Utbytesstudent i Japan

utbytesstudenter i japan på skolans campus 
 
Konnichiwa! Tänk annorlunda och tillbringa ett år som utbytesstudent i Japan. Lär dig japanska, få en inblick i en spännande kultur och upplev ett gymnasieliv bortom det vanliga.

När du pluggar på high school i Japan och delar din fritid med en japansk värdfamilj och japanska vänner får du en unik insikt i samhället som är omöjlig att få som turist. Landets vänliga invånare ser fram emot att välkomna sig och att introducera dig till vardagslivet – the Nippon Way.

Välkommen till Japan!

Ansök till ett high school-år


Våra high school-program

I Japan erbjuder vi vårt utbytesprogram Classic High School. Läs mer om Classic High School.

 


Om high school i Japan

Classmates in a classroom in Japan

Som utbytesstudent i Japan får du upptäcka hur tonårslivet är i en helt annan kultur. Att få en inblick i dina japanska klasskamraters vardagsliv är en ovärderlig erfarenhet du kommer lära dig massor av. Skoluniform, hög disciplin och hiragana-alfabetet väntar på dig i de japanska skolorna! 

Du kan räkna med att få mycket uppmärksamhet och frågor från nyfikna klasskompisar under de första dagarna i skolan. Förbered dig och öva på dina kunskaper i japanska i förväg så att du enklare kan kommunicera och ställa många frågor själv. 

Skolämnen & aktiviteter

Skolklasserna i Japan är ofta ganska stora, med omkring 30–40 elever per klass. Du kommer att bli placerad i den årskurs som passar dig bäst med avseende på din ålder och tidigare kunskap. Eleverna läser ofta ämnen såsom matematik, samhällsvetenskap, naturvetenskap, engelska, japanska samt en eller två estetiska skolämnen. Generellt är de valbara ämnena få. 

Utbytesstudenterna i Japan förväntas att vara aktiva och engagerade i skolämnena, inte minst på japansklektionerna. Ingen kommer förvänta sig att du kan allt på en gång förstås, men det är viktigt att du gör ditt bästa och visar intresse. 

Flera av skolorna i landet erbjuder olika slags sportklubbar och aktiviteter för sina elever att engagera dig i efter skoltid. Varför inte testa judo eller gå med i en origamiklubb? Att delta i skolaktiviteter är ett utmärkt tillfälle att hitta vänner och att komma in i samhället. 

Blogginlägg: Skolklubbar i Japan

Terminer och skollov

De japanska skolorna har tre terminer. Skolan börjar i april och slutar i mars. Som utbytesstudent börjar du antingen i april eller augusti/september.

Sommarlovet pågår under cirka sex veckor i juli–augusti. Du har även ett jullov i december–januari, precis som i Sverige såväl som ett vårlov i mars eller april. De lediga veckorna ger dig ett perfekt tillfälle att se mer av Japan på resor och utflykter. Soft Landing Camp i Tokyo

Classroom in Japan

Din första introduktion till det fascinerande landet kommer att vara på vårt populära Soft Landing Camp i huvudstaden Tokyo. Detta camp är den perfekta starten på ditt japanska utbyte.

Här får du chansen att lära känna andra utbytesstudenter som också ser fram emot sitt high school-år i Japan och även lära dig mer om den japanska kulturen, skolsystem samt kalligrafi. Vi tar givetvis också chansen och upptäcker den häftiga staden via sightseeing. 

Din fritid i JapanDu kommer ha massor att upptäcka och göra under ditt utbytesår i Japan. Beroende på var i landet du bor får du uppleva olika slags klimat och vardagsliv. Tack vare landets relativt lilla storlek och fantastiska infrastruktur är du dock aldrig särskilt långt ifrån varken en storstad eller kusten.

Subkulturer & japanska traditioner

Japan har verkligen något för alla! Om du exempelvis gillar anime, manga eller japansk populärkultur kommer du att älska att bo här. Och även om inte, kommer du definitivt att uppskatta att kolla in alla japans subkulturer under ditt utbytesår. Landet har många subkulturer som är karaktäristiska för landet och det är kul och intressant att se hur många av ungdomarna uttrycker sig stilmässigt när det kommer till mode, musik och livsstil.

Japan som land erbjuder en salig mix av ny teknologi och modern livsstil, tillsammans med gamla och unika traditioner. Det finns många tempel att besöka, teceremonier att gå på, samt origami-, ikebana-, eller varför inte kalligrafikurser att anmäla sig till under ditt utbytesår. Besök flera museer och ta chansen att lära dig mer om Japans fascinerande historia och arv.

Ansök till ett high school-år

Att bo hos en japansk värdfamilj

Host sisters in Japan

När du åker på ett utbytesår till Japan får du chansen att lära känna en omtänksam japansk värdfamilj. Familjen ser fram emot att välkomna dig till deras hem och att visa dig det bästa av deras fascinerande hemland. Genom att bo hos en japansk värdfamilj får du en utmärkt insikt i Japans olika seder och traditioner. Du kommer att märka olikheter vad gäller bordsskick, hälsningar och sociala normer bland annat.

Var nyfiken och öppensinnad, och fråga värdfamiljen frågor om deras livsstil och värderingar om du är osäker på hur du ska agera. Detta kommer att förbereda dig väl inför vardagslivet i Japan. Visste du exempelvis att de inte skakar hand med varandra och att det finns regler för hur du ska använda ätpinnarna på ett lämpligt sätt?

Värdfamiljer över hela Japan

Våra värdfamiljer bor i hela landet, inklusive i attraktiva storstäder som Tokyo, Kyoto och Kobe. Värdfamiljerna bor vanligtvis i ganska små hus eller lägenheter. Den typiska japanska familjen består av två föräldrar och ett eller två barn, men kom ihåg att alla värdfamiljer ser olika ut. Några är gifta, andra är ensamstående, vissa har barn och andra inte. Det samtliga har gemensamt är att de ser fram emot att introducera dig till sin kultur och lära sig mer om din.

Om våra värdfamiljer


Snabbfakta: utbytesstudent i Japan

  • Ålder: 15–18 år
  • Avresa: april eller augusti/september
  • Språkförkunskaper: Ja, grundläggande språkkunskaper i japanska är rekommenderat.
  • Visum: Ja
  • Områdesval: Nej
  • Soft Landing Camp: Ja, i Tokyo
  • Skoldag: Ca. 8.30 till 15.30
  • Skolämnen: Både obligatoriska och valbara
  • Resor: Resor arrangeras mot en extra avgift
  • Program: Classic High School 
Ansök till ett high school-år