämnen du kan läsa i skolan. Att spela ett instrument är vanligt bland ungdomarna på Irland. Om du också spelar ett instrument har du nu chansen att förbättra dina färdigheter avsevärt. Om du inte spelar något instrument så ta chansen att lära dig spela exempelvis piano, fiol eller bodhran, en särskild irländsk trumma.

Ansök till ett high school-år

Att bo hos en irländsk värdfamiljPå Irland är familjen en stor del av kulturen. Din värdfamilj kommer inte att se dig som en gäst, utan som en del av dem. När du bor hos en värdfamilj kommer du ta den av den irländska livsstilen från nära håll. Familjerna här är ofta stora och tycker om att tillbringa tid med varandra. Se till att följa med familjen på alla deras olika aktiviteter, särskilt i början av ditt utbytesår. Det är högst uppskattat när utbytesstudenten visar ett genuint intresse för värdfamiljen och deras livsstil.

Du och din värdfamilj kommer att lära känna varandra över flertalet irländska grytor och “boxties”, typiska irländska raggmunkar. Du kommer även att få vara med på speciella högtider såsom St. Patrick’s Day, eller “Lá Fhéile Pádraig”, som det heter på iriska. Det är en helgdag vars firande du sent kommer att glömma.

Howya! Tá Gaeilge agat?

Din värdfamilj kommer att prata engelska, men en stor del av befolkningen pratar även iriska. Några bra iriska ord att kunna är ”howya” (hej), "tá Gaeilge agat?" (pratar du iriska?), "sláinte" (skål), "the jacks" (toaletten) och "gas" (roligt)". Det största fokuset under ditt utbytesår på Irland är att förbättra din engelska, men det kan även vara kul att lära sig lite iriska.

Om våra värdfamiljer


Snabbfakta: utbytesstudent på Irland

 

Ålder: 14–17 

Avresa: augusti eller januari

• CSN: Ja

Språkförkunskaper: Grundläggande kunskaper i engelska

Engelsktest: nej

Visum: nej

Områdesval: ja

Soft Landing Camp: ja, i Dublin

Skoldag: från ca 08:45-15:45

Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen.

• Resor: Resor kan komma att arrangeras av både skolan och din lokala kontaktperson. Kostnad tillkommer.

Program: Flera olika val 

Ansök till ett high school-år