Utbytesstudent i Australien

 

Som utbytesstudent i Australien får du chansen att uppleva den så kallade “Aussie”-livsstilen som landet är känt för. Med sina fantastiska stränder, underbara snorkling och sol året om är det enkelt att förstå varför landet lockar utbytesstudenter från hela världen. 

Med oss på Explorius får du möjligheten att uppleva high school-livet i Australien precis som du själv önskar. Du kan exempelvis kombinera en fartfylld fritid av surfing och strandhäng med en topputbildning i drömmiga Queensland, eller plugga i populära New South Wales där Sydney är huvudstad. 

Levnadsstandarden i Australien är på topp, människorna är öppensinnade och du får chansen att bli flytande i ett av världens största språk under ditt utbytessår här. Vad mer kan en önska sig?

Welcome to the land Down Under!

Ansök till ett high school-år 

Våra high school-program

I Australien erbjuder vi ett brett utbud av utbytesprogram. Läs mer om våra program i Australien.


 
Välj var i Australien du vill plugga


Vill du bo i en särskild australiensk delstat eller nära kusten?

Med oss på Explorius får du friheten att bestämma hur du vill att ditt australiensiska high school-äventyr ska se ut! Kolla in våra områdesval och välj själv var i Australien du vill plugga.


Se våra områdesval


Om high school i Australien


 

Som utbytesstudent i Australien får du uppleva hur det är att leva som en typisk australiensisk tonåring. Skoluniform, gröna skolgårdar och högklassig undervisning väntar på dig Down Under. 

Tillskillnad från de flesta skolorna i Europa och USA är många av de australiensiska skolorna uppbyggda på ett sätt som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Mellan dina lektioner får du passera träd och grönska när du går till ditt skåp eller vidare till nästa lektion. Det är det lilla som gör det, och detta är något som speciellt uppskattas bland utbytesstudenter. 

Skolämnen & skolaktiviteter

Som utbytesstudent kan du ofta skräddarsy ditt eget schema tillsammans med din studievägledare. Utöver obligatoriska ämnen såsom matematik och engelska får du ofta friheten att välja bland ett brett utbud av spännande ämnen.

Vi rekommenderar dig starkt att läsa ämnen som inte finns eller inte är lika vanliga i Sverige. Detta kan exempelvis vara Aboriginal Studies, Marine Studies eller Outdoor Education (som är ett måste enligt våra utbytesstudenter!). Vilka ämnen du kan välja bland varierar från skola till skola. 

Det finns ofta sporter och aktiviteter att anmäla sig till i australiensiska high schools. Vilka sporter som finns tillgängliga beror på vilken delstat du bor i då de ofta är säsongsberoende. Populära sporter är fotboll, australiensisk fotboll och basket. Vissa high schools erbjuder även klubbar såsom Art Club eller Homework Club.

Att engagera sig i sporter och klubbar är ett perfekt sätt att hitta nya vänner och att bli en del av skolgemenskapen! 

Skolterminer och skollov

Gruppbild kompisar

Skolåret i Australien är uppdelat i fyra terminer. Terminerna börjar oftast i februari, april, juli och oktober. Som utbytesstudent börjar du i februari eller juli. 

De flesta skolorna har ledigt i två veckor under påsk, juni/juli och september/oktober. Sommarlovet varar oftast under sju veckor i december och januari. Det är ett suveränt tillfälle att passa på att åka på resor och utflykter under dina lediga veckor i landet. 

 


Soft Landing Camp i SydneyVårt Soft Landing Camp ger den bästa möjliga starten på ditt utbytesår i Australien. Här får du träffa andra Explorius-studenter som precis som du ser fram emot ett high school-äventyr samt lära dig mer om livet i Australien. Du får självklart också upptäcka häftiga Sydney genom sightseeing och roliga utflykter. 

Dina dagar i Sydney

tre killiga utbytesstudenter i sydney

När du och de andra utbytesstudenterna anländer i Sydney blir ni upphämtade av vår personal. Tillsammans åker vi sedan till hotellet eller vandrarhemmet som vi bor på under campet. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter.

Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Sydney kan se ut.

