Plugga på high school i Australien

 

Som utbytesstudent i Australien får du chansen att uppleva den så kallade “Aussie”-livsstilen som landet är känt för. Med sina fantastiska stränder, underbara snorkling och sol som skiner året om är det enkelt att förstå varför landet lockar utbytesstudenter från hela världen år efter år. 

Med Explorius får du möjligheten att uppleva high school-livet i Australien precis som du själv önskar. Du kan exempelvis kombinera en fartfylld fritid med en topputbildning i populära stater såsom New South Wales eller Queensland i öst.

Levnadsstandarden i Australien är på topp, människorna är trevliga och du får chansen att bli flytande i ett av världens största språk under ditt utbytessår här. Inte så illa, eller hur? 

Welcome to the land Down Under!

Ansök till ett high school-år 

Våra high school-program

I Australien erbjuder vi ett brett utbud av utbytesprogram. Läs mer om våra program i Australien.

Välj var i Australien du vill plugga

Vill du bo i en särskild Australiensk delstat eller nära kusten? Med oss på Explorius får du friheten att bestämma hur du vill att ditt Australiensiska high school-äventyr ska se ut. Kolla in våra områdesval och välj själv var i Australien du vill plugga.


Se våra områdesval

NYHET! Summer High School

Få ditt livs bästa sommarlov genom att gå på high school i Australien i upp till tre månader med vårt nya program Summer High School. Det är det perfekta programmet för dig som vill plugga på high school i Australien, men inte ta ett uppehåll från studierna hemma. Läs mer om Summer High School. 

Soft Landing Camps i Sydney


Våra Soft Landing Camps ger den bästa möjliga starten på ditt utbytesår utomlands. Vi erbjuder två olika camp i den populära staden Sydney.

Soft Landing Camp i Sydney är den perfekta starten till ditt utbytesår eller termin i Australien. Här får du träffa andra Explorius-studenter som precis som du ser fram emot ett high school-äventyr samt lära dig mer om livet i Australien. Du får självklart också upptäcka häftiga Sydney genom sightseeing och roliga utflykter. 

Soft Landing Camp för Classic High School- och kombo-programmet är obligatorisk och ingår i programavgiften.

Soft Landing Camp för vårt Select High School-program är valbart och kan läggas till mot en extra avgift.

Soft Landing Camp – Classic High School & Kombo

När du och de andra utbytesstudenterna anländer i Sydney blir ni upphämtade av vår personal. Tillsammans åker vi sedan till hotellet eller vandrarhemmet som vi bor på under campet. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter. Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Sydney för Classic High School- och Komboprogrammet kan se ut.

Dina dagar i Sydney

Dag 1: Vi ankommer, packar upp och lär känna varandra genom olika gruppaktiviteter och workshops. En rolig, men lugn dag där vi försöker komma över vår jetlag väntar. 

Dag 2: Vi tar del av ett introduktionsmöte samt olika gruppaktiviteter och workshops under hela dagen. Efter middagen står filmkväll på schemat. 

Dag 3: Vi upptäcker Sydney på en stadstur och ser bl.a. det berömda Operahuset och Sydney Harbour Bridge. Vi åker färja och njuter av livet i lyxiga Manly. 

Dag 4: Dags för avresa – låt utbytesåret börja! 

*Notera att Soft Landing Camp inte är inkluderat i programavgiften för dig som åker på Komboprogrammet – Australien + Nya Zeeland under en termin. 

Soft Landing Camp – Select High School

När du och de andra utbytesstudenterna anländer i Sydney blir ni upphämtade av vår personal. Tillsammans åker vi sedan till vårt boende. Du delar rum med en eller flera Explorius-studenter. Nedan hittar du ett exempelschema på hur dina dagar i Sydney för Select High School-programmet kan se ut.

Dag 1: Vi tar det lugnt, gör oss hemmastadda, njuter av utsikten av Bondi Beach och lär känna varandra. 

Dag 2: Vi upptäcker det bästa av populära Bondi och livsstilen bland stränder och surfare på Bondi Beach. Du som vill får möjligheten att ta surflektioner mot en extra avgift. 

Dag 3: Vi tar färjan till Sydney Harbour och Operahuset. Resten av dagen tillbringar vi med att utforska centrala Sydney. 

Dag 4: Dags för avresa – låt utbytesåret börja! 


Ansök till ett high school-år

Om high school i Australien

 

Som utbytesstudent i Australien får du uppleva hur det är att leva som en typisk australiensisk tonåring. Skoluniform, gröna skolgårdar och högklassig undervisning väntar på dig Down Under. 

Tillskillnad från de flesta skolorna i Europa och USA är många av de australiensiska skolorna uppbyggda på ett sätt som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Mellan dina lektioner får du passera träd och grönska när du går till ditt skåp eller vidare till nästa lektion. Det är det lilla som gör det, och detta är något som speciellt uppskattas bland utbytesstudenter. 

