Skolan i FrankrikeSom utbytesstudent i Frankrike kommer du att gå i en vanlig fransk skola, "Le Lycée". Här kommer du tillbringa dagarna med franska studenter och lärare, och på så sätt snabbt komma in i språket och atmosfären på en fransk skola. Ibland går du också i skolan på lördagar - c’est la vie! Å andra sidan får du ofta sluta tidigare på onsdagarna för att ägna dig åt olika sportaktiviteter som till exempel handboll, segling, volleyboll eller simning. Skoluniform förekommer i franska skolor men är numera ovanligt. Lunchrasterna brukar vara långa vilket kan vara skönt då du troligen kommer sluta senare än du är van vid. Passa på att utnyttja tiden till lite läxläsning! Onsdagseftermiddagarna brukar dock lediga för valfria aktiviteter.

På schemat
Precis som i Sverige läser studenterna i olika inriktningar. Antingen litterär-, vetenskaplig-, teknisk- eller ekonomisk inriktning och alla avslutas med en examen som kallas le baccalauréat (”le bac”). Som utbytesstudent hamnar du ofta i elfte klass (première). Vilken linje du kommer gå på i skolan beror på dina tidigare prestationer, din kunskap i det franska språket samt skolans policy. 

Om du presterar bra i skolan kan du få möjlighet att göra pre-bac, en mindre version av baccalauréat examen som de franska studenterna gör i årkurs 11. Det avslutande provet, le bac, gör studenterna under det sista året av Lycée terminale (gymnasiet). Du får göra la bac om du är i rätt ålder, har bra kunskaper i det franska språket och har slutfört de obligatoriska gymnasiekurser som krävs.

Den franska skolan kräver mycket av sina studenter, 
och du som utbytesstudent kommer att betraktas som vilken fransk student som helst. Skoltiden är måndag till fredag, med onsdagseftermiddagarna lediga. Här kan du utöva din favoritsport, eller på något annat sätt se till att aktivera dig. Ett gott råd är att verkligen använda denna tid till en rolig aktivitet och inte läxor. 

Onsdagseftermiddagar är till för sport och aktivitet i den franska skolan. Din skola kan exempelvis erbjuda cykling, simning, dans, handboll, volleyboll, vandring, skidåkning eller segling. Aktiviteterna varierar mycket från olika regioner och skolor. Vi kan inte med säkerhet säga vilka aktiviteter som din skola kommer att erbjuda - men du kan vara säker på att delta i aktiviteterna är det bästa sättet att skaffa vänner! 

Tänk på att lärarna i Frankrike tilltalas med Madame, Monsieur eller Mademoiselle. Skolan i Frankrike har tre terminer och håller en hög akademisk nivå. De tre terminerna börjar i september, januari och i april. Ungefär 25 lektionstimmar i veckan finns på schemat.

Skolåret
Det franska skolåret börjar tidigt i september och slutar i början av juli. De sista veckorna av skolåret är avsedda för avslutande prov.
Det finns fyra längre lov i det franska skolåret:

Höstlov: Slutet av oktober - början av november, en och en halv veckas lov runt all helgonahelgen (la Toussaint).

Jul: Två veckors lång jullov

Vinterlov: 
Två veckors lov som börjar i mitten av februari
Close
Tack för ditt intresse! Någon av oss på Explorius kommer att återkomma till dig med information så snart som möjligt. Uppgifterna som du har fyllt i kommer att sparas säkert hos oss och inte delas med andra parter. Vi kommer att skicka uppdateringar, nyheter och specialerbjudanden etc. till mejladressen du angivit. Vänligen välj nedan om du samtycker till att ta del av våra utskick.