Dina dagar i Sydney

Dag 1: Vi ankommer, packar upp och lär känna varandra genom olika gruppaktiviteter och workshops. En rolig, men lugn dag där vi försöker komma över vår jetlag väntar. 

Dag 2: Vi tar del av ett introduktionsmöte samt olika gruppaktiviteter och workshops under hela dagen. Efter middagen står filmkväll på schemat. 

Dag 3: Vi upptäcker Sydney på en stadstur och ser bl.a. det berömda Operahuset och Sydney Harbour Bridge. Vi åker färja och njuter av livet i lyxiga Manly. 

Dag 4: Dags för avresa – låt utbytesåret börja! 

*Notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat i programavgiften för dig som reser under en termin. 


Ansök till ett high school-år

Din fritid i Australien


Fantastisk natur, livliga storstäder, spännande djurliv och vackra stränder. Beroende på var i Australien du kommer att bo så kommer ser din fritid att annorlunda ut. Du kan däremot räkna med att få uppleva flera av de ovannämnda egenskaperna under ditt utbytesår i Australien, oavsett var du bor. Det organiseras flera olika resor* under ditt utbytesår här, vilket ger dig chansen att upptäcka många olika delar av landet. 

Sport och aktiviteter

Som utbytesstudent i Australien har du möjlighet att utöva din favoritsport eller aktivitet i lokala klubbar runtom din stad. Sportaktiviteter erbjuds ibland även i skolan. Några high schools erbjuder till och med sina elever spännande sportlektioner såsom surfing eller dykning! 

Vi rekommenderar dig varmt att vara så aktiv som möjligt under ditt utbytesår i Australien. Landets härliga klimat ger dig en perfekt möjlighet att åka på utflykter och delta i utomhusaktiviteter. Du kan upptäcka mer av landet via häftiga vandringsleder, på roadtrips med din värdfamilj och genom skolutflykter exempelvis. Ta surflektioner, testa dykning eller snorkla i Stora barriärreve. Mängder av roliga möjligheter väntar på dig Down Under!

*Kostnad tillkommer 


Ansök till ett high school-år


Att bo med en australisk värdfamilj

Oavsett vilket av våra utbytesprogram i Australien du väljer kommer du bo hos en snäll och omtänksam australiensisk värdfamilj under ditt utbytesår i Australien. Din värdfamilj kommer att presentera dig samt ge dig en närmare inblick i den australiensiska kulturen. 

Samtliga av våra värdfamiljer ser annorlunda ut – vissa bor i stan eller på landet, somliga vid kusten, några har barn och andra inte. Vad alla har gemensamt är att de ser fram emot att välkomna dig till sitt hem och visa dig hur det är att leva som en sann Aussie. 

Australiensiska högtider och specialiteter

När du bor med en australiensisk familj får du ta del av roliga och intressanta högtider såsom Australia Day och Anzac Day. Du får dessutom testa typiska australiensiska specialiteter såsom meat pie, seafood barbecues och förstås, den kända efterrätten Pavlova. Ett annat måste att prova är Vegemite, ett populärt salt pålägg på mackan som man antingen gillar eller ogillar!

Att upptäcka alla nya saker med Australien kommer vara kul och spännande, men kom ihåg att din värdfamilj även är nyfiken på dig och var du kommer ifrån. Berätta för dem om Sverige, laga en typisk maträtt eller introducera dem till svensk film och musik. De kommer att uppskatta det precis lika mycket som du uppskattar att upptäcka mer om deras kultur. 

Om våra värdfamiljer


Upptäck mer av AustralienNär du åker på ett utbytesår med oss på Explorius får du chansen att se mer av vackra Australien på olika resor. Ta chansen att upptäcka fantastiska Outback, lär dig mer om den australiensiska urbefolkningen eller häng med och snorkla i det Stora Barriärrevet!

Resor i Australien


Snabbfakta: utbytesstudent i Australien 

• Ålder: 15–17 
• Avresa: Januari, juli eller september
• Språkförkunskaper: Grundläggande engelskkunskaper krävs 
• Visum: Ja 
• Områdesval: Ja 
• Soft Landing Camp: Ja, i Sydney 
• Skoldag: Ca 8.15 till 15.20 
• Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen 
• Arrangerade resor: Ja
• Program: Flera olika program 

Ansök till ett high school-år