En vanlig vecka på High School i USA

Jag heter Josefin och jag är 16 år gammal. Jag spenderar mitt utbytesår i Fort Leavenworth i Kansas. Min värdfamilj består av en värdmamma och en värdepappa som är runt 40, en värdsyster som är 16 och en värdsyster som är 5. Skolan jag går i heter Leavenworth High School och har runt 1300 elever.

Jag har hunnit vara här i ungefär 2,5 veckor och jag har gått i skolan i sammanlagt en vecka och en dag. I min skola har man 8 olika ämnen varje termin + advisory. I det här blogginlägget tänkte jag prata om vilka klasser jag har och hur schemat fungerar. När jag valde klasser var det 4 ämnen jag behövde ta (engelska, SO, NO och matte) resten av klasserna fick jag välja fritt. Alla klasser har nummer 1-8, på måndagar, fredagar har vi klasserna med ojämna nummer, på tisdagar, torsdagar har vi klasserna med jämna nummer och på onsdagar har vi alla klasser. Schemat fungerar lite annorlunda detta år pågrund av Coronaviruset. Vi är i skolan 2 dagar i veckan och har våra klasser via zoom de resterande dagarna.

Leavenworth High School utomhus

Måndag+fredag

Vi har de ojämna klasserna. Varje lektion är 90 minuter lång förutom advisory som är 25 minuter.

1-advanced team sports

Den här klassen går ut på att vi spelar lagsporter. De vi har gjort än så länge är att spela flagfootball vilket är som Amerikansk fotboll utan tacklingar. Jag tycker det är en väldigt kul klass, det är bra med lite omväxling från alla klasser som går ut på att enbart sitta och skriva. När vi är hemma får vi göra valfria träningspass.

3-photo journalism

Än så länge har vi mest pratat om tidningar och sånt och gjort en del uppgifter kopplat till det, vi ska dock börja fotografera nästa vecka. Är iallafall en rolig klass, rätt annorlunda från ämnen i Sverige.

9-advisory

Är ungefär som mentorstid. Man får chansen att göra klart uppgifter och prata med läraren om det är något man behöver fråga.

5-creative writing

Superkul klass. Det går ut på att skriva men också att läsa noveller och analysera. Läraren jag har är väldigt bra.

7-US history

Vi går igenom olika perioder i USAs historia och gör uppgifter kring det. Jag tycker att det är ganska tråkigt men det är bra att lära sig mer om landet man spenderar sitt utbytesår i.

Leavenworth High School varmt väder

Tisdag+torsdag

2-environmental science

Handlar mycket om miljön och sånt. Vi har även pratat om public service announcements och våran generation. Är relativt kul.

4-teaching as a career

Väldigt unik klass. Vi pratar om att jobba som lärare. Det är en så länge en väldigt intressant klass, tycker att det är en härlig stämning.

6-acting

Vi pratar om teaterns historia just nu. Jag tycker det är ganska tråkigt men jag tror det blir roligare när vi börjar skådespela.

8-algebra 2

Är ungefär som den algebra man har i 9:an i Sverige. Jag tycker det är ganska tråkigt men man måste ta en matteklass och då är det ett bra alternativ.

Anmäl dig till ett high school-år 

Josefin bloggar från Kansas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Kansas? Med oss på Explorius kan du lägga till Kansas som delstatsval vid din ansökan!