De tuffa stunderna ger dig de viktigaste lärdomarna

Två kompisar på utbytesår

Att åka på ett utbytesår är utan tvekan det läskigaste jag gjort. Att lämna allt och alla som får mig att känna mig trygg för att åka till ett ganska okänt land och en än mer okänd stat. Att från en dag flytta in hos fyra ganska okända människor, människor som ska vara min familj i 10 månader, är helt klart en utmaning.

Men att åka på ett utbytesår till USA är också utan tvekan det modigaste jag gjort. Jag har aldrig tidigare utsatts för liknande utmaningar som jag gjort som utbytesstudent. Jag har heller aldrig vuxit så mycket som människa på så kort tid som jag gjort under mina knappt fyra månader här.

Utbytesstudent framför gul skolbuss

Utmaningar kan ibland vara jobbiga eftersom de kan innebära att du måste kliva ur din comfort zone. Men det är inte förens du kliver ur din comfort zone som du faktiskt utvecklas och växer som person. Många ser utmaningar som enbart något jobbigt och något som ibland nästan kan vara plågsamt eftersom de oftast kräver att man kämpar lite. Vid dessa stunder är din inställning, det sätt du väljer att se utmaningen på, det viktigaste du har.

Elever i röda dräkter

För är det något som jag lärt mig under dessa fyra månader så är det att inställningen och attityden betyder allt. Hemlängtan är en den största och troligen tuffaste utmaningen jag utsatts för. Redan innan jag lämnade Sverige var hemlängtan något jag visste att jag skulle ställas inför, men trots det så kunde jag inte förbereda mig och hindra det från att komma.

Innan jag kom hit var jag säker på att jag visste hur hemlängtan skulle kännas men oj vad fel jag hade. Det är helt klart en av de mest konstiga
känslorna jag någonsin känt, eftersom det är så många olika känslor som man känner på en och samma gång.

Vacker solnedgång vid sjön

För mig kom hemlängtan lite som en chock eftersom det ”smög” sig fram lite i taget, ibland såpass lite att jag inte riktigt förstod att det var hemlängtan jag kände.

Jag kunde vakna upp på morgonen utan någon som helst ork och känna mig tung i hela kroppen. Samtidigt som jag kände så, så var det sista jag kunde tänka mig att sätta mig på ett flyg hem till Sverige. Det fanns inte på kartan.

Efter att jag haft samma känsla i kroppen i några dagar så förstod jag att detta var vad man kallar för hemlängtan, trots att åka hem var det sista jag ville tänka på.

Det är svårt att sätta exakta ord på hur hemlängtan känns eftersom det är så många olika känslor på en och samma gång. Men att sakna hem samtidigt som man är hemma är väldigt annorlunda.

Som jag tidigare skrivit så är inställningen det viktigaste verktyget du har när du har hemlängtan. Med en bra inställning och attityd så kan hemlängtan ändå kännas hanterbar.

Här nedan är sådant jag försöker intala mig själv och tänka på varje gång distansen hem känns lite längre än vanligt, för att försöka få hemlängtan att känns lite mindre jobbig.

  • Först och främst, det är okej att gråta och tycka lite synd om sig själv. Det finns ingen som sagt att ett utbytesår är enkelt så varför ska man då låtsas som att det är det?
  • Allt kommer att vara precis som vanligt när du kommer hem. Familj och vänner finns kvar där hemma och snabbare än vad du anar kommer du vara hemma igen, så ta vara på tiden du har här.
  • Va stolt över dig själv. Du har ju trots allt lämnat ditt trygga hem, åkt till ett nytt land med nytt språk, börjat på ny skola och skaffat nya vänner, helt själv.
  • Omringa dig mer kring vänner och värdfamiljen trots att allt du vill göra är att bara få stänga in dig på ditt rum.
  • Du är inte ensam även om det ibland kan kännas som du befinner dig på en annan planet där ingen förstår dig. Du har en värdfamilj som valt just dig utöver hundratals andra studenter. Du har vänner och ett lag som du vet finns där och stöttar dig. De tuffa stunderna kommer oftast med de viktigaste lärdomarna. Se det som en erfarenhet att ta sig igenom de tuffa perioderna.

Anmäl dig till ett high school-år 

Lisa bloggar från Michigan under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Michigan? Med oss på Explorius kan du lägga till Michigan som delstatsval vid din ansökan!