Skolan i AustralienEn kombination av det svenska och amerikanska skolsystemet skulle man kunna säga. Här går du ett program i skolan med viss möjlighet att välja olika ämnen. Du kommer troligen ha på dig skoluniform på dagarna i skolan.

Skoltiderna är ungefär som hemma. Du har lektioner måndag till fredag mellan klockan nio och halv fyra. I övrigt är High School i Australien ganska annorlunda mot svensk skola. Du kommer bära skoluniform och tilltala lärarna med Mr, Mrs eller Ms följt av efternamn istället för med deras förnamn. Det finns även viss frihet kring vad som kommer stå på ditt schema med flera roliga valfria skolämnen som du kan välja att studera utöver de obligatoriska.

På schemat
Förutom de obligatoriska ämnena erbjuds som sagt ett stort utbud av valfria roliga ämnen. Ta chansen att lära dig något som inte finns i din skola i Sverige! Elever i Australien kan välja att studera ämnen som sport, fotografi, drama och språk. Vilka ämnen som erbjuds varierar från skola till skola och vissa skolor erbjuder även exotiska språk som indonesiska och japanska.

Livet på skolan

Precis som i Sverige erbjuds inga sporter eller klubbar genom skolan, däremot brukar de flesta australiensiska skolor arrangera flera turneringar mellan skolorna i närområdet, t.ex. i friidrott, volleyboll, rugby, netball och basket.

Under skolåret brukar det även arrangeras klassresor inom olika ämnen och om du visar intresse för dessa så brukar det gå att ordna att du som utbytesstudent kan följa med på de olika utflykterna. Australiensare är väldigt stolta över sitt land och vill gärna visa dig så mycket som möjligt av det under tiden som du är här.

Skolsystemet i Australien
Det australiensiska skolåret är indelat i fyra terminer med start i januari, april/maj, juni/juli och september/oktober. I Australien har man sommarlov från november till februari. Den obligatoriska skolgången är mellan 6 och 15 år.

De fem sista åren som infaller i slutet av och efter de obligatoriska åren kallas för High School. Utbytesstudenter som väljer att åka till Australien hamnar i årskurserna 10, 11 eller 12.

Close
Tack för ditt intresse! Någon av oss på Explorius kommer att återkomma till dig med information så snart som möjligt. Uppgifterna som du har fyllt i kommer att sparas säkert hos oss och inte delas med andra parter. Vi kommer att skicka uppdateringar, nyheter och specialerbjudanden etc. till mejladressen du angivit. Vänligen välj nedan om du samtycker till att ta del av våra utskick.