Utbytesstudent i Kanada

Upptäck fascinerande Kanada som utbytesstudent! Kanada är ett mångsidigt land som erbjuder en stor variation av klimat, språk och landskap. Befolkningen är gästvänlig, utbildningen en av världens bästa och naturen helt magisk.

Behövs något mer för ett lyckat studieår utomlands? Vi tror inte det!

Det enorma landet i väst erbjuder allt från ett livligt storstadsliv i städer som Vancouver och Toronto, skidåkning i berömda Rocky Mountains, till långa sandstränder längs kusten. Du kommer snabbt att upptäcka att Kanada erbjuder mycket mer än bara snö, kyla och ishockey såsom den typiska stereotypen av landet ofta ser ut.

I Kanada hittar du allt, och du kommer tacka dig själv att du valde att tillbringa ditt utbytessår just här.

Ansök till ett high school-år


Våra high school-program

I Kanada erbjuder vi flera olika utbytesprogram. Läs mer om våra program i Kanada.


Om high school i Kanada

Som utbytesstudent i Kanada får du uppleva hur det är att leva som en kanadensisk tonåring. Skolorna här är välkända för sitt goda rykte och pedagogiska undervisning där lärarna är i världsklass. 

Du kommer garanterat att känna igen många typiska element från amerikanska high school-filmer här. Detta såsom gula skolbussar, klassisk high school-anda och event som “prom” och “homecoming”. Här väntar ett både kul och lärorikt utbytesår! 

Skolämnen & skolaktiviteter

Som utbytesstudent på en kanadensisk skola får du möjligheten att skapa det perfekta schemat för dig. Du kan välja skolämnen som passar dina intressen eller som inte är lika vanliga hemma i Sverige.

Ta chansen att läsa skolämnen från olika inriktningar, ett skolämne du aldrig hört talas om eller kanske något kreativt. Allt är helt upp till dig!

Det finns ofta många olika sporter och aktiviteter att engagera sig i efter skolan i Kanada. Du kan exempelvis gå med i fotbolls-, volleyboll-, curling- eller lacrosse-laget. Vissa skolor har även intressanta klubbar såsom Social Justice Club eller Recycling Club. 

Låt oss veta om du vill utöva en sport eller gå på en skola med en specifik sportprofil. Kanada har suveräna high schools inriktade på exempelvis hockey, alpin skidsport och basket. Om du vill ta din hobby till nästa nivå, gör du rätt i att göra det här!

Terminer och skollov

Det kanadensiska skolåret består oftast av två terminer som börjar i september och februari. De flesta skolorna har ett jullov, vårlov i mars och höstlov i oktober under två veckor, samt ett sommarlov mellan juni–augusti.

De dagar du är ledig från skolan är perfekta för att planera resor eller utflykter med dina vänner eller värdfamilj. 


Soft Landing Camp i New York

Som blivande utbytesstudent i Kanada får du möjligheten att hänga med på vårt populära Soft Landing Camp* i början av ditt utbytesår. Vi erbjuder Soft Landing Camp för våra kanadensiska studenter i New York. Våra Soft Landing Camps är en perfekt start på din termin eller år utomlands. Du får träffa utbytesstudenter som ser fram emot samma äventyr som du själv gör, och får chansen att förbereda dig för kommande år. En bonus är givetvis att du även kommer få uppleva och lära känna den fantastiska staden New York, genom sightseeing och roliga utflykter.

Soft Landing Camp i New York


På vårt Soft Landing Camp i New York lär du känna andra Explorius-studenter som också ska tillbringa sitt utbytesår någonstans i Nordamerika samt upptäcka det bästa av New York City.

Bra att veta är att campet kan komma att ha ett stort USA-fokus, men om tillräckligt många av våra utbytesstudenter ska till Kanada är det möjligt med separata grupper som fokuserar på vardera land. Oavsett kommer du att få lärorik information om hur du på bästa sätt anpassar dig till en ny kultur, skola och värdfamilj, samt lära känna andra studenter som har samma äventyr som du framför sig. Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i New York kan se ut.

Dina dagar i New York

Soft Landing Camp i New York 

Dag 1: Ankomst i New York följt av ett välkomstmöte.

