Utbytesstudent i Nya Zeeland


Ta chansen att bli utbytesstudent i underbara Nya Zeeland! Nya Zeeland är en förtrollande nation i Stilla havet, beläget långt bort från de flesta av världens länder. Här hittar du suveräna skolor, en vänlig befolkning och häpnadsväckande natur. Att åka hit som utbytesstudent är en utmärkt val! 

Som utbytesstudent på Nya Zeeland får du tillfället att uppleva allt som landet har att erbjuda. Dess relativt lilla yta ger dig möjligheten att kunna besöka öken, regnskog och kusten inom en timme. Det är den ultimata utbytesdestinationen för dig som vill kunna åka skidor och vandra i vackra berg, men även kunna njuta av strandlivet under ditt utbytesår. På Nya Zeeland får du allt!

Se fram emot ett händelserikt och spännande utbytesår i ett av världens vackraste länder. 


Ansök till ett high school-år 


Våra high school-program

Vi erbjuder ett brett utbud av utbytesprogram på Nya Zeeland. Läs mer om våra program på Nya Zeeland.

Om high school på Nya Zeeland

Som utbytesstudent i Nya Zeeland får du en insikt i tonårslivet på andra sidan jorden. Skoluniform, härlig skolanda och individuella skolscheman är typiska attribut som nyazeeländska high schools är kända för. 

Skolämnen & skolaktiviteter

Utöver de obligatoriska skolämnena som ofta är matematik, engelska och idrott, får du som utbytesstudent vanligtvis välja bland ett stort utbud av valbara kurser.

Vi rekommenderar dig att läsa kurser som inte är lika vanliga i Sverige om tillfälle ges. Detta kan exempelvis vara:

 • Maori Language
 • Agriculture Studies
 • Outdoor Education.

Outdoor Education är våra utbytesstudenters absoluta favoritkurs så den kan vi varmt rekommendera dig att ta. Då får du ofta åka på roliga läger och utflykter runt om i hela Nya Zeeland. 

Det finns flera olika sporter och aktiviteter att engagera sig i på skolorna i Nya Zeeland. Många skolor har dessutom egna skollag som du som utbytesstudent kan gå med i. Populära sporter är:

 • rugby
 • lacrosse
 • simning
 • basket
 • golf
 • hockey.

 • Aktiviteterna sker vanligen efter skoltid och arrangeras av lärare eller föräldrar. 


  Skolorna på Nya Zeeland har ofta en härlig high school spirit med många roliga event och utflykter som anordnas året om. Detta är uppskattat av samtliga gymnasieelever, men inte minst av utbytesstudenter som snabbt får en chans att komma in i gemenskapen. 


  Terminer och skollov

  Skolåret på Nya Zeeland är uppdelat i fyra terminer. Terminerna börjar oftast i januari, april, juli och oktober. Som en utbytesstudent börjar du i januari eller juli. 

  De flesta skolorna har ledigt i två veckor under våren, i juli och på hösten. Sommarlovet varar från december till januari, under cirka sex veckor. Det är ett suveränt tillfälle att passa på att åka på resor och utflykter under dina lediga veckor i landet, tillsammans med din värdfamilj och dina vänner.   Soft Landing Camp i Auckland

   

  Våra Soft Landing Camps är den bästa starten på ett utbytesår utomlands. Vi erbjuder två olika Soft Landing Camps i den vackra storstaden Auckland.

  Våra camps i Auckland introducerar dig på bästa sätt till vad som väntar i Nya Zeeland. Du får lära känna andra utbytesstudenter som ser fram emot samma äventyr som du själv, samt få reda på mer om livet här. Du får självklart även upptäcka Nya Zeelands största stad Auckland, genom sightseeing och roliga utflykter. 

  Soft Landing Campen på våra Classic High School- och Combo High School-program* är obligatoriska och ingår i programavgiften.** 

  *Soft Landing Camp för Combo High School är ett endagsläger där vi upptäcker Auckland genom sightseeing. 
  **Notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat till dig som åker på Combo High School – Australien + Nya Zeeland under endast en termin. 

