Att bo i en religiös familjRedan i början av allt tänk om att åka på utbytesår så säger folk att du ska ha så lite förväntningar som möjligt. Detta är ju självklart en omöjlig uppgift när du ser High School Musical och tidigare utbytesstudenters bloggar... Hursomhelst så hade jag en preliminär bild om hur mitt liv skulle se ut här i USA. Jag skulle bo i en familj med två eller tre syskon, ett hus nära till det mesta, och förhoppningsvis skulle min familj vara på den mindre religiösa sidan.

Nu i efterhand verkar det lite dumt då jag nu vet att alla familjer ser annorlunda ut och är speciella på sina egna sätt.. Men i då läget var det en chock när jag fick min placering. Jag skulle spendera 5 månader i en familj med 7 värdsyskon, en pastor till värdpappa i baptistkyrkan (bibeltrogna), och vi skulle gå i kyrka tre gånger i veckan. Jag tänkte då att det skulle bli väldigt jobbigt att behöva spendera så mycket tid i en kristen miljö och att våra värderingar skulle orsaka konflikter. Och visst tog det en tid att vänja och ställa om, men att komma hit till min värdfamilj visade sig vara det bästa som kunde hänt mig.Jag bestämde mig för att ge det hela en chans och testade på hur det var att leva i deras skor, då det egentligen är vad utbytesåret handlar om. Genom att vara aktiv och säga ja till många saker fick jag se en ny sida av USA som jag inte hade väntat mig. Även fast det var mycket gudstjänster och bordsböner så gjorde “kyrkofamiljen” så mycket mer. Vi spelar paintball, sjunger på ålderdomshem, “bio” i kyrkan, och volleyball tournament.Bible journaling är något som jag också har fått testa på. Min värdmamma och värdsyster sätter oss ned och vi målar bilder i bibeln efter verser vi haft under gudstjänsten. Det hela handlar inte för mig om att studera bibeln, utan istället för att kunna vara kreativ och skapa ett förhållande med dem. Genom att spendera tid på en aktivitet och ta del av din värdfamiljs vardag så kommer ni att få en bättre relation. Hursomhelst så får du också se till att du känner att du är bekväm med vad du testar på, och att dra en gräns om det blir för mycket.
Något som jag ser som negativt med att bo med en väldigt bibeltrogen familj, är att våra värderingar ofta inte går ihop. Under predikor kan min värdpappa säga saker som går emot mina värderingar, men jag har tagit ett beslut att ta det med en nypa salt. Om jag skulle argumentera om varenda sak skulle vi som en familj inte funka, dessutom kommer ingen av oss ändra varandras åsikter. Men förutom just de ämnena så pratar vi och skojar om allt mellan himmel och jord. (trodde förresten aldrig att jag skulle brottas med en pastor)

Summan av kardemumman så skulle jag aldrig byta bort min amerikanska familj. De är så mycket mer än deras religion och de har verkligen välkomnat mig. Genom att ha gett kyrkan en chans har jag fått så många fina vänner och minnen. Om du känner dig osäker över din familj så skulle jag råda dig att ge dem en chans att visa vilka de verkligen är, du kanske blir förvånad.

Liva är utbytesstudent och kommer under sitt utbytesår vara i både USA och Australien, läs mer om vårt komboprogram.

Ansök till ett high school-år