En vecka på utbytesår i Texas

utbytesstudent simmar i poolen

Det har gått en vecka sedan jag kom till Texas i USA, men det känns som jag varit här mycket längre.Denna veckan har varit intensiv med många nya intryck, ansikten och miljöer.

Jag har hunnit sola och bada, gått på volleybolluttagning, kollat fotboll, provat nya restauranger, börjat skolan, gått till kyrkan, shoppat och mycket mer. Detta har verkligen varit en så bra vecka!

Tacos

Texas är både som jag väntade mig och helt tvärt om. Att allting här är stort var något jag hade väntat mig, liksom värmen.

Däremot är folket här helt annorlunda från vad jag tänkt. Jag tror att jag först trodde att människorna här skulle vara annorlunda, liksom mer allvarliga, barnsliga och mindre frispråkiga, vilket inte alls stämmer.

Människorna här när härliga och öppna, och använder, precis som vi, en hel del sarkasm i sitt vardagsspråk.

korridor på high school

I torsdags började jag skolan och det är väldigt annorlunda om man jämför med Sverige. Här är skolan strikt, jag kan till exempel inte lämna klassrummet om jag vill gå på toa, om jag inte fått tillstånd. Jag kan heller inte gå in och ut från skolområdet hur jag vill.

Skolan jag går på är lite annorlunda och extra strikt vilket jag tycker känns lite jobbigt. Jag får inte ha min telefon alls på skoltid, de har en väldigt strikt dresscode (och skoluniform, men det tycker jag är kul) och jag kan inte välja vilka klasser jag vill.

På ett sätt önskar jag att jag gick på en större och med avslappnad skola, men samtidigt gillar jag personerna på min skola och det känns skönt att alla mina syskon går där. Det har ju bara gått fyra dagar hittills, men det finns fler skolor i området så om jag inte skulle trivas finns det andra skolor att byta till.

Denna veckan har varit en stor omställning och mycket nyheter. Mina förväntningar har mött verkligheten och vissa saker har varit lätta, andra svårare. På något sätt tänkte jag att inga motgångar skulle komma nu i början, men allt är och känns inte alltid bra.

Jag försöker ta lätt på det och tänka att allting löser sig, och samtidigt testa nya saker för att hitta det jag gillar och anpassa mig. Mitt år har hittills börjat bra, även om allt inte är som mina förväntningar.

Elsa Holmén  

Anmäl dig till ett high school-år 

Elsa bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!