Skolämnen & skolaktiviteter

Som utbytesstudent kan du ofta skräddarsy ditt eget schema tillsammans med din studievägledare. Utöver obligatoriska ämnen såsom matematik och engelska får du ofta friheten att välja bland ett brett utbud av spännande ämnen. Vi rekommenderar dig starkt att läsa ämnen som inte finns eller inte är lika vanliga i Sverige. Detta kan exempelvis vara Aboriginal Studies, Marine Studies eller Outdoor Education. Vilka ämnen du kan välja bland varierar från skola till skola. 

Det finns ofta sporter och aktiviteter att anmäla sig till i australiensiska high schools. Vilka sporter som finns tillgängliga beror på vilken stat du bor i då de ofta är säsongsberoende. Populära sporter är fotboll, australiensisk fotboll och basket. Vissa high schools erbjuder även klubbar såsom Art Club eller Homework Club. Att engagera sig i sporter och klubbar är ett perfekt sätt att hitta nya vänner och att bli en del av skolgemenskapen. 

Skolterminer och skollov

Skolåret i Australien är uppdelat i fyra terminer. Terminerna börjar oftast i februari, april, juli och oktober. Som utbytesstudent börjar du i februari eller juli. 

De flesta skolorna har ledigt i två veckor under påsk, juni/juli och september/oktober. Sommarlovet varar oftast under sju veckor i december och januari. Det är ett suveränt tillfälle att passa på att åka på resor och utflykter under dina lediga veckor i landet. 

Din fritid i Australien

Fantastisk natur, livliga storstäder, spännande djurliv och vackra stränder. Beroende på var i Australien du kommer att bo så kommer ser din fritid att annorlunda ut. Du kan däremot räkna med att få uppleva flera av de ovannämnda egenskaperna under ditt utbytesår i Australien, oavsett var du bor. Det organiseras flera olika resor* under ditt utbytesår här, vilket ger dig chansen att upptäcka många olika delar av det stora landet. 

Sport och aktiviteter

Som utbytesstudent i Australien har du möjlighet att utöva din favoritsport eller aktivitet i lokala klubbar runtom din stad. Sportaktiviteter erbjuds ibland även i skolan. Några high schools erbjuder till och med sina elever spännande sportlektioner såsom surfing eller dykning. 

Vi rekommenderar dig varmt att vara så aktiv som möjligt under ditt utbytesår i Australien. Landets sköna klimat ger dig en perfekt möjlighet att åka på utflykter och delta i utomhusaktiviteter. Du kan upptäcka mer av landet via häftiga vandringsleder, på roadtrips med din värdfamilj och genom skolutflykter exempelvis. Ta surflektioner, testa dykning eller snorkla i det fantastiska Stora barriärrevet! Mängder av roliga möjligheter väntar på dig Down Under. 


*Kostnad tillkommer 


Ansök till ett high school-år

Att bo med en australisk värdfamilj

Oavsett vilket av våra utbytesprogram i Australien du väljer kommer du bo hos en snäll och omtänksam australiensisk värdfamilj under ditt utbytesår i Australien. Din värdfamilj kommer att presentera dig samt ge dig en närmare inblick i den australiensiska kulturen. 

Samtliga av våra värdfamiljer ser annorlunda ut – vissa bor i stan eller på landet, somliga vid kusten, några har barn och andra inte. Vad alla har gemensamt är att de ser fram emot att välkomna dig till sitt hem och visa dig hur det är att leva som en sann Aussie. 

Australiensiska högtider och specialiteter

När du bor med en australiensisk familj får du ta del av roliga och intressanta högtider såsom Australia Day och Anzac Day. Du får dessutom testa typiska australiensiska specialiteter såsom meat pie, seafood barbecues och förstås, den kända efterrätten Pavlova. Ett annat måste att prova är Vegemite, ett populärt salt pålägg på mackan som man antingen älskar eller ogillar. 

Att upptäcka alla nya saker med Australien kommer vara kul och spännande, men kom ihåg att din värdfamilj även är nyfiken på dig och var du kommer ifrån. Berätta för dem om Sverige, laga en typisk maträtt eller introducera dem till svensk film och musik. De kommer att uppskatta det precis lika mycket som du uppskattar att upptäcka mer om deras kultur. 

Ersättning

Våra värdfamiljer får vanligtvis inte någon kompensation för att välkomna utbytesstudenter till sitt hem. De blir värdfamiljer då de tycker att det är en rolig, spännande och givande erfarenhet. Däremot får värdfamiljerna inom vårt Select High School-program ersättning när de tar emot våra utbytesstudenter. Detta så att vi kan säkerställa att vi hittar en värdfamilj i närheten av din valda skola. Värdfamiljerna är, emellertid, precis lika noggrant utvalda och granskade som för våra övriga program. 

Läs mer om våra utbytesprogram i Australien

Snabbfakta: high school-utbyte i Australien

• Ålder: 15–17 
• Avresa: Januari eller juli 
• Språkförkunskaper: Grundläggande engelskkunskaper krävs 
• Visum: Ja 
• Områdesval: Ja 
• Soft Landing Camp: Ja, i Sydney 
• Skoldag: Ca 8.15 till 15.20 
• Skolämnen: Både obligatoriska och valbara ämnen 
• Resemöjligheter: Flera resor organiseras. Avgift tillkommer 
• Program: Flera olika program 


Ansök till ett high school-år