Plugga på high school i Frankrike


Bli utbytesstudent i Frankrike, det fascinerande landet i Västeuropa som år efter år lockar det största antalet turister av alla länder i hela världen. Det är lätt att förstå vad som för människor hit. Frankrike är ett stort land med så mycket att erbjuda. Historiska platser, monument och slott finner du genom hela landet – samtliga med en imponerande historia att berätta. Den ikoniska parisiska livsstilen, glamourösa Côte d'Azur samt det underbara köket och modet är bara några av de attribut som gör det omöjligt att tröttna på Frankrike.

Som utbytesstudent i Frankrike får du möjligheten att uppleva landet som en sann fransos eller fransyska. Genom att bo hos en noggrant utvald värdfamilj och plugga på ett franskt gymnasium får du en inblick i den franska kulturen och livsstilen som är omöjlig att få som turist. Och innan du vet ordet av det kommer du vara flytande i det vackra franska språket – en anledning nog att åka hit!

Bienvenue en France!


Ansök till ett high school-år

Våra high school-program

I Frankrike erbjuder vi ett brett utbud av utbytesprogram. Läs mer om våra program i Frankrike.

Soft Landing Camp i Paris

 
Oavsett vilket utbytesprogram du väljer börjar ditt high school-äventyr med Soft Landing Camp i Paris*. I fyra dagar får du möjligheten att upptäcka den vackra huvudstaden och samtidigt förbereda dig inför ditt nya liv i Frankrike. 

Tillsammans med andra Explorius-studenter från både Sverige och andra länder får du den bästa möjliga starten på ditt utbytesår. Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Paris kan se ut.

Dina dagar i Paris

Dag 1: Ankomst och ett introduktionsmöte väntar. Sedan åker vi på en guidad tur genom staden. Efter middagen tar vi en kvällspromenad ihop och ser ännu mer av Paris.

Dag 2: Sightseeing hela dagen. Vi går på en guidad tur i Montmartre och Sacré-Cœur och besöker andra våningen på Eiffeltornet.

Dag 3: Vi besöker mer av Paris nionde arrondissement och upptäcker Palais Garnier, Pompidou Center och Grand Magasins. Vi besöker även det kända museet Louvren och åker båt längs floden Seine.

Dag 4: Orienteringsmöte och workshops där vi förbereder oss en sista gång innan det är dags att påbörja äventyret väntar. Sightseeing och fritid står på schemat resten av dagen.

Dag 5: Dags för avresa – låt utbytesåret börja!

Vid ankomst blir du upphämtad av vår personal och tillsammans åker vi till vårt hotell eller hostel. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter och minst två måltider per dag ingår (dag 1 ingår endast middag).

*Vänligen notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat för dig som reser på vårterminen.


Språkkurs i Angoulême

För att få den bästa förberedelsen inför ditt utbytesår vad gäller dina språkkunskaper, erbjuder vi en språkkurs i franska i staden Angoulême, strax innan ditt skolår börjar. Läs mer om språkkursen.


Ansök till ett high school-år

Solsken, stränder och franska

Vill du bli flytande i franska men också njuta av sol och bad? Vi erbjuder en unik möjlighet att åka på ett utbytesår till den franska ön Réunion i Indiska Oceanen. Läs mer om ett high school-år i Réunion.  

Om high school i Frankrike

Som utbytesstudent i Frankrike kommer du gå på ett vanligt franskt gymnasium som kallas “Le Lycée”. Skolorna i Frankrike har ett gott rykte och lärarna har höga förväntningar på att eleverna alltid ska göra sitt bästa. 

Alla skolämnen hålls på franska, vilket kan vara lite utmanande till en början. Lärarna är dock förstående och kommer ge dig det stöd du behöver. Du kommer märka hur dina språkkunskaper blir bättre och bättre för varje dag som går. 

Skolämnen & aktiviteter

Du kommer att bli placerad i den årskurs och inriktning som passar dig bäst baserat på din tidigare kunskap, utbildning och ålder. De flesta programmen har precis som i Sverige redan bestämda skolämnen, men ibland får du även välja ett ämne själv. Matematik, franska, historia, geografi och språk (engelska, tyska eller spanska) är ofta obligatoriska ämnen i den franska skolan. 

