Utbytesstudent i Italien

Att åka som utbytesstudent till Italien är ett utmärkt val! Det historiska landet i Sydeuropa erbjuder ett brett utbud av olika klimat, landskap och livsstilar. Från medeltida städer till imponerande bergskedjor i Alperna, trendiga storstäder till milslånga vackra stränder längs kusten. Här finns verkligen något för alla smaker!

När du tillbringar ditt utbytesår i Italien får du prova på livet i ett av världens charmigaste länder. De italienska städerna Venedig, Florens och Rom är berömda för att vara några av de mest romantiska städerna i världen, och likaså är det italienska språket. Om du gillar de vackra sakerna i livet är Italien garanterat en plats för dig.

Förbered dig för ett utbytesår fullt av enastående miljöer, intensiva konversationer på italienska och inte minst – världens godaste pizza!

Ansök till ett high school-år


Våra high school-program

I Italien erbjuder vi flera utbytesprogram. Läs mer om våra program i Italien


Välj var i Italien du vill plugga

Vill du kanske uppleva den ikoniska regionen Kampanien där du bland annat hittar Amalfikusten, Neapel och vulkanen Vesuvius eller vill du njuta av strandlivet på Sardinien? Ditt utbytesår  ditt val! Kika in vårt utbud av områdesval i Italien. 

Se våra områdesval


Om high school i Italien

Som utbytesstudent i Italien får du uppleva hur det är att leva som en italiensk tonåring. Du får möjligheten att förbättra dina språkkunskaper dagligen likväl som att lära känna nya italienska klasskamrater. Att gå på en italiensk high school är en spännande upplevelse som kommer att utveckla dig både som student och person. 

Skolämnen & aktiviteter 

I Italien är alla skolämnen obligatoriska. Skolschemat består ofta av ämnen såsom matematik, historia, italiensk litteratur, idrott och engelska. Som utbytesstudent får du inte välja dina skolämnen själv. Din skola kan däremot låta dig hoppa över de tuffaste skolämnena och låta dig lägga mer tid på studier i italienska exempelvis. Ett tips är att alltid prata med rektorn eller studievägledaren!

Du går i skolan från måndag till fredag, men vissa skolor har även lektioner på lördagarna. 

De flesta skolorna erbjuder inte några fritidsaktiviteter såsom olika sporter. De italienska ungdomarna är, precis som de svenska, aktiva i klubbar och föreningar runtom i stan på fritiden. 

Något som många italienska skolor gör dock är att de anordnar två- till tredagarsresor för sina elever, både i Italien men också i städer i Europa. Vi kan inte garantera att just din skola kommer att arrangera en sådan resa, men det är väldigt vanligt, så håll tummarna!

Terminer och skollov

Det italienska skolåret är uppdelat i två terminer. Den första börjar i september och den andra börjar i mitten eller slutet av januari. Som utbytesstudent börjar du skolan i september. 

Många skolor har ett två veckor långt jullov, en veckas påsklov och ett sommarlov från juni–september. Utöver skolloven är du även ledig på de röda dagarna. Italien har även olika religiösa högtider som varierar beroende på stad och region. Soft Landing Camp i Milano

Ditt italienska high school-äventyr börjar i den historiska staden Milano. Under två dagar får du möjligheten att upptäcka den vackra staden samt bli förberedd inför ditt nya liv i Italien. Tillsammans med Explorius-studenter från både Sverige och andra delar av världen får du den bästa möjliga starten på ditt utbytesår.

Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Milano kan se ut.

Dina dagar i Milano

Dag 1: Ankomst och check-in. Välkomstmöte följt med en utflykt till vackra Lake Como utanför Milano. Vi åker sedan tillbaka till Milano och äter middag i city.

Dag 2: Vi besöker det kända torget Duomo följt av ett valfritt besök till antingen the fashion district eller en rooftop. På eftermiddagen åker vi en ”Hop on Hop off”-tur där vi ser Milanos med kända byggnader och sevärdheter. Det kommer finnas fritid för shopping, mer sightseeing och middag efteråt.

Day 3: Dags för avresa – låt utbytesåret börja!

