Frågor från följare på Instagram

Kompisar umgås

Hej igen allihopa! Jag är just nu sjuk så jag tänkte svara på lite frågor som jag fått av er från Explorius Instagram.

 1. Vilken årskurs gick du i innan du åkte?
 2. - Jag hade hade precis slutat årskurs 1 på täby enskilda gymnasium innan jag åkte. Jag kände att jag ville åka efter ettan eftersom jag inte riktigt tyckte att jag var redo efter nian och att jag inte vill vänta till efter tvåan.

  Jag känner folk som har åkt både efter nian och de som har åkt efter tvåan och de är nöjda med det. Men jag har för mig att åka efter ettan är det vanligaste. När man åker är väldigt individuellt och är helt beroende på när du känner dig redo.

 3. Hur känns det att gå om ett år när du kommer hem?
 4. - Jag ser det som ganska positivt. Det var absolut tråkigt att lämna min klass från ettan och kommer sakna att gå med den klassen, men helt ärligt utbytesår är så värt det. Jag var lite orolig innan hur jag skulle känna med att komma tillbaka och gå ut ett år senare än mina jämnåriga samt att gå med de som är ett år yngre än mig men det stör mig inte alls nu.

  Jag vet inte hur det är i andra länder men i USA iallafall så går man med alla årskurser från de som är 3-4 år yngre till de som är 1-2 år äldre (beroende på hur gammal du är när du åker). Klasserna är helt blandade vilket också gör att man får träffa fler människor. Jag tror att det har gjort mig mer öppen för hur det kommer vara att åka hem och gå med de som är ett år yngre än mig.

 5. Har du mycket kontakt med dina kompisar hemma?
 6. - Jag skulle säga att jag har normal kontakt med mina kompisar hemma. Jag snapar med alla mina närmaste nästan varje dag och har även kontakt på några andra sociala medier. Jag har privata stories och en USA Instagram så att de kan följa allt jag gör här och skriver med de nästan varje dag. Prata i telefon och på Facetime skulle jag säga att jag gör cirka 2-3 gånger i månaden med olika kompisar.

  Om man jämför det med hur mycket kontakt jag har med min familj så skulle jag säga att jag pratar i telefon med min familj cirka 1 gång i veckan ibland mer ibland mindre men jag har inte alls lika mycket kontakt med min familj på sociala medier som jag har med mina kompisar. Hur mycket kontakt du har med de hemma är helt upp till vad som känns rätt för dig.

  Vad som funkar för mig och vad som funkar för en annan utbytesstudenter kan vara helt annorlunda. För vissa fungerar det bäst att bara höra av sig till familjen typ varannan månad och andra 5 gånger i veckan. Det är helt upp till dig och för mig har det gått lite i vågor. Vissa veckor vill jag ha mycket kontakt med de där hemma och kan ringa flera gånger men andra veckor så ringer jag inte alls och det är okej, allt är beroende på dig och vad du tycker känns bäst.

  Det var något som jag var lite orolig över innan med hemlängtan och hur det skulle kännas men bara man tar det en dag i taget och hör av sig när man känner för det så går det bra. Innan jag åkte så sa jag till både min familj och mina kompisar att vänta lite tills jag hörde av mig. Jag sa att jag kanske inte kommer höra av sig så mycket första månaderna för att jag vill komma till rätta i min värdfamilj. så ta ett steg tillbaka från att höra av dig och be om lite andrum från dina nära och kära där hemma och ta sedan ett steg i taget och gör det som känns rätt för dig.

 7. Har du några tips på hemlängtan?
 8. - Det är svårt att ge tips på hemlängtan för precis som kontakt hem så är det väldigt individuellt. Men detta var verkligen en fråga som jag ville ha svar på innan jag åkte och som jag var orolig över så ska försöka göra mitt bästa.

  1. Lev i nuet - Ta en dag i taget. Det är ett tips jag hörde mycket innan och som jag inte riktigt insåg hur mycket det betydde innan jag kom hit. Det kommer vara svårt det är inget som man ska ignorera men det hjälper att ta en dag i taget. Många lever i en vecka, en månad, ett år fram i tiden och planerar redan vad de ska göra när de kommer tillbaka hem igen, gör inte det. Fokusera på dig själv just nu. Annars är det lätt att fastna i tankarna på hemma och få hemlängtan.

  2. Håll dig sysselsatt - Också ett tips man hör mycket innan som faktiskt stämmer. Häng med kompisar och ät mat på något nytt ställe eller kolla på en film med din värdfamilj. hemlängtan kommer verkligen i vågor och är inget man riktigt förutser så att bara hålla sig sysselsatt och inte stänga in sig på sitt rum är egentligen det bästa tipset för att hålla hemlängtan borta så mycket som möjligt.

  3. Om du vill ringa hem så gör det - Många säger att man inte ska ringa hem när man har hemlängtan och jag håller inte med om det. Om du känner att det kommer hjälpa dig så gör det. Detta är ditt år och du ska göra allt som känns bra för dig. Ibland när jag känner mig liten ensam eller nedstämd så ringer jag min familj eller kompisar hemma bara för att få prata svenska ett tag och få höra deras röster. Det får mig att må bättre så om det funkar för dig så kör på.

  4. Räkna inte ner dagarna - Detta är sååå viktigt. Det är så många utbytesstudenter som fastnar i detta och sen åker hem. Räkna inte ner dagarna tills du åker hem låt det bara vara och som jag sa innan lev i nuet.

  5. Var inte rädd - Att ha hemlängtan är för många ganska oundvikligt så var inte rädd för det. Om du har det så har du det och en stor del är att inte vara rädd för det. Efter ett tag så lär du dig hur du bäst hanterar det och sedan överkommer det.

 9. Vad kommer du sakna mest när du kommer hem?
 10. - Svår fråga, självklart så kommer jag sakna min värdfamilj och mina vänner här de har verkligen blivit som en andra familj för mig och jag är så tacksam för dem. Men om man ska tänka på saker från USA som vi inte har i Sverige så måste jag säga att en av topp sakerna är maten.

  Alla restauranger här som Chipotle, Chickfila, Panera, Tacobell osv. asså om det är något amerikanare är bra på så är det snabbmat. Jag kommer också sakna high school spirit och alla pep rallys och fotbollsmatcherna.

 11. Var det som du förväntat dig?
 12. - Både ja och nej, jag försökte verkligen att inte ha några förväntningar innan jag åkte eftersom man vet aldrig hur det blir liksom. Man ser ju allas instagram bilder och allt från high school filmerna och det är ju svårt att inte skapa en bild av hur ditt år ska se ut. Jag trodde att jag skulle göra massor med sporter under hela mitt år men slutade med att bara göra en klubb (HOSA) som jag verkligen inte trodde skulle vara kul men som jag nu stortrivs i och snart ska på tävling med.

  Jag hade inte trott att jag skulle klicka så bra med min värdfamilj och mina vänner här vilket var en otroligt bra sak som jag inte hade trott innan. Mitt år har inte alls blivit som jag hade tänkt mig men på många sätt så har det blivit så mycket bättre. Blev inte som i filmerna men fick så mycket mer än vad jag förväntade mig.

Värdsyskon

Så det var allt för denna frågestund jag hoppas att de här svaren har hjälpt er och tro mig om utbytesår är något ni funderar på att göra så bara kör på! Gör det ni kommer inte ångra det!

Anmäl dig till ett high school-år 

Tilda bloggar från Tennessee under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Tennessee? Med oss på Explorius kan du lägga till Tennessee som delstatsval vid din ansökan!