Utbytesstudent i Spanien


Bli utbytesstudent i Spanien! Spanien är en färgstark nation som erbjuder allt du behöver för ett lyckat år utomlands.

Landets härliga klimat, vackra natur och avslappnade livsstil lockar utbytesstudenter från hela världen. Med sina långa stränder längs kusten, till imponerande bergskedjor och medeltida städer, märker du snart att Spanien har allt.  

Över 400 miljoner (!) människor runt jorden pratar spanska vilket gör det till ett av världens största språk. Detta innebär att många dörrar kommer öppnas för dig när du pluggar här. Detta gällande både dina framtida karriärmöjligheter, men inte minst när det gäller att knyta band med nya människor.

Se fram emot ett utbytesår fullt av sol, språkkunskaper och nya amigos!


Ansök till ett high school-år  


Våra high school-program

I Spanien erbjuder vi flera olika utbytesprogram. Läs mer om våra program i Spanien. 

Välj var i Spanien du vill plugga

Storstad i Spanien

Solsken, stränder, storstäder eller varför inte alla tre?

Med oss på Explorius har du möjligheten att välja hur du vill att ditt spanska high school-liv ska se ut genom att välja vilken stad du vill bo i. Kolla in våra områdesval och säkra din plats i din drömstad idag. 


Se våra områdesval 


Om high school i SpanienSom utbytesstudent i Spanien får du en utmärkt möjlighet att uppleva de spanska tonåringarnas skolliv. Skolan i Spanien heter “Bachillerato” och varar i två år. De flesta utbytesstudenterna blir placerade i årkurs ett. 

Skolämnen & aktiviteter

Under ditt utbytesår eller termin i Spanien får du vanligtvis välja mellan tre olika gymnasieprogram. Dessa är naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Obligatoriska skolämnen på de flesta skolorna är spanska, engelska, spansk litteratur, idrott och filosofi.

Du får ofta välja en eller flera valbara ämnen, beroende på vilken inriktning du väljer. Exempel på dessa ämnen är musik, industriell teknik, religion eller biologi. 

Spanska high schools, likt svenska gymnasium, erbjuder oftast inga sporter eller aktiviteter till sina elever att vara med på på fritiden, men några har skollag i fotboll och basket. De flesta av våra sportintresserade utbytesstudenter brukar dock engagera sig i lokala föreningar utanför skolan. 

Terminer och skollov

Spanska skolan är uppdelad i tre terminer med start i september och avslut i juni. Under sommaren, jul och påsk är det lov. Utöver dessa lov finns det även officiella helgdagar som ibland skiljer sig mellan de olika autonoma regionerna, då du också har ledigt.

Det är ett suveränt tillfälle att passa på att åka på resor och utflykter under dina lediga veckor i landet för att se mer av Spanien. 


Soft Landing Camp i Barcelona

Oavsett vilket program du väljer att ansöka till kommer ditt utbytesäventyr att börja med Soft Landing Camp i Barcelona*. I fyra dagar får du möjligheten att uppleva det bästa av den populära staden och förbereda dig inför ditt nya liv i Spanien. Tillsammans med andra Exploriusstudenter från Sverige och andra länder, får du den bästa möjliga starten på ditt utbytesår.

Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina första dagar i Barcelona kan se ut. 

Dina dagar i Barcelona

group of exchange students at camp nou in barcelona

Dag 1: Ankomst och incheckning. Informationsmöten följt av en utflykt till stranden. Glöm inte badkläderna!

Dag 2: "Adapt to Spain" workshop på morgonen. Hop On Hop Off-sightseeing där vi bland annat kommer besöka Sagrada Familia, Park Güell och Plaça Catalunya. Efter bussturen kommer det finnas tid för fritid där du och de andra deltagarna kan shoppa och se mer av Barcelona.

Dag 3: “Program rules and general advice”-möte på morgonen, där bland annat tips från tidigare studenter tas upp. Dags för Hop On Hop Off-sightseeing igen där vi denna gång bland annat kommer besöka Arc de Triomf, Park Ciutadella och Plaça Espanya. Vi besöker även Camp Nou, fotbollslaget Barcelonas arena. Efter bussturen får du och övriga utbytesstudenter välja att åka till Casa Batlló, Sagrada Familia (där ni får gå in) eller till stranden.