Vid ankomst blir du upphämtad på flygplatsen av vår personal. Tillsammans åker vi till hotellet eller vandrarhemmet där du delar rum tillsammans med andra Explorius-studenter. Frukost är inkluderat varje dag och lunch och middag är inkluderat under de två första dagarna.


Språkkurs i Milano

För att få den bästa förberedelsen möjliga inför ditt utbytesår vad gäller dina språkkunskaper, erbjuder vi en språkkurs i italienska i Milano innan Soft Landing Camp börjar. Läs mer om språkkursen.
 

Ansök till ett high school-år

 


Din fritid i Italien

Hur din fritid som utbytesstudent i Italien kommer att se ut beror givetvis på dina intressen samt var i landet du kommer att bo.

Alla våra utbytesstudenters erfarenheter av landet skiljer sig och du kommer garanterat att få uppleva Italien på ditt eget unika sätt.

Vi rekommenderar dig varmt att följa med din värdfamilj och klasskompisar på deras aktiviteter efter skolan och under helgerna. De kan exempelvis åka till stranden, gå på stan eller på olika sportevenemang. Genom att vara öppen och nyfiken på deras livsstil kommer du få uppleva och upptäcka så mycket som möjligt av Italien under din tid som utbytesstudent.  

Sport & aktiviteter

Ski i Italia

Italiens härliga klimat ger dig goda möjligheter till fysisk aktivitet. Njut av naturen via skidåkning, simning, hajking eller gå med i en sportklubb i exempelvis volleyboll eller basket. De italienska skolorna erbjuder oftast inga fritidsaktiviteter, men du kan däremot gå med i andra klubbar eller föreningar. Din värdfamilj kommer hjälpa dig att hitta de bästa klubbarna i just din stad.

Fotboll är en populär sport i hela Italien. Landslaget har vunnit fyra VM-guld vilket gör det till ett av de framgångsrikaste lagen i VM-historien. Om du spelar fotboll kan vi absolut rekommendera dig att gå med i ett lag på fritiden.

Om du inte spelar kan det ändå vara kul att heja på ett av Serie A-lagen under ditt utbytesår här. Om du får möjligheten att se en match live så tveka inte på att ta den! Fotboll är en bra och rolig väg in till den italienska kulturen och samhället.


Ansök till ett high school-år


Att bo med en italiensk värdfamilj

Att bo med en italiensk värdfamilj är det absolut bästa sättet att ta del – samt bli en del – av den italienska kulturen. Du lär dig språket, får reda på mer om italienska traditioner och får njuta av hemlagad italiensk mat.

Men inte minst blir du en del av en kärleksfull italiensk värdfamilj som ser fram emot att visa dig deras version av Italien.

Familj, vänner och mat

En av Italiens mest kända attribut är att italienarna är extremt nära sin familj. De träffar ofta sina släktingar och umgås ihop vilken även du kommer få göra. Detta ger dig en nära inblick i kulturen där du får träffa nya vänner och få många tillfällen att öva på dina språkkunskaper i italienska.

Mat är givetvis en annan mycket viktig del av den italienska kulturen. Din värdfamilj står för maten under hela ditt utbytesår. Tänk dig hur många goda maträtter med genuina ingredienser du kommer att få njuta av! Förbered dig på ett år fullt av pasta, stenugnsbakade pizzor, bruschettas, parmaskinka, tiramisu och mycket, mycket mer.

Kom däremot också ihåg att din värdfamilj är lika nyfiken på dig och din bakgrund precis som du är av deras. Varför inte introducera dem till några typiska svenska maträtter, det svenska språket och lite svensk film och musik?


Om våra värdfamiljer
 


Snabbfakta: utbytesstudent i Italien

  • Ålder: 15-17
  • Avresa: September
  • CSN: Ja
  • Språkförkunskaper: Inga
  • Visum: Nej
  • Områdesval: Ja
  • Soft Landing Camp: Ja, i Milano
  • Skoldag: Från ca. 08:00-14:00
  • Skolämnen: Obligatoriska skolämnen
  • Program: Flera olika val
Ansök till ett high school-år