  Soft Landing Camp – Classic High School  

  Gruppbild på Nya Zeeland

  Vid ankomst i Auckland blir du och övriga elever upphämtade av vår personal. Tillsammans åker vi till det hotell eller campus som vi bor på under campet. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter.

  Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Auckland för Classic High School-programmet kan se ut.

  Dag 1: Vi gör oss hemstadda och lär känna varandra genom roliga gruppaktiviteter och informationsmöten. Vi äter god mat och har en lugn och trevlig dag där vi försöker att bli av med vår jetlag. 

  Dag 2: Vi börjar dagen med workshops och upptäcker sedan Auckland via sightseeing. Vi besöker bland annat Sky Tower, Waitemata Harbour och Auckland War Memorial Museum. En riktigt rolig och händelserik dag väntar. 

  Dag 3: Dags för avresa – låt utbytesåret börja! 

  Ansök till ett high school-år 


  Din fritid på Nya Zeeland

  Turkosa vatten, snötäckta berg, spektakulära vulkaner eller gröna landskap. Hur din fritid i Nya Zeeland ser ut beror på var i landet du kommer att bo. Men till den största delen kan du utöva samma sorters aktiviteter på både Nord- och Sydön, vilka är Nya Zeelands två huvudöar där alla våra värdfamiljer bor.

  Aktiviteterna kan eventuellt komma att skilja sig när det kommer till klimat och landskap. Nordön har ett varmt klimat, medan Sydön har ett svalare klimat. Det som dock är så fantastiskt med Nya Zeeland är att du kan testa skidåkning, surfing, snorkling och andra roliga utomhusaktiviteter oavsett vilken av öarna du tillbringar ditt utbytesår på.

  Sport och aktiviteter

  Vi rekommenderar dig varmt att vara så aktiv som möjligt under ditt utbytesår på Nya Zeeland – både i skolan och på fritiden. Gå med i din high schools skollag i exempelvis basket, volleyboll eller simning för att hitta vänner och komma in i kulturen.

  Och ta chansen att upptäcka mer av landet på helgen och skolloven tillsammans med din värdfamilj och dina vänner! Testa surfing, gå på en hajk eller campa i vackra miljöer. En sak som är säker att är du kommer att ha massor att upptäcka och uppleva som utbytesstudent i Nya Zeeland.


  Ansök till ett high school-år


  Att bo hos en nyazeeländsk värdfamilj

  När du bor hos en nyazeeländsk värdfamilj får du uppleva livet som “kiwi”. Invånarna här kallas ofta för kiwis, efter de många kiwifåglar som bor i landet.

  Att bo hos en kiwifamilj är ett suveränt sätt att komma nära Nya Zeelands kultur och familjeliv på nära håll. Du kommer snabbt att ses som en del av familjen, snarare än som en gäst här.

  Omtänksamma och nyfikna familjer

  Din värdfamilj kan komma att bo en lägenhet eller ett hus, med eller utan barn och husdjur, i centrum eller på landet. Det samtliga har gemensamt är att de är noggrant utvalda och att de ser fram emot att lära känna dig.

  Med tanke på Nya Zeelands geografiska läge är det inte lika vanligt att befolkningen här har rest lika mycket som exempelvis många européer har. De ser det därför som ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om andra kulturer genom att välkomna en utbytesstudent hem till dem. De kommer garanterat att uppskatta att du introducerar dem till svensk film och musik, bjuder på lite typisk fika eller lär dem en och annan svensk fras.  

  Om våra värdfamiljer   Snabbfakta: utbytesstudent i Nya Zeeland

   
  • Ålder: 14–18 år
  • Avresa: Januari eller juli
  • SpråkkunskaperGrundläggande engelsknivå
  • Engelsktest: Nej
  • Visum: Ja
  • Områdesval: Ja, på Select High School 
  • Soft Landing Camp: Ja, i Auckland
  • Skoldag: Oftast från 08:45-15:10 
  • Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen
  • Resor: Utflykter kan organiseras av skolan eller din lokala kontaktperson mot en extra avgift
  • Program: Flera olika val