Plugga på high school i USA


Som utbytesstudent i USA får du möjligheten att uppleva den fantastiska high school-andan som de amerikanska skolorna är kända för. Sporturneringar, roliga aktiviteter, individuella skolscheman och event såsom prom och homecoming är alla typiska inslag som väntar på dig på andra sidan Atlanten.

Med Explorius får du chansen att uppleva high school-livet i USA precis som du själv vill. Det stora landet erbjuder alla möjliga sorters livsstilar, kulturer och klimat, vilket gör alla våra utbytesstudenters upplevelser unika. USA har varit vår populäraste high school-destination i många år och det är lätt att förstå vad som lockar våra studenter. Amerikas utåtriktade och vänliga high school-studenter samt dess välkomnande värdfamiljer gör att du som utbytesstudent känner dig som hemma här på nolltid.

Ansök till ett high school-år

Våra high school-program

I USA erbjuder vi ett brett utbud av olika utbytesprogram. Läs mer om våra program i USA.

Välj var i USA du vill plugga

Ditt utbyte  ditt val! Att plugga på high school i USA är en möjlighet du bara får en gång i livet och vi gör alltid vårt yttersta för att skapa det utbytesår just du drömmer om. Som en del av detta erbjuder vi dig ett brett utbud av områdesval i USA. Detta är perfekt för dig som redan ser dig själv plugga i en viss amerikansk delstat, region eller storstad.

Se våra områdesval

Soft Landing Camp i New York


Oavsett vilket program du väljer börjar ditt stora high school-äventyr på Soft Landing Camp i New York*. Under fyra dagar får du möjligheten att uppleva det bästa av New York samt förbereda dig inför ditt nya liv i USA. Tillsammans med Exploriusstudenter från både Sverige och andra länder kommer du få den bästa möjliga starten på ditt utbytesår. Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i New York kan se ut.

Dina dagar i New York

Dag 1: Ankomst i New York följt av ett välkomstmöte.

Dag 2: "Adapt to America" workshop på morgonen. Upper Manhattan-sightseeing med lunch i Central Park efteråt. Se Rockefeller Center, Fifth Avenue, Times Square och Madison Square Garden bland annat.

Dag 3: "American culture" workshop på morgonen. Lower Manhattan-sightseeing på eftermiddagen. Se 9/11 Memorial, frihetsgudinnan, Wall Street, Chinatown och Little Italy bland annat.

Dag 4: "Flight" workshop och strandutflykt. Vi tillbringar dagen på Seaside Heights, en av de mest populära stränderna i New Jersey utanför New York.

Dag 5: Dags för avresa – låt utbytesåret börja!

Vid ankomst blir du upphämtad på flygplatsen av vår personal. Tillsammans tar vi oss till hotellet där du delar rum med en eller flera Explorius-studenter. Frukost är inkluderat varje dag under Soft Landing Camp.

*Vänligen notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat för dig som reser på vårterminen.

Hawaii Reunion – upptäck Hawaii  

Ta chansen att träffa vännerna från Soft Landing Camp på en reunion på paradisön Hawaii. Turkost vatten, svajande palmer och solsken väntar på denna otroliga resa. Läs mer om Hawaii Reunion. 

Ansök till ett high school-år

Om high school i USA

 

Oavsett var i USA du pluggar kommer du med största sannolikhet att uppleva den typiska high school-anda som de amerikanska skolorna är kända för. Du kommer att känna igen flera attribut som du säkerligen sett i olika high school-filmer. Klubbengagemanget, prom och homecoming såväl som Friday Night Football är alla fenomen som finns på riktigt. Som high school-student i USA kommer du inte ha en tråkig stund. 

Våra utbytesstudenter blir oftast placerade i en junior- eller senior-klass. Detta beror på din ålder, betyg och skolans egna regler. Som senior, kommer du få va med på graduation i slutet av skolåret. Tänk dig att avsluta ditt utbytesår iklädd i en typisk "graduation gown", få ett diplom, ta bilder och fira med dina klasskamrater. Kan du tänka dig ett bättre sätt att avsluta ditt amerikanska high school-år på? 

