Debutante Ball i Australien

Gruppbild på bryggan

I Australien så har de deras egna version av den amerikanska prom, en så kallade debutante ball eller “deb”. Praktiskt taget så är det en formell bal där alla studenterna har övat danser i månader innan som de visar upp för föräldrarna.

Sakta så har den börjat avskaffats på grund av den traditionella meningen bakom den. Deb anordnades för att fira att flickorna (16-18) äntligen hade nått en mogen ålder och var redo att gifta sig.

Alla var klädda i vita klänningar (tänkt bröllopsklänning) och hade en manlig partner som presenterades med dem. Många skolor har bytt till en “formal” istället för att försöka bryta traditionen, men många småstäder håller fortfarande en debutante ball istället.

I min skola så började dans träningarna redan i februari, alltså när jag kom hit till skolan. Varje tisdag efter vi slutade så gick vi till gympasalen och tränade våra 6 danser. Nästan hela årskursen var med, så när jag kom till träningarna var det ett toppen sätt att kunna lära känna personer.

Fyra av danserna vi fick lära oss var pardans med hela gruppen där man bytte partner då och då, men eftersom vi var fler tjejer så fick man dansa ensam ibland också. Flickorna och pojkarna hade varsin dans där hela gruppen dansade tillsammans.

Pojkarna dansade till “Uptown Funk” och vi till “Black magic”. Min rädsla med dansen var när vi skulle ha repetitionerna med klackar och att jag skulle bryta mina ben eller något... Tursamt nog så lärde vi oss dansa i dem utan problem.I maj så var själva debutanten, alltså hela 4 månader av att träna på danserna samt hur vi skulle ta oss in och ut. Alla som skulle till balen fick ta ledigt från skolan för att göra sig redo. Det hela var ett stort spektakel med att gå till hårfrisören för att styla en snygg frisyr och sedan till en makeup artist.

Detta med att få tag i en klänning och skor kan bli en stor räkning för en utbytesstudent. Därför så hjälpte min värdmamma mig att fråga hennes vänner och släktingar om de hade någon som de kunde låna ut till mig.

Tursamt nog så kunde jag få tag på en som passade mig och som jag tyckte om och kunde därför slippa betala cirka 2000 svenska kronor vilket är normalt för en ny debklänning. Många av mina kompisar valde att hyra en klänning för kvällen vilket tog ned kostnaden också.

Håruppsättning

När håret och sminket var klart så var det dags att klä på sig klänningen och åka ned till sjön där allas bilder togs. Att se alla uppklädda och tillfixade var en sån chock för mig då det enda kläder jag sett majoriteten i var deras skoluniform. Jag måste ha tagit minst 500 bilder med alla innan det var dags att ta sig mot salen där alla föräldrar väntade på oss.

Resten av natten flöt på så snabbt att den nästan är suddig. Vi presenterades med våra grupper eller partners, visade upp alla våra danser, blev applåderade och fotograferade innan en DJ kom och alla bröt ut i dans. Fingerfood fanns i hela salen och vi dansade tills våra redan bultande fötter var ömma.

Skoldans i Australien

Jag skulle nog säga att debutant balen var så mycket roligare än prom som jag upplevde den i USA, för hela vår årskull var så engagerade och jobbade på våra danser tillsammans. Om du har möjlighet att delta i din skolas deb så rekommenderar jag det starkt då jag kommit att träffa några av mina närmsta vänner genom alla danslektionerna.

Tre utbytesstudenter poserar

Liva bloggar från sitt utbytesår i USA och Australien. Vill du också plugga på high school i två olika länder? Med oss på Explorius kan du åka på ett komboprogram där du kan välja bland flera olika destinationer.

 
Ansök till ett high school-år