Dagen innan avresa

Klockan är 05.57 och jag kan inte somna om. Det är dagen innan jag ska lämna min familj, mina vänner och allt jag känner till, för att under 10 månader bo hos en okänd familj och gå på en okänd skola i ett okänt land. Jag är supernervös.

svenska flaggan

Jag heter Elsa och jag fyllde 17 år i maj. Jag bor i Göteborg med min mamma, pappa, syster och bror och har precis gått färdigt första året på ekonomiprogrammet på gymnasiet. Den 7e augusti 2019 lämnar jag Sverige för att flytta till Leander i USA, en förort till Texas huvudstad Austin.

Familjen jag ska bo hos, en mamma, en pappa, trillingar födda 2003 och en till dotter född 2007, har jag i flera månaders tid haft regelbunden kontakt med och till en viss del lärt känna. Ändå känns det overkligt att jag ska bo med dem under det kommande året.

Flygplan ovan molnen

De senaste dagarna har varit långa, men gått fort. Jag har vävt tiden med packning och att träffa vänner, och jag har behövt påminna mig själv och att dygnet bara har 24 timmar för att inte stressa sönder. Trots att jag gjort en tydlig packningslista vet jag knappt vad jag packat ner och inte, vad jag glömt och vad jag borde packa och inte, antar att jag kommer inse det senare. Min hjärna har varit så uppe i varv att jag är helt utmattad på kvällarna, ändå kan jag inte sova.

I flera månader har jag förberett mig på det här. Jag har signerat papper, gjort sjukhusbesök, tagit sprutor (som jag förut var LIVRÄDD för), besökt ambassaden och jag vet inte ens vad. Jag har till och med packat, slagit in alla presenter till familjen, gått igenom alla checklistor och sagt hejdå till de flesta kompisarna, men jag kan ändå inte förstå att det är imorgon det gäller.

En liten del av mig har är livrädd för det jag har framför mig, medan den andra delen är supertaggad och kan knappt vänta. Det är kanske inte heller så konstigt, att gå utanför min comfort zone på detta sättet ÄR läskigt men samtidigt är detta något som jag verkligen vill och har velat länge.

När alla andra går tillbaka till skolan i höst och upplever samma tråkiga klassrum igen, sitter jag i skolbänken i high school på en annan kontinent och jag ska ha så sjukt kul. Det enda jag någonsin skulle ångra är om jag valde att stanna hemma.

Elsa Holmén

Anmäl dig till ett high school-år 

Elsa bloggar från Texas under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Texas? Med oss på Explorius kan du lägga till Texas som delstatsval vid din ansökan!