Ämnen & skolaktiviteter

Som high school-student i USA har du ofta ett brett utbud av skolämnen att välja bland. Utöver de obligatoriska ämnena matematik och engelska, rekommenderar vi dig att läsa ämnen som inte är lika vanliga i Sverige om möjligheten finns. Detta kan vara American History, Public Speaking eller American Literature exempelvis. Tillsammans med skolans studievägledare kommer du få möjligheten att skapa det perfekta schemat för just dig. 

Skolorna i USA har generellt sätt ett stort fokus på sporter och fritidsaktiviteter. Både vi på Explorius och våra tidigare utbytesstudenter rekommenderar dig starkt att engagera dig i en sport eller att gå med i en klubb under ditt utbytesår i USA. Gå på så kallade try-outs för sporter såsom cheerleading, basket, fotboll eller cross-country så fort du anländer. Det är ett suveränt sätt att träffa vänner och bli en del av skolans gemenskap.  

Din fritid i USAHäpnadsväckande natur, livliga storstäder, torra ökenlandskap eller vackra stränder. Beroende på var i USA du kommer att bo så kommer din fritid att se annorlunda ut. Vad nästan alla våra utbytesstudenter har gemensamt är dock att den största delen av fritiden faktiskt tillbringas på skolan. USA:s high school-studenter uppmuntras att kombinera sina akademiska prestationer med en variation av sporter och skolaktiviteter. En typisk amerikansk high school erbjuder därför flera olika klubbar och sporter för dig som elev att engagera dig i.

Ta möjligheten att utöva din favoritsport eller aktivitet under ditt utbytesår i landet. Eller varför inte testa på något helt annorlunda? Gå med i retorik- och debattklubben, yearbook-klubben eller fråga om du får skriva för skoltidningen. Att engagera sig i skolaktiviteter är ett suveränt sätt att hitta vänner samt att bli en del av skolgemenskapen.

Vi kan även rekommendera dig att hänga med på din värdfamiljs aktiviteter efter skolan och på helgerna. Din familj kanske går till kyrkan, på olika sportevenemang eller gillar att vara ute i naturen. Oavsett är det viktigt att vara öppensinnad och nyfiken på deras livsstil. Det kommer att berika ditt utbytesår och din fritid i USA massor.

Ansök till ett high school-år

Att bo med en amerikansk värdfamilj

Genom att bo hos en värdfamilj kommer du att uppleva hur det är att bo som en riktig amerikan. Din värdfamilj kommer att ge dig en nära inblick i den amerikanska kulturen. De kommer visa dig hur vardagslivet ser ut samt introducera dig för typiska högtider såsom Halloween och Thanksgiving. Amerikaner älskar att fira och det kommer du snabbt att märka. Oavsett om det gäller högtider, födelsedagar eller andra speciella tillfällen kan du lita på att någon kommer anordna något spektakulärt.

Familjer över hela USA

Våra värdfamiljer bor över hela USA och ser alla olika ut. Vissa har barn och husdjur, andra inte, vissa är unga, andra äldre. Vad de alla har gemensamt är en passion för kulturella utbyten och ungdomar. De kommer göra sitt bästa för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt, både i deras hem och i USA.

Ersättning

Generellt sätt får våra värdfamiljer ingen ersättning när de välkomnar utbytesstudenter till deras hem. De blir värdfamiljer eftersom de tycker att det är en rolig, spännande och givande erfarenhet. Däremot får värdfamiljerna inom våra Academic Choice- och Select High School-program ersättning när de tar emot våra studenter. Detta så att vi kan säkerställa att vi hittar en värdfamilj i närheten av din valda skola. Värdfamiljerna är, emellertid, precis lika noggrant utvalda och granskade som för vårt traditionella high school-program, Classic High School.

Läs mer om våra high school-program i USA.
 

Snabbfakta: high school-utbyte i USA

Ålder: 15–18,5 år
Avresa: Juli, augusti, september eller januari
Språkförkunskaper: Grundläggande engelskkunskaper krävs
• Engelsktest: Ja, som en del av ansökan
• Visum: Ja
• Områdesval: Ja
• Soft Landing Camp
: Ja, i New York
• Skoldagar: Ca. 07.30 till 14.30
• Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen
• Program: Flera olika program

Ansök till ett high school-år