Dag 2: "Adapt to America/Canada" workshop på morgonen. Upper Manhattan sightseeing samt lunch i Central Park efteråt. Vi besöker Rockefeller Center, Fifth Avenue, Times Square och Madison Square Garden bland annat.

Dag 3: "American/Canadian culture" workshop på morgonen. Lower Manhattan sightseeing på eftermiddagen. Vi ser 9/11 Memorial, The Statue of Liberty, Wall Street, Chinatown och Little Italy bland annat.

Day 4: Dags för avresa – låt utbytesåret börja!    

Vid ankomst blir du upphämtad på flygplatsen av vår personal. Tillsammans tar vi oss till hotellet där du delar rum med en eller flera Explorius-studenter. Frukost är inkluderat varje dag under Soft Landing Camp. 

*Gäller endast för dig som reser på höstterminen.

Ansök till ett high school-årDin fritid i Kanada

Bländande sjöar, snötäckta berg, fartfyllda städer eller världsberömda nationalparker. Kanada erbjuder hur mycket som helst! Men hur din fritid i landet kommer att se ut beror till stor del på var du kommer att bo. Och var du bor, det bestämmer du precis helt själv.

Det många av våra utbytesstudenter i Kanada har gemensamt är dock att de tillbringar en stor del av sin fritid på sin high school, där de utövar olika aktiviteter och sporter. Att engagera sig i skolaktiviteter är en perfekt chans för dig att prova nya saker, träffa människor och att hålla dig sysselsatt under ditt utbytesår.

Vinter- och sommaraktiviteter

Då vädret i Kanada är optimalt för skidåkning är detta en populär sport runt hela landet. Den populäraste skidåkningen finns i British Columbia och Alberta i väst och främst Quebec, men också Ontario, i öst. Skidåkningen i den västra delen är utsedd till att vara en av de bästa i hela världen.

Det erbjuds fantastiska skidmöjligheter i exempelvis Whistler och the Canadian Rockies. Skidsäsongen varar oftast från november–april.

Om du är ett stort fan av vintersport kommer du att älska att bo här. Men det finns mycket mer att göra i Kanada än att åka skidor och snowboard. Under våren och sommaren är det ofta varmt och soligt. Du kan då picknicka vid stranden, hajka i fantastiska nationalparker eller ta en simtur i dess sjöar och hav. I de större städerna arrangeras ofta musikevenemang och andra slags festivaler, vilket gör Kanada till en livlig plats under sommarmånaderna.


Ansök till ett high school-år


Att bo hos en kanadensisk värdfamilj

När du bor hos en kanadensisk värdfamilj får du en nära inblick i vardagslivet i landet. Detta är det absolut bästa sättet för att lära känna Kanada på riktigt! Du kommer upptäcka den kanadensiska kulturen såväl som att följa med din värdfamilj på deras fritidsaktiviteter. Du kommer också få möjlighet att prova rätter typiska för landet, såsom poutine, bannock bread och tourtière.

Noga utvalda värdfamiljer

Alla våra värdfamiljer är noga utvalda och ser alla fram emot att välkomna dig till sitt hem. Några familjer har barn och husdjur, somliga är unga, andra är äldre. Det de har gemensamt är att de alla ser fram emot att introducera dig till sin kultur samt att ta del av din.

Det är alltid uppskattat när våra utbytesstudenter tar egna initiativ och lagar en typisk maträtt från sin vardag hemma. Imponera på familjen genom att servera dem köttbullar med potatis eller baka lussebullar någon dag kring jul.

Om våra värdfamiljer


Snabbfakta: utbytesstudent i Kanada

• Åldersgräns: 14–18 år
Avresa: augusti/september
Språk-förkunskaper: Grundläggande engelskkunskaper, ibland grundläggande franskkunskaper beroende på skola
Engelsktest: Nej
Visum: Ja
Områdesval: Ja
Soft Landing Camp: Ja, i New York eller Vancouver
Skoldag: ca 08:30- 15:00
Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen
Resmöjligheter: Utflykter anordnas ibland av skolan eller av din kontaktperson, kostnad tillkommer
Program: Flera möjligheter


Ansök till ett high school-år