Dag 4: Vi tillbringar hela dagen på äventyrsbadet Port Aventura Theme Park. En rolig dag full av skoj och bad väntar.

Dag 5: Avresa. Låt utbytesäventyret börja!

Vid ankomst på flygplatsen blir du upphämtad av vår personal. Tillsammans åker vi till hotellet eller vandrarhemmet vi bor på där du kommer dela rum med andra Exploriusstudenter. Frukost ingår alla dagar.
*Vänligen notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat för dig som reser på vårterminen.

Språkkurs och Soft Landing Camp i Madrid 

För att få den bästa förberedelsen inför ditt utbytesår vad gäller dina språkkunskaper, erbjuder vi en språkkurs i spanska i huvudstaden Madrid strax innan ditt utbytesår börjar. Du som anmäler dig till språkkursen kommer vara med på Soft Landing Camp i Madrid istället för Barcelona. Läs mer om språkkursen.

Ansök till ett high school-år


Din fritid i Spanien

Hur din fritid i Spanien kommer se ut beror givetvis på dina personliga intressen samt var i landet du bor. Kanske kommer du bo i närheten till sandstränder, folkrika städer eller på den vackra landsbygden.

Alla våra utbytesstudenters upplevelser är olika och du kommer att få en unik insikt i den spanska kulturen och samhället under ditt utbytesår i landet.

Sport & aktiviteter

exchange students with surfboards in spain

Spaniens härliga klimat skapar utmärkta möjligheter till ett aktivt liv på fritiden. Du kan åka på utflykter och ta del av utomhusaktiviteter som vandring eller surfing beroende på var du bor. Att vara aktiv utomhus är ett toppenbra sätt att se mer av landet!

Om din skola inte erbjuder några aktiviteter kan du ta kontakt med en lokal klubb i din stad, precis som hemma i Sverige.

Vi rekommenderar även varmt att du följer med din värdfamilj på deras aktiviteter efter skolan och på helgen. Din värdfamilj kanske går på sportevenemang, umgås med vänner och familj, eller gillar att tillbringa fritiden utomhus. Oavsett kommer ett öppet sinne och en positiv inställning att förgylla ditt utbytesår och din fritid i Spanien.


Ansök till ett high school-år


Att bo med en spansk värdfamilj

Att bo hos en spansk värdfamilj ger dig en sann insikt i den spanska kulturen. Förutom att det är det absolut bästa sättet att uppleva den spanska vardagen på, är det även det bästa du kan göra för att förbättra dina kunskaper i spanska.

I början kommer det garanterat att kännas nervöst, men snart kommer du att märka hur du deltar i diskussioner på spanska och enkelt för dig i samhället med hjälp av språket.

Spanska högtider och måltider

När du bor med en spansk familj får du möjligheten att uppleva högtider såsom Día de Reyes och El Día de Todos los Santos, som firas på olika, karakteristiska sätt i Spaniens olika autonoma regioner. Du kommer även få smaka på mycket god mat såsom croquetas, tortilla española och gazpacho-soppa.

Spanien är känt för sitt populära kök över hela världen. Maten är dessutom ofta väldigt billig på caféer och restauranger vilket passar utbytesstudenter perfekt. Om du är en så kallad "foodie" gör du helt rätt i att välja Spanien som din utbytesdestination!

Du kommer att ha fullt upp med att uppleva nya spännande och roliga saker om Spanien, men kom ihåg att din värdfamilj är nyfikna på dig också. Berätta för dem om Sverige. Introducera dem till svensk film och musik, eller varför inte en typisk svensk måltid eller efterrätt? De kommer att uppskatta att få veta mer om ditt land lika mycket som du uppskattar att lära känna deras.


Om våra värdfamiljer


Snabbfakta: utbytesstudent i Spanien

Utbytesstudent med solfjäder

 • Ålder: 14–18
 • Avresa: Augusti/september
 • CSN: Ja
 • Språkförkunskaper: Nej
 • Visum: Nej
 • Områdesval: Ja 
 • Soft Landing Camp: Ja, i Barcelona (Madrid för dig som åker på språkkursen)  
 • Skoldagar: Ca. 08:30 till 14:30
 • Resor: Resa till San Sebastián och Portugal (surfläger) arrangeras mot en extra kostnad.
 • Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen
 • Program: Flera olika program 


Ansök till ett high school-år