Vilket program åker du på?

Jag är på Explorius komboprogram, vilket betyder första halvan av mitt utbytesår är i USA och andra halvan i Australien.

Vart bor du i USA/Australien?

Jag bor i ett litet samhälle som heter Catawba, i North Carolina USA. Jag har inte blivit tilldelad en värdfamilj i Australien ännu, och eftersom jag valde att inte göra något områdesval vet jag inte vart jag kommer hamna där ännu.

Hur var Soft Landing Camp?

Soft Landing Camp var så kul! Vi var i New York i tre dagar. Jag förstod inte riktigt vad hypen kring Soft Landing Campet innan jag åkte, men det var så bra. Inte bara att få uppleva New York och öva lite engelska, utan att få ett par dagar att ställa om sig, och inte komma direkt från familj till familj var skönt. Men det bästa var nog att träffa andra studenter som var i precis samma situation som en själv, från både Sverige och andra länder. Det var ovärderligt att känna folk som gick igenom samma saker som en själv när man var ny i skolan och ny i värdfamiljen.Hur är din värdfamilj?

Jag hade tur och hamnade i en värdfamilj jag klickade med på en gång. Jag bor med en en värdmamma och värdpappa och deras två söner, som är sex och elva år gamla. Vi bor på en gård med 12 hästar, så det finns alltid något att göra.

Varför ville du åka på ett utbytesår?

Jag har alltid varit nyfiken på skillnader på olika sätt att leva, kulturellt och i familjer. Jag trodde inte det var något för mig ganska länge, jag bestämde mig för att åka bara något år innan jag åkte. Jag ville testa leva i ett annat land, och inte bara turista. Sen visste jag också att jag skulle ångra mig hela livet om jag inte åkte.Har du några tips för någon som funderar på att åka?

Läs på, läs olika bloggar och ta kontakt med en organisation. Tänk ”kommer jag ångra om jag gör det eller om jag inte gör det?”. Läs på om vilket land du skulle kunna tänka dig att åka till, det finns hundratals sätt att göra ett utbytesår, och det ena behöver inte vara bättre än det andra. Komboprogrammet var perfekt för mig som aldrig kan bestämma mig.

Hur är lärarna i skolan?

Du kallar din lärare för sitt efternamn, eller sir. Men de är ändå mer avslappnade skulle jag säga än vad lärarna är i Sverige. Betygen är relativt lätta att uppnå (beroende på vilka kurser du tar såklart), och de är ofta rätt förlåtande i och med att du är ny.Hur är det att bo med en helt främmande familj?

Först var det inte alls så konstigt, för då var det mer som att vara gäst, men allt eftersom tiden går ju mer måste man försöka komma in i familjen. Säg ja till allting för att visa att du vill vara med, som att gå till affären, men glöm såklart inte ta hand om dig själv också. Jag pratar mest med min värdmamma när jag följer med henne och handlar, eller hjälper till på gården. De chanserna skulle jag inte fått om jag tackat nej och stannat hemma istället.Hur mycket kontakt har du med familjen hemma i Sverige?

I början hade jag ganska oregelbunden kontakt hemåt, beroende på hur jag mådde och så, men nu pratar jag med dom på FaceTime nästan varje vecka, och så skickar vi lite bilder och meddelanden fram och tillbaka under veckan för att visa vad jag håller på med. Anledningen till att jag inte ringer oftare är för att jag har ju fullt upp med livet här i USA, och skulle jag ringa hem oftare kan jag inte riktigt vara här utan att bli distraherad.

Vad är det bästa hittills med att vara utbytesstudent?

Lära känna nya personer, en ny kultur och mig själv.

Läs mer om Komboprogrammet

Ansök till ett high school-år