Mitt utbytesårJag heter Disa och jag har precis påbörjat mitt komboprogram för året 2018-2019. Komboprogrammet är unikt för Explorius, och fungerar så att jag kommer spendera halva mitt utbytesår i USA och andra halvan i Australien. Jag är taggad på att dela med mig av mina upplevelser från både USA och Australien, men hittills har jag bara varit några veckor här i USA. Jag har gått snart en månad i skolan här i USA och tänkte dela med mig av 10 skillnader på skolan i Sverige och i USA.Ämnena är en stor skillnad! Här har de så mycket olika ämnen, och de är inte bundna till något program, man kan bara välja och vraka mellan olika ”classes”. Lite unikare classes min skola har är ämnen som animal science, weight lifting, sculpture, day care och en military class! Vi har en bondgård till animal science klasserna med olika djur, och ett dagis till day care klassen! Ett roligt ämne jag har är yearbook, vilket innebär att jag på lektionstid går jag runt som reporter och intervjuar elever och tar bilder till nästa års bok!

Reglerna är striktare i skolan här. Skolorna är större, och för att hålla ordning och reda har de striktare regler i skolan. Lärarna är mer avslappnade än hemma, men vänja sig vid att följa ”the bell” som ringer in och ut, och att be om lov för att gå på toaletten under lektionstid tog några dagar.Skolbussen. Wow! Min skola har de gula skolbussarna, precis som på film! Så varje morgon hämtar busschaffören upp mig utanför mitt hus och kör mig till skolan, och sedan hem på eftermiddagen. Det är så mysigt, för jag har fått mitt lilla gäng på bussen, och man kan prata igenom hur ens dag varit, och få höra lite skvaller från olika gäng (amerikaner älskar skvaller).Språket är självklart annorlunda. De pratar väldigt simpelt i vardagsammanhang, men min hjärna var helt utmattad efter första skolveckan! Men man vänjer sig snabbt, och det är kul att känna hur engelskan bara flyter bättre och bättre för var dag!

Schemat
är samma varje dag. Det här skiljer sig lite från skola till skola, men generellt delar de upp dagen i olika ”periods”. Så jag har first, second, third and fourth period, vilket är samma varje dag. Så är min first period är sculpture, så har jag det varje morgon, till skillnad från i Sverige, där jag kanske bara skulle haft det en gång i veckan.Alla är så trevliga och intresserade av dig, och inte bara för att du är ny och spännande, utan för att amerikaner allmänt älskar att småprata och ställa frågor (till skillnad från oss svenskar…!). Ser jag lite förvirrad ut frågar någon i korridoren om jag behöver hjälp att hitta mitt klassrum, eller om jag inte får igång kranen på toaletten presenterar sig tjejen bredvid och visar hur jag ska göra.

Betygen är så mycket enklare att uppnå. Trots att jag inte alls är uppvuxen i USA eller har engelskan som modersmål hänger jag lätt med i min American History class, och vi gör i princip allt plugg på skoltid. Detta var något jag var lite orolig för inför, eftersom jag inte ville bli helt överväldigad av språket och plugget, men i efterhand hade jag ingen anledning att oroa mig!Man är med olika människor hela dagen eftersom alla har olika classes. Första lektionen är man med sina vänner i den classen, sen byter man till andra, och sen har man sitt lunchgäng. Det blir inte samma gäng hela dagen som det ofta är hemma, i och med att man har lektioner med samma klass nästan hela tiden.

Du är så intressant för de andra eleverna. Du är inte den enda som får upptäcka en ny kultur. De flesta i min skola har aldrig lämnat USA, knappt North Carolina. Så du som kommer hela vägen från Sverige, blir så intressant för dom. Du blir också en representation av ditt hemland, och kommer behöva svara på många frågor, vissa lite mer genomtänkta än andra.Sporter och klubbar är något de många engagerar sig i. Skolorna har sporter, och skollag. När det är matchdag går spelarna runt i sina football t-shirts och cheerleaderna i sina uniformer under hela skoldagen! Vår skola har mängder av sporter att välja mellan, och klubbar för musik, pep club, kultur och så vidare! Det är så smidigt att stanna kvar i skolan och spela sin sport, eller gå och heja med sina skolkamrater på footballteamet på fredagar! Det här skapar en så stark school spririt, jag aldrig upplevt förut!
Så summan av kardemumman, väldigt mycket skiljer sig från hemma. Men den största skillnaden skulle jag säga är att de har en så stark kärlek för sin skola! Jag ser verkligen fram emot att få fortsätta dela med mig av mitt utbytesår som studentreporter från Explorius.

Ha det bra!

Ansök till ett high school-år