En vanlig skoldagInnan jag själv åkte iväg på mitt utbytesår så var jag nyfiken på hur mitt schema i den amerikanska skolan funkade och vad man egentligen gör på lektionerna. Därför tänkte jag nu sammanfatta hur en normal dag kan se ut för mig. Även om alla schema skiljer sig åt beroende på vart du hamnar så vill jag ge dig en ide hur livet kan se ut i Michigan. Men bered dig på en lite längre text då jag ska försöka ge så mycket detalj som möjligt.

06:20
Varje morgon vaknar tidigt för att kunna äta frukost och göra mig iordning för skolan. Vanligtvis äter jag flingor med mjölk men det kan vara bagels med philadelfiaost, rostat bröd med smör och kanel, havregrynsgröt med äppelbitar eller bara en frukt.

06:50
Skolbussen kommer och hämtar mig utanför mitt hus. Det här är nog den mindre roliga delen av min dag.. På våra skolbussar åker nämligen lågstadie barnen, mellanstadie barnen och högskolestudenterna tillsammans, och de yngre har en tendens att vara högljudda. Men som tur är så kan jag somna och sova hela vägen till skolan - en åktur som är 50 minuter.

07:40-7:58
Bussen kommer fram till min skola - Grant. Jag och min syster Sally från Korea går ibland till skolkafeterian då de serverar gratis frukost. Där får man ett litet paket flingor, mjölk/juice och ibland en kaka.07:59-10:02
First period börjar (varför det inte är 08:00 har jag ingen aning om).. i mitt fall är det psykologi. Det är super intressant och vi får lära oss om varför vi sover, olika effekter av droger, personlighetstyper, stadier av medvetanden, utveckling av hjärnan, teorier gamla som nya, och mycket mycket mer. Det märks verkligen att vår lärare är passionerad om ämnet då han lär ut med sån entusiasm. En lektion innebär oftast att vi har en powerpoint som han pratar till, du har en text där du fyller i olika nyckelord som saknas. Uppgifter/läxor kan vara att skapa en imovie, rita en bild som förklarar ett koncept eller skriva ned tankar/frågor att ställa om en artikel till nästa lektion.

09:03-10:02
Anatomi. Den här klassen tycker jag är en av mina svårare då vi lära oss så mycket vokabulär och nya koncept. Vi studerar hur kroppen är uppbyggd och hur allt fungerar tillsammans. Just nu läser vi om olika vävnader som bygger upp kroppen. Vårt senaste quiz gick ut på att vi skulle kunna identifiera vilken typ av vävnader genom att få en bild av de verkliga cellerna. Vi har också dissekerat en inlagd gurka för att avgöra dödsorsaken.

10:07-11:06
Bild. Min favorit lektion!! Jag tar fundamentals of art, vilket innebär att jag får testa på grunderna av alla olika bild kurserna genom flertal projekt istället för att bara måla eller att bara göra skulpturer som de gör i de mer specifika och avancerade klasserna. Jag har hittills ritat händer, texturer, andra personer i klassen, skulpterat en mini padda och gjort ett ansikte.11:06-11:36
Lunch. Skolmaten i vår skola är gratis så jag packar inte ned min egna lunch varje dag vilket är skönt. Det finns två alternativ - varm lunch som varierar varje dag (inte så god men kön är snabbare) eller så kan man göra sin egna wrap. Det funkar nästan som på subway - de som arbetar i matsalen gör din macka medan du säger vad du vill ha (det är gott men inte så många alternativ). Till din lunch får du ett paket mjölk och en slags frukt eller grönsak (banan, morot, melon, sallad eg).
11:41–12:40
Engelska. Jag tar den avancerade senior klassen vilket betyder att alla är väldigt duktiga. Men de är super hjälpsamma och förklarar för mig när vi läser Macbeth eller Dantes Inferno. Vi har vokabulär test varje vecka och “commage usage problem” quiz vilket hjälper att sakta komma ikapp de andra.

12:45–13:44
Matte. Det är annorlunda men samma sak som i Sverige.. De har andra formler än oss vilket är förvirrande då jag var tvungen att lära om vissa saker. Vi har inga matteböcker utan får bara en massa arbetspapper. Att investera i en stor mapp med många fack är en bra ide om du inte vill tappa bort ditt enda studiematerial.

1:49–2:48
Kreativt skriveri. Också en av mina favorit klasser. Vi skriver allt från haikus till att illustrera barnböcker. Vår lärare är så rolig och hjälper mig att bli en bättre skribent. Just nu så har vi ett samarbete med målarklassen där vi skriver berättelser som de målar, och de målar en bild för oss att skriva berättelser om. Varje onsdag skriver vi också en blogg som skolan läser. Vår mysig klass av 13 personer tog också den här bilden för att kunna dela med er.Teckenspråks klubb
På onsdagar har jag teckenspråks klubben där vi lär oss grunderna till asl - amerikansk teckenspråk. En döv flicka från mellanstadiet kommer för att lära oss då och då men annars tittar vi på videor hur man gör alfabetet, djur, kläder och hälsningsfraser. Det är också planer om att vi ska ställa upp i talangshowen med en låt där vi tecknar texten.

Bildklubb
Torsdagar har jag bildklubb där vi just nu har ett projekt där vi inkorporerar en bok i en skulptur. Min skulptur är en bläckfisk av papier mache som kommer ut ur boken. Det är väldigt häftigt och det är kul att få spendera tid med folk som har liknande intressen som en själv.

Och detta var då en normal skoldag för mig i Michigan! Hoppas att det hjälper dig få en överblick hur ett schema kan skilja sig från det svenska.

Liva är utbytesstudent och kommer under sitt utbytesår vara i både USA och Australien, läs mer om vårt komboprogram.

Ansök till ett high school-år