Följ med till Barriärrevet

Kompisar vid ett vattenfall

Åhh vem har inte drömt om att simma dyka med Nemo? Eller simma genom ett vattenfall?

I varje värdland finns olika resor som kan köpas till för att se och uppleva mer av värdlandet. I USA fanns häftiga camps att åka på, men jag visste redan när jag bokade mitt utbytesår vart jag skulle åka. Resan till Cairns i Australien, som inkluderar dykning i Stora Barriärrevet. Jag har drömt sedan jag var liten och snorklade krabbor vid svenska västkusten att en dag se korallerna i världens största korallrev.

Jag bor i södra Australien, så fick ta ett litet propellerplan till Melbourne, för att sedan springa till gaten i Melbournes flygplats.

Utbytesstudenter äter glass


Några av studenterna jag mötte i Carins hade jag redan mött i Sydney, nästan 4 månader tidigare. När alla installerat sig i rummet fick vi åka ut på tur i staden och äta middag (och glass. yum) Tips från coachen, köp INTE nya skor veckan innan du åker på camp. Mycket dum idé. Fick stora blåsor på båda hälarna och stortån redan första kvällen.

Varje morgon gick vi upp och tog ett dopp i pjoolen. Så säger de pool i östra Australien. Deras dialekt är som Australiens skånska. Väldigt härlig. Tillbaka till ämnet, hemma i södra Australien har det börjat bli höst, så det var skönt att bada och sola i tre dagar.

Utbytesstudent vid ett vattenfall


Efter bad och frukost satte vi oss i bussen i badkläder och åkte runt regnskogen med vår guide. Lärde mig snabbt att inte röra vad som helst, då guiden berättade om alla giftiga växter och farliga spindlar och ormar i skogen… Vi stannade och badade fyra gånger. Vi simmade genom vattenfallet på bilden åkte rutschkana nerför forsar.

Dykning i Australien

Nu var det dags. Barriärrevet. Vi åkte ut med en båt tidigt på morgonen, och spenderade dagen ute vid barriärrevet. Vi dök med syrgastuber, något jag aldrig testat förut. Det var ovant först, men sen var det jättekul. Vi fick dyka två gånger, och följa en guide runt revet. När vi snorklade efteråt var det svårt att komma ihåg att inte andas under vattnet…

Tjejkompisar åker linbana

Sista dagen åkte vi en gondol upp över de regnskogstäckta bergen. Australien har precis som USA en urbefolkning, innan européerna kom. Vi spenderade dagen i en sådan by, och fick testa kasta boomerang och kasta spjut.

På kvällen åkte vi tillbaka in i staden. Alla resor dit har självklart har inte exakt struktur, men om ni är i Australien på utbyte tycker jag definitivt ni ska åka till barriärrevet. Det är underbart vackert, unikt, och blir som en semester mitt i utbytesåret.

Under ett sånt här läger får man inte bara uppleva mer av Australien utan möjligheten att diskutera sitt utbyte med andra studenter. Man blir nära snabbt, för alla har sina historier och upplevelser från sina utbytesår att diskutera.

Jag åkte dit för dyket i barriärrevet, och fick en två underbara dagar ute i regnskogen och nya vänner. En upplevelse jag kommer minnas livet ut.

Disa är en av våra kombostudenter och bloggar under sitt utbytesår i USA och Australien. Vill du också plugga på high school på vårt komboprogram? Tveka inte att ansöka redan idag!

Ansök till ett high school-år