Stereotyper om amerikanerDet finns en hel del stereotyper om amerikaner. Vanligtvis brukar man ju slå hål på myter, men idag tänkte jag skriva om stereotyper som många gånger visat sig vara sanna. Let’s get started!

Dramatiska high school eleverInte för att folk inte kan vara dramatiska i Sverige, men på mitt high school märkte jag efter ett tag hur rykten och sånt drevs runt på ett helt annat sätt än jag varit med om innan. Folk är helt enkelt lite mer än vad de är i Sverige, mer sociala, mer glada men också då mer dramatiska och så i mina ögon. Alla var till exempel nyfikna på mig när jag var ny, för jag var den enda utbytesstudenten på skolan så fick jag genast ”stämpeln” ”The tall Swedish girl”.

Fotbollskillarna och cheerleaders är de populäraste på skolan

Sant och falskt. Men mycket sant. De som är aktiva inom sport, eller i hejarklacken är generellt sett mer populära än de som inte är det. De har så mycket school spirit, och ingenting är ju mer school spirit än att representera sin skola i en sport. Och just amerikansk fotboll är den största sporten, i hela landet, vilket gör att du som då utövar det blir mer populär.

Äter skräpmat

Ja, eller i alla fall här där jag är, är det väldigt mycket snabbmat och mindre grönsaker än det är hemma i Sverige.

Alla älskar sport!Ja! I skolan finns ett helt annat fokus på sport än hemma, och de tränar så hårt. Jag gick tyvärr inte med i något lag under min tid här, men jag rekommenderar så starkt att göra det! Även att titta på sport är en grej man bara gör, går på lokala basketmatcher, fotbollsmatcher och såklart American football på fredagar.

Amerikaner älskar sin bilDet här är så sant. Eftersom det inte finns någon kollektivtrafik där jag är från, och man kan börja köra när man är 16 blir bilen som ett andra hem. Mina vänner kör, och vi kan köra vart vi vill när vi vill, och det är så härligt, så länge man har någon som kan köra än då. I början tyckte jag det var sjukt att det finns drive-in på varenda resturang och till och med apotek, men nu tycker jag bara det är sjukt smidigt. Och parkera måste man göra så nära affären det bara går, så man slipper gå den sista biten in.

De gillar Trump

Ja och nej. Jag hamnade på en av de delarna i landet med högst stöd för Trump, och det märktes. Men även här finns stark kritik mot honom också. Att bo här har fått mig att förstå mycket mer kring hela amerikanska politiken, och jag kan förstå det bättre än förut, även att det ibland driver mig galen som kommer från försiktiga snälla Sverige.

Dom gillar vapen

Ja, att ha vapen hemma är lagligt i min delstat. Det är inte som Texas, eller Florida, men man tänker inte så mycket på det, om man inte drar upp en diskussion med någon.

Amerikaner är religiösa

North Carolina ligger i bibelbältet, så för mig ja, det är sant. Detta är något jag var nästan lite nervös för, men jag tycker det är helt underbart nu i efterhand. Jag hade aldrig gått i kyrkan innan jag kom hit.

Amerikaner är socialaJaaaa, amerikaner är så mycket mer sociala och öppna att prata med nya människor än svenskar! Det här underlättar så mycket när man är ny, för inte bara kommer folk vara intresserade och fråga frågor, utan du kan också börja prata med någon i en affär, eller lunchkö för att skaffa kompisar helt utan att folk tycker att du är galen (vilket skulle hända i Sverige.)

De älskar att fira högtiderJa! I USA tar de sina högtider på allvar! Julen börjar precis när halloween är över, och det firas genomgående hela vägen till julafton. Allting blir halloween-tema kring Halloween, med halloweenfester, pumpkin patches och trick or treating. Vi åkte och trick or treat-ade med mina värdbröder, och folk var ute i varje trädgård utklädda och delade ut godis, ute med musik och golfbilar och spindelväv. Hela gatan var som en stor halloweenfest.


Så i det stora hela stämmer många stereotyper, just där jag var, och sen har jag ju generaliserat supermycket. Många höll inte alls med. Jag är så himla ledsen att lämna USA nu, samtidigt som jag ser så mycket fram emot att uppleva Australien! Förhoppningsvis kommer jag kunna se om alla går runt med krokodiler i trädgården och säger G´day mate? Kanske?

Disa är en kombostudent och kommer under ditt utbytesår vara utbytesstudent i två länder! Hon börjar året i USA och avslutar i Australien

Ansök till ett high school-år