Skolorna erbjuder oftast inte sportaktiviteter efter lektionerna, med undantag för Boarding Schools. Om du vill engagera dig i en sport eller aktivitet kan din värdfamilj hjälpa dig att komma i kontakt med en bra sportförening i stan. 

Skolterminer och lov

Den franska skolan börjar i september och slutar i början av juli. Det är vanligt att ha ett tvåveckors lov runt Alla helgons dag, julafton och i februari. Det är ett utmärkt tillfälle att passa på att åka på resor och utflykter med dina vänner och värdfamilj under dina lediga veckor i landet. 

Din fritid i Frankrike

Trendiga städer, charmiga byar, vackra landskap eller härliga stränder. Frankrike är ett land fullt av kontraster och du kommer garanterat att få en unik upplevelse under ditt utbytesår här. Hur din fritid kommer att se ut beror helt på var i landet du bor, din värdfamiljs livsstil och såklart – dina egna intressen.

Ett bra sätt att komma in i kulturen är att hänga med på din värdfamiljs och dina vänners aktiviteter på helgen och efter skolan. Det kommer inte bara få dig att bli bättre på franska, men också ge dig möjligheten att se olika delar av landet och träffa nya människor. Människorna i Frankrike tillbringar en stor del av sin fritid med familj och vänner. Om de bor i stan åker de gärna till landet på helgerna.

Sport och aktiviteter

Det är vanligt bland franska tonåringar att spela instrument såsom piano, gitarr, trummor och fiol. Om du själv spelar ett instrument är det en bra idé att ta med sig det hit. Om inte, varför inte passa på att anmäla dig till några pianolektioner exempelvis? Ett utbytesår handlar om att testa nya saker trots allt!

Fotboll är den populäraste sporten i Frankrike och många ungdomar spelar det på sin fritid, antingen i en fotbollsklubb eller med kompisar. Om du vill gå med i en sportklubb kommer det med största sannolikhet finnas många olika klubbar i staden du bor i. Att aktivera sig är ett utmärkt sätt att träffa nya människor och komma in i den franska vardagen.

Ansök till ett high school-år

Att bo med en fransk värdfamilj

När du lever och bor med en fransk värdfamilj får du en nära insikt i det franska vardagslivet. Det är det absolut bästa sättet att lära känna Frankrike på. Du kommer att få uppleva den franska kulturen bortom de typiska stereotyperna och lära känna en omtänksam familj någonstans i det vackra landet. Våra värdfamiljer kommer i alla former och storlekar och ser fram emot att välkomna dig till sitt hem.

Den franska matkulturen

Matkulturen i Frankrike är berömd över hela världen. En stereotyp som faktiskt stämmer är att de här äter mycket baguette, croissanter och ost. Middagen avslutas ofta med en osttallrik och under ditt utbytesår kommer du att få testa alla möjliga goda franska ostar. Middagarna i Frankrike kan också vara i flera timmar, där måltiderna varieras och olika konversationer förs. Se till att vara med när din värdfamilj lagar typisk fransk mat. Du kommer definitivt att ha nytta av kunskaperna när du kommer tillbaka till Sverige!

Kom dessutom ihåg att din värdfamilj är lika nyfiken på dig och din matkultur som du är på deras. Introducera dem gärna till typisk svensk mat eller bakverk då och då. De kommer att uppskatta det lika mycket som du när de serverar smaskiga crêpes, pain au chocolates eller krämiga quicher under din tid i landet.

Ersättning

Generellt sätt får våra värdfamiljer ingen ersättning när de välkomnar utbytesstudenter till deras hem. De blir värdfamiljer eftersom de tycker att det är kul, spännande och givande. Däremot får värdfamiljerna inom vårt Select High School-program i Frankrike ersättning när de tar emot våra studenter. Detta så att vi kan säkerställa att vi hittar en värdfamilj i närheten av din valda skola. Värdfamiljerna är emellertid precis lika noggrant utvalda och granskade som för vårt traditionella program, Classic High School.

Läs mer om våra high school-program i Frankrike 

Snabbfakta: high school utbytesår i Frankrike

• Ålder: 14–18

• Avresa: September eller januari

• Språkförkunskaper: Inga, men grundkunskaper i franska rekommenderas

• Visum: Nej

• Områdesval: Nej

• Soft Landing Camp: Ja, i Paris

• Skoldagar: Från 08:30-17:00

• Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen

• Program: Flera olika program  

Ansök till ett high school-år