Sporter på High School

Sporter i USA är verkligen så himla roligt och en stor del av vardagen. Jag heter Matilda och spenderar mitt utbytesår i en liten stad som heter Manistee i Michigan och jag ska skriva lite om hur det är att vara med i en sport på high school.

Cheerleading-laget på Manistee High School, Michigan, USA

Hemma i Sverige finns det sportklubbar och sport man kan utöva utanför skolan, men här är det helt tvärt om. Det finns sporter i skolan, men väldigt få att utöva utanför skolan. Nu under hösten har jag varit med i skolans cross country lag, och jag kan säga att det är helt klart en av det bästa sakerna jag har gjort i hela mitt liv.

Cheerleading-deltagare på Manistee High School, Michigan, USA

Alla skolor i USA erbjuder massor med olika sporter och andra aktiviteter man kan utöva utanför skolan som bland annat cheerleading, basketball, volleyball, soccer, football och massor med annat. Och när det är matcher, turneringar och tävlingar tävlar skolornas olika lag mot varandra. Man tävlar alltså inte för sin klubb utanför skolan och laget.

Man har ofta träning eller practice varje dag antingen direkt efter skolan eller någon timme senare. Mina cross country träningar var direkt efter skolan med en 20 minuters mellanrum för att byta om och göra sig i ordning för träning. Sen tränade vi i ungefär en och en halv timme.

Cheerleading tävling med Manistee High School, Michigan, USA

En till två gånger i veckan hade vi tävlingar, eller meets som det kallas här, mot andra skolor. Det är lopp som vi springer som är 3 miles vilket är 5 km. Jag älskade att ha meets. Alla peppar, hejar och stöttar varandra, även folk från andra skolor. Jag har lärt känna så många otroliga människor från andra skolor allt tack vare tävlingarna. När man sprungit klart går man fram till andra tjejer och pratar med de om hur de tyckte att det gick, och sen helt plötsligt känner man folk från massor med olika skolor i området!

Cheerleading tävling med Manistee High School, Michigan, USA

Om man inte engagera sig i sporter eller andra aktiviteter utanför skolan tror jag att man lätt kan bli lite uttråkad och ensam, och lätt känna sig utanför. Att gå med i en sport är verkligen en stor det av high school känsla. Det är under träningarna och på bussresorna till olika tävlingar man skaffar vänner. Många av mina närmaste vänner just nu kommer från Cross Country laget. Cross Country är även en sport med ett stort lag för både killar och tjejer så man lär känna massor med underbara människor.

Cheerleading-laget på Manistee High School, Michigan, USA

Att vara en del av laget och känna lagkänslan är helt fantastiskt. Alla va så himla inbjudande och snälla under min första träning. De ställde massor med frågor om Sverige och man bondar ganska snabbt med folk. Cross Country är mycket mer än att bara en sport för mig, det är något jag ser fram emot varje dag och en möjlighet att skaffa massor med vänner!

Att gå med i olika sporter och klubbar är något jag verkligen rekommenderar och inget du kommer att ångra!

 

Anmäl dig till ett high school-år 

Matilda bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!