Amerikansk politik

När man tänker på Texas tänker man ofta på konservativa människor med ’Trump 2020’-skyltar i trädgården och fastklistrade på bilen. Detta var något jag, innan mitt utbytesår här utanför Houston, trodde skulle vara normen. Detta har visat sig vara en fördom som både är falsk och sann.

Att vara i USA under valet var en otrolig upplevelse. Spänningen i luften de dagar efter valet när rösterna fortfarande räknades är något jag aldrig kommer glömma. Utanför röstningslokalerna var fanns tusentals reklamskyltar med kandidater på och alla försökte övertala varandra att rösta på deras favoritkandidat. Vi hade ett val i skolan där alla elever från 1:an till sista året på high school röstade. Det märktes verkligen att just detta valet var något speciellt och annorlunda från hur det oftast ser ut.

Valet i USA 2020

En skillnad mellan USA och Sverige är att amerikaner är väldigt öppna med sin politiska åsikt medan vi svenskar oftast håller det till oss själva. Deras åsikter är också något de är mycket stolta över och just därför väljer att skylta med det på detta, från en svensk synvinkel, galna sätt.

Texas är ofta placerad som en konservativ, republikansk stat men faktum är att den är ca 50/50. Eftersom väljare i städer/förorter tenderar att rösta mer liberalt, och jag bor i en förort, har jag sett mer av den demokratiska sidan vilket man ska komma ihåg, ofta fortfarande är mer konservativt än vad vi är vana vid.

Några saker som varit nya för mig:

  • Att säga ’The Plege’ (stå upp vänd mot Amerikansla flaggan varje morgon i skolan. Här gör vi det även till Texas flagga).
  • Många är mer kristna. De flesta går i kyrkan. I hotellrum hittar man även alltid en bibel.
  • Nyheterna är superdramatska och ofta inte helt opartiska.
  • Ungdomarna här är inte särskilt intresserade av politik.

Röstning i det amerikanska valet 2020

Det kan kännas svårt ibland att inte säga emot eller bli frustrerad när andras åsikter här inte stämmer överens med mina, men det jag försöker komma ihåg är att detta är en helt annan kultur. De har växt upp under andra omständigheter, och jag är här för att uppleva deras kultur. Det jag har valt att göra är att försöka undvika politiska diskussioner helt och hållet.

Tiden jag befinner mig i USA kommer helt klart gå till historien som något unikt, och att få uppleva allt från första parkett är något jag kommer minnas livet ut.

Anmäl dig till ett high school-år 

Ellen bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!