Skolan i JapanHöga krav i skolan
Du kommer gå i en klass med japanska elever, så du måste kunna lite japanska innan du åker. Skoluniform är obligatoriskt och det kan vara långa skoldagar, men det är också i skolan du får chans att lära känna nya kompisar, och din japanska kommer snabbt att utvecklas! 


Skolan är viktig och disciplinen är betydligt striktare än i Sverige. Uppbyggnaden är väldigt lik den amerikanska high school-modellen. Skillnaden är dock att den japanska skolan är en av de tuffaste i världen, där matematik och naturvetenskapliga ämnen står högt i kurs. Även konst, musik och idrott uppskattas mycket i Japan. Om du studerar hårt och är aktiv på lektionerna kommer du att få respekt bland både elever och lärare, och du kommer snabbt in i rytmen. Det är ingen som kräver att du ska kunna allt direkt, men det är viktigt att du gör ditt bästa och visar att du är intresserad av att lära dig. 

Japanska, matematik, sociologi och idrott brukar vara obligatoriska ämnen, medan ämnen som konst, musik, IT och japansk kalligrafi är exempel på frivilliga ämnen.

Skoluniform
Som utbytesstudent i Japan kommer du att bära skoluniform.

Livet på skolan
Livet på skolan kan variera mycket i Japan beroende på storleken och området din skola ligger i. Lärarna är vanligtvis mycket vänliga, men stränga på ytan. De uppmanar studenterna att vara aktiva på lektionerna och det är viktigt att göra de läxor man får.

Klubbar och sporter
Många skolor har både klubbar och sportlag. Du kanske kan prova på judo eller origami? Eller varför inte gå med i en teceremoniklubb? Klubbmöten och träningar sker efter skoldagen och håller på i cirka två timmar. Även om extra aktiviteter gör dagarna långa, är det just på träningar och klubbträffar som du har chans att lära känna nya kompisar. Se till att hålla dig engagerad under utbytesåret!

Sport är en viktig del av det japanska skollivet. Du kommer att ha idrott (och du behöver då speciella idrottskläder). Utöver den vanliga idrotten kan du delta i extra sportaktiviteter. Det finns dock vissa restriktioner för utbytesstudenter då det kommer till tävlingar – så även om du är aktiv i ett lag kan det hända att du inte får delta i tävlingar.

Det kan vara lite svårt att välja en klubb i början av ditt år när du inte kan så mycket japanska – men du kan få hjälp från en lärare med detta. Dina klasskamrater kommer också att kunna hjälpa dig, så tveka inte att fråga dem!

Årlig skolresa
Om du är placerad i andra året av High School (11:e årskursen), kan du få chansen att få följa med på den årlig skolresan – en stor händelse i den japanska skolan varje år. Vissa skolor reser utomlands till Korea, Kina, Australien eller Nya Zeeland. Som utbytesstudent behöver du betala för dig själv, precis som alla andra elever. Utbytesstudenter uppmuntras dock att följa med på resan – det är ett bra och billigt sätt att se andra delar av Japan, eller ett annat land!


Följ vår studentreporter Isa som är utbytesstudent i Japan 2017/18!