Mitt liv på high school

Hej igen!

Nu har jag varit i USA i snart 2 månader vilket är helt sjukt. Sedan jag skrev sist har det hänt ganska mycket. Jag har varit på flera softball turneringar med min värdsyster vilket har varit så roligt! Vi har varit på turnering i olika delar av Tennessee och i Alabama.

Nu i helgen ska vi pa en ny turnering i Alabama vilket ska bli kul. Allt går bra i skolan och jag börjar sakta men säkert vänja mig med att jag bor i USA. Jag har skaffat vänner som jag hänger med utanför skolan och jag och min värdfamilj klickar väldigt bra.

Två utbytesstudenter på amerikansk fotbollsmatch

Det var en liten update på vad jag har gjort innan nu tänkte jag prata lite om hur det är på amerikanska high school, mitt schema och är skolan här verkligen som i filmerna?

Svaret på det är delvis. När det kommer till school spirit och klasserna så stämmer det verkligen. Har aldrig varit med om något som liknar prep rallysen här. Det är så roligt, hela skolan samlas i gympasalen och delar upp sig i årskurser. Årskurserna tävlar sedan mot varandra vilka som har mest school spirit. Det är verkligen så roligt.

Klasserna och hur skolan ser ut är också samma som i filmerna. Alla går till sina klasser och allt år efter klockan. Ibland känns det lite som när man var i förskolan för alla står i kö och väntar på att få gå ut. Så man blir behandlade som att man är lite yngre.

Det är inte samma ansvar och tillit som man har i Sverige. Man måste fråga om man får gå på toaletten och man är inte tillåten att gå runt i skolan om man inte har ett hall pass. Allt är ganska annorlunda från den svenska skolan och friheten man får där.

Betygssystemet här är också väldigt annorlunda. Man har extra-credit på typ allt. Om du hjälper din lärare med något kan du få extra credit om du tar bra anteckningar kan du få extra credit om du kollar på din lärares favoritfilm så kan du få extra credit. All denna extra credit kan sedan höja dig från ett betyg till ett annat vilket är ganska sjukt.

Man räknar också poäng och procent i betygen här. På min skolan så är 93-100 ett a och 83-92 ett B osv. i andra skolor så är det oftast 90-100 som är ett A osv. men på min skola är det lite svårare vilket självklart ingen berättade för mig men det löste sig ändå. Alltså är själva betygssystemet väldigt annorlunda och mer likt det man hade på mellanstadiet med alla poäng och procent på varje prov.

På proven är det också mer vanligt med flersvarsalternativ än långa frågor vilket gör att man bara behöver memorera informationen för en dag här istället som i Sverige där man verkligen behöver förstå vad man lär sig i skolan för att kunna få bra betyg.

Mina dagar ser ut exakt såhär. De ser likadana ut varje dag så jag behöver inte ens ha koll på mitt schema för jag gör allt på rutin. Jag går upp exakt 5:35 varje morgon och gör mig iordning för skolan och packar min lunch.

Klockan 06:38 lämnar jag huset och går till busstationen längre upp gatan. Jag kommer till skolan 07:20 varje morgon och sätter mig med mina kompisar i cafeterian. Man är inte tillåten att vara någon annanstans än i cafeterian, gympasalen eller om man har en lapp från en lärare att va i ett klassrum. Klockan 7:55 ringer första klockan och då går vi till vår första lektion.

Som första lektion sa har jag Fysisk honors vilket är helt okej den lektionen börjar 8:10 och om vi är sena sa far vi en tardy och vi måste gå ner till the office och förklara varför vi är sena, samma sak om vi bryter mot skolans dresscode.

Första klassen slutar 9:00 och andra börjar 9:05 så för att hinna till nästa lektion så måste vi alla skynda och folk springer i korridoren mellan klasserna. Andra lektionen jag har är us history vilket är intressant den lektionen är mellan 9:05-9:52. Sen har vi PI-time vilket ar en tid där du tar igen om du har missat något, gör läxor eller om du behöver hjälp i något ämne, om du är klar med allt så sover du eller kollar på telefonen.

Tredje lektionen är Tennesee history vilket låter tråkigt men jag älskar klassen, läraren och det är faktiskt ganska intressant att lära sig om var man bor när man är helt ny. Fjärde lektionen är global diplomacy vilket är som typ FN för tonåringar så det är helt okej, hade Sverige för några veckor sedan så det var kul att debattera och representera Sverige.

Femte klassen är matte vilket är ganska annorlunda vi gör bara saker på datorn och matte är ju alltid mate så inte så kul. Sjätte lektionen är sociologi vilket är intressant och sista lektionen är engelska. Sen slutar alla vid 15:10 och alla går till antingen bussen eller deras bil. Sen kommer jag hem exakt 15:53. Allt är så exakt i samma tid och man kan märka ibland att folk är trötta på samma rutin så ibland känner jag att jag saknar Sveriges skola med olika schema varje dag. Men på ett annat sätt så är det ganska skönt att ha en stabil rutin framförallt i början av året när allt är så nytt.

Jag kan hitta både nackdelar och fördelar med det amerikanska skolsystemet men jag vet att jag kommer sakna school spiriten och alla football games när jag åker hem. Jag lever mig verkligen in i alla high school filmerna när jag är här och denna upplevelsen är det bästa jag gjort i hela mitt liv.

Nästa uppdatering kommer snart!

/Tilda Pettersson

Anmäl dig till ett high school-år 

Tilda bloggar från Tennessee under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Tennessee? Med oss på Explorius kan du lägga till Tennessee som delstatsval vid din ansökan!