5 tips innan avresa

Utsikt över New Yorks skyline

Hej, jag heter Nellie. Egentligen är jag från Skellefteå, men de kommande 10 månaderna ska jag spendera i staden Kent som ligger 25 minuter från Seattle i Washington.

Här är mina tips på 5 saker man kan eller borde göra innan man åker iväg på ett utbytesår:

1. Ha en avskedsfest

Att ha en avskedsfest är så otroligt roligt. Bjud in alla dina vänner, köp en massa chips, läsk, godis och bara umgås.

För att dekorera hängde jag upp filtar med den amerikanska flaggan och vit-blå-röda girlanger. Mina vänner fick skriva hälsningar en "hejdåbok", och jag hade gjort en USA-tårta och köpt red cups som vi drack ur och spelade beer pong med.

2. Kolla upp dresscode

Om din skola har en webbsida borde det gå att hitta reglerna kring dresscode, och på så sätt kan du kolla vilka kläder du får använda i skolan. Packa inte för mycket eftersom du kommer köpa nya kläder i ditt värdland, men se till att du har med dig i alla fall lite kläder som inte bryter mot dresscode.

3. Köpa present till värdfamiljen

Utbytesstudent tar med svenskt godis

Till min värdfamilj köpte jag en bok på engelska om svenska traditioner och en med recept på fika, ett decilitermått (eftersom recepten använder ml) och svenskt godis, men du kan ju självklart köpa något helt annat om du vill.

4. Gömma bilder

Kollage

För att skoja med min familj (och för att jag har haft alldeles för mycket tid nu när mina vänner har börjat skolan haha) har jag skrivit ut små bilder på mig själv och gömt dem i hela vår lägenhet. Nu återstår bara att fara till USA och vänta på att min familj hittar dem.

5. Göra en spellista

Från det att alla ansökningar är klara tills att du faktiskt får resa till ditt värdland kan det dröja ganska länge. Ett sätt jag höll mig taggad på, var genom att göra en USA-spellista. Den är också bra att spela på avskedsfesten.

Låtar jag har på min USA-spellista inkluderar:
"This Is America" - Childish Gambino
"Party In The U.S.A." - Miley Cyrus
"Kids In America" - Kim Wilde
"Born In The U.S.A." - Bruce Springsteen
Slutligen har jag gjort en lista på några saker som kan vara smarta eller roliga att packa med.

6. Packtips:

Båttur i New York

  • Grenuttag (om uttagen ser annorlunda ut i ditt värdland. På så sätt behöver du bara en adapter, men kan ändå använda flera saker med svensk kontakt samtidigt)
  • Pärlsocker (om du vill baka chokladbollar till värdfamiljen) 
  • Svenskt godis (till dig själv) 
  • Svenskt godis (att bjuda vänner på) 
  • Bilder på din familj, vänner eller husdjur
  • Hejdåbok (låt dina vänner och familj skriva hälsningar som du inte läser förrän du är i ditt värdland)

 

Anmäl dig till ett high school-år 

Nellie bloggar från Washington State under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Washington? Med oss på Explorius kan du lägga till Washington som delstatsval vid din ansökan!