Värdfamiljen
Som tidigare nämnts är den Nya Zeeländska gästfriheten legendarisk. Detta märker man även hos våra värdfamiljer som verkligen vet hur de skall få dig att känna dig som hemma! Du kommer få en miljon frågor om vad du tycker om att äta och hitta på för aktiviteter etc. Detta dels för att familjen på bästa sätt skall kunna få dig att trivas men även för att de är nyfikna. Denna nyfikenhet bottnar ofta i att man på Nya Zeeland inte är lika van vid att resa till andra länder som vi är i Norden. Därför ser familjen ofta utbytesstudenten som att en liten bit av ett annat spännande land kommit på besök. Våra värdfamiljer väljs ut av en organisation som vi samarbetar med på Nya Zeeland. Värdfamiljerna på Nya Zeeland får ett ekonomiskt bidrag för att täcka sina merkostnader under året.

Visst är man lite nervös och spänd inför ett utbytesår. Det skulle nog vara mer konstigt om man inte var det. Vad är det för familj jag ska bo hos? Kommer jag att passa in? Tänk om de har massa konstiga regler jag inte är van vid! Ja, frågorna och funderingarna är med all rätt många.

Alla familjer är olika och har sina olika regler, uttalade eller oskrivna. Det är svårt att säga på förhand att din familj kommer att vara si eller så, men med all säkerhet är din värdfamiljen minst lika nyfiken på dig, som du är på dem. Är det något du undrar över eller inte förstår är det viktigt att du frågar dem vad som gäller. Det värsta som kan hända är att du går och vantrivs samtidigt som familjen tror att allt är OK. Ut med språket så att de vet vad du vill och inte vill eller tycker om och inte tycker om. Öppna även sinnet för att förstå hur de tycker och tänker. Det är ju viktigt att även anpassa sig till deras levnadssätt.

Genom att bo i en familj kommer man snabbt in i kulturen i värdlandet. Du kommer att uppleva deras högtider och helgdagar, och din familj kommer med största sannorlikhet vilja visa dig det bästa av sitt land. Försök att anpassa dig till familjens matvanor, men säg till om det inte passar dig och berätta vad du tycker om för mat. Du får ju inte gå hungrig! Ibland kan det vara svårt att säga ifrån för man kanske är lite blyg i början. Då finns den lokala representanten till hands för att hjälpa till och coacha samt även prata med familjen om det skulle behövas. Men det är viktigt att komma ihåg att det bästa alltid är att prata med familjen direkt.

Den gamla frasen ”It’s not right, it’s not wrong, it’s just different” kan lätt låta som en klyscha, men med det i bakhuvudet vet vi att du kommer att uppleva ett år fyllt av nya erfarenheter och få roliga minnen som du alltid kommer att ha med dig.

Glöm inte att ha roligt och ta vara på ditt High School år!!!

Close
Tack för ditt intresse! Någon av oss på Explorius kommer att återkomma till dig med information så snart som möjligt. Uppgifterna som du har fyllt i kommer att sparas säkert hos oss och inte delas med andra parter. Vi kommer att skicka uppdateringar, nyheter och specialerbjudanden etc. till mejladressen du angivit. Vänligen välj nedan om du samtycker till att ta del av våra utskick.