Livet i skolan


I Italien är det vanligt med skoluniform och det kan hända att du även kommer att gå i skolan på lördagar. Du kan inte själv välja vilka ämnen du vill läsa, utan du kommer att följa en inriktning i skolan. Räkna med en kortare skoldag och mer självstudier.


Scuola Secondaria Superi innefattar skolåren för elever i åldrarna 14-19 år. Det finns många olika grenar - Scientifico, Liceo Classico, Liceo Linguistico, Liceo delle Szienze Umane, Istituto Magistrale, Istituto Tecnico, Istituto Professionale och Istituto d’Arte. Utbytesstudenter blir oftast placerade som i Liceo eller Istituto. Alla skolor avslutas med ett rikstäckande prov som kallas La maturita. Detta prov är detsamma överallt i landet.

Skolveckan varar i sex dagar då lördagen också är en skoldag. Skoldagen slutar efter lunch, runt klockan 12 och resten av dagen är till för självständiga studier. Att det är så mycket tid för självständiga studier kanske kommer kännas ovanligt, så var noga med att fråga dina lärare om du är osäker på om du fick någon läxa eller inte.

När du kommer till din italienska skola kommer du få veta vilken årskurs du kommer att bli placerad i och vilka ämnen du kan läsa. Det är väldigt sällan som skolan ger dig fritt val över vilka ämnen du kan läsa. Den italienska skolan är mer strikt än den svenska på många sätt. Man får exempelvis inte komma för sent till skolan eller lämna den tidigt utan en skriftlig tillåtelse från en förälder.

Skolan är en viktig del av ditt utbytessår i Italien. Du kommer att ha mycket läxor precis som dina italienska klasskamrater – men lärarna kommer låta dig studera italienska på lektionerna i början av ditt år. Du kommer lär dig italienska mycket fortare om du gör läxorna, så se till att du snabbt kommer in i språket och gör ditt bästa för att lära dig att prata och skriva italienska.

Om du har svårt med läxorna eller språket kan du be din värdfamilj om hjälp.

Dina klasskompisar kommer säkert att kunna hjälpa dig att förstå innehållet av ämnet eller läxan. Du kan också fråga din engelskalärare om hjälp. De flesta skolorna börjar i september och slutar i juni. Skolåret är uppdelat i två terminer med lov vid jul och påsk. Du kommer klara dig bra i den italienska skolan om du gör dina läxor varje dag och tar varje tillfälle du får att prata Italienska.

Close
Tack för ditt intresse! Någon av oss på Explorius kommer att återkomma till dig med information så snart som möjligt. Uppgifterna som du har fyllt i kommer att sparas säkert hos oss och inte delas med andra parter. Vi kommer att skicka uppdateringar, nyheter och specialerbjudanden etc. till mejladressen du angivit. Vänligen välj nedan om du samtycker till att ta del av våra utskick.