Friendsgiving + Thanksgiving!

Amerikanarna och vi svenskar delar faktiskt en hel del högtider tro det eller ej, förutom Midsommar såklart. Men något som de har som inte vi firar i Sverige är Thanksgiving. Men varför bara fira Thanksgiving när man också kan fira Friendsgiving?!

Thanksgiving firas alltid på den fjärde torsdagen i November i USA. Denna högtid grundades för drygt 100 år sedan för att fira grunderna av USA och alla framgångar under deras, inte så många, år som ett förenat land.

Thanksgiving går i princip ut på att äta en massa mat med släkt och familj, och alla bidrar med någon typisk thanksgiving måltid. Dagen innan det firade jag och mina vänner Friendsgiving! Det är i princip exakt samma sak som thanksgiving, bara inte lika traditionellt. Maten behöver till exempel inte vara lika traditionella, en av mina kompisar gjorde t.ex. Mac n’ Cheese. Friendsgivingen började 14:00 dagen innan Thanksgiving, och vi var hos en av mina kompisars hem. Alla hade med sig något att bidra med till mat, och vi började äta på en gång när allt var framställt. Efter vi hade ätit så umgicks vi bara, det blev inte mer spännande än så. Men det var ändå jätte kul, vi umgicks och spelade några spel i flera timmar, ända fram till 20:00. Sedan åkte de flesta hem, eftersom släktingar som oftast bor lite längre bort (i andra stater) kommer dagen innan för att fira thanksgiving med familjen hela torsdagen!

Den fjärde torsdagen var här och det var dags för att fira Thanksgiving! I min värdfamilj var det ett stor firande med en hel del människor, drygt 27 personer. Allt började 9:00 på morgonen då alla skulle vara uppe, för då var det planerat en gemensam frukost med typiska amerikanska rätter, som Bundt Cake , bacon, ägg, frukt, etc. Efter det umgicks vi bara, och sedan kom resten av sällskapet vid 12:00. Alla bidrog med olika maträtter, någon hade med sig Pumpkin Pie (VÄLDIGT populärt), andra rätter var potatismos, THE Turkey (såklart), sallad, kakor, mer pajer, och massor av annan mat. Jag bidrog också med en svenska maträtt, Kålpudding! Den var faktiskt väldigt uppskattad, min värd kusins-man frågade t.o.m. efter receptet:). Vi började äta runt 14:30, och vi klarade oss sedan på den maten fram till 18-19:00, då vi började på desserten. Typiska desserter var olika pajer, småkakor, och pumpa-tårta. Runt 20:00 började de flesta bege sig, jag och två av mina kompisar bestämde oss därför för att smygstarta Black Friday shoppandet (eftersom Black Friday var dagen efter), så vi åkte till det närmaste shoppingcentret! De flesta erbjudandena börjar faktiskt dagen innan Black Friday och är kvar hela helgen.

Min uppfattning om Thanksgiving efter att fått uppleva det på två olika sätt under två dagar är att det är en fantastiskt kul högtid att fira. Det är ju i princip bara en högtid för att äta mat, och det är det som gör den så underbar. En hel dag av att bara äta god mat och umgås med familj och vänner!

Anmäl dig till ett high school-år 

Elin bloggar från Minnesota under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Minnesota? Med oss på Explorius kan du lägga till Minnesota som delstatsval vid din ansökan!