Varje placering har sin charm

vacker sjö och berg

Så länge jag kan minnas har jag fantiserat om ett utbytesår. I augusti 2019 blev min dröm äntligen verklighet och jag påbörjade mitt äventyr som utbytesstudent under 10 månader i USA.

Mitt namn är Carolina, jag är 18 år gammal och kommer från en liten stad utanför Göteborg. I det här inlägget tänkte jag ta upp en mycket viktig, men ibland lite bortglömd, del av en utbytesstudents placering i sitt värdland.

sjö vid berg

När jag tidigare drömde om ett år som student på ett amerikanskt High School föreställde jag mig själv spendera mitt år på en strand i Florida eller Kalifornien. Under ett år skulle jag komma undan den kalla svenska vintern och istället få fira jul bland palmerna.

Helgerna såg jag mig tillbringa bland turkost vatten tillsammans med kompisar och hade jag riktigt tur kanske jag till och med kunde få uppleva surfing som en skolsport. Och visst låter det helt fantastiskt, hur skulle jag någonsin få hemlängtan från ett sådant år? Problemet är bara att det inte är verklighet. Egentligen är det så långt ifrån verkligheten som man kan komma.

vacker väg längs bergen

I den grupp av utbytesstudenter som varje år skickas iväg till USA är det ett mycket litet antal som åker iväg för att spendera sitt år i en kuststad i värmen. Desto större andel placeras ut runt om i hela landet, i allt från Michigan till Idaho.

Jag tillhör denna majoritet och spenderar därför mitt år i den ganska bortglömda staten Wyoming. Och även om jag aldrig varit missnöjd med min placering, så har det alltid funnits en del av mig som varit lite besviken över att jag inte skulle få uppleva det där paradisåret som jag hade drömt om. Men tre månader in i mitt år så kunde jag inte varit lyckligare över att det inte blev så.

varm källa

USA tillhör ett av världens största länder och innehar 50 olika stater. Kalifornien och Florida är endast två stycken av dem, vilket visar på att landet är så mycket mer än bara stränder och palmer. Varje stat har sin charm och sin livstil. Wyoming, en stat jag knappt visste namnet på för ett år sedan, erbjuder mig otrolig natur, med berg och djupa dalar.

Skylt till yellowstone

Hit hade jag nog aldrig fått komma om det inte var för detta året och vilka platser jag hade gått miste om isåfall. Under min tid här har jag fått möjligheten att besöka nationalparker efter nationalparker, alltifrån en av världens kanske mest kända, Yellowstone national park, till Rocky Mountains national park i Colorado, med fantastisk vy över en av världens kändaste bergkedjor. Precis som jag fått uppleva det, får andra studenter i andra stater se andra oförglömliga plaster.

Alla stater är unika och det kanske är det som gör att tanken på USA blir sådär magisk. Om du blir placerad på stranden i Kalifornien eller Florida kommer du få ett fanatiskt år, men precis lika fantastiskt skulle det bli i vilken annan stat som helst. Varje placering har sin charm och detsamma gäller för varje utbytesår. Se till att uppleva ditt hem, för 10 månader, till fullo, för jag lovar dig att det har så mycket fantastiskt att erbjuda.

Anmäl dig till ett high school-år 

Carolina bloggar från Wyoming under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Wyoming? Med oss på Explorius kan du lägga till Wyoming som delstatsval vid din ansökan!