Oväntade avgifter

Skrift i stand

Min marsmånad var fylld med saker jag inte kunde förutse eller planera för, båda bra och dåliga. För att inte gå in på allt för personliga detaljer så behövde jag göra en snabb tripp till the ER och göra ett läkarbesök i början av månaden. Detta var såklart inget jag hade planerat för men det hände och det var en oväntad kostnad.

Som utbytesstudent är det viktigt att i alla fall ha en liten plan för sin budget för året. Jag säger inte att ni behöver ha varenda krona inplanerad men en ide om vart du ska spendera dina pengar samt ha en lite ”buffert” som det så fint heter ifall något oväntat händer.

Fågel

Nu är det cirka en månad efter min lilla ER tripp och allt har löst sig nu med försäkringsbolag och vad jag behöver betala så för er som var oroliga där hemma är allt lugnt och fint för mig här borta.

Läkarna är jättetrevliga och hjälpsamma och när jag sa att jag var en utbytesstudent med ca 3 månader kvar i landet så var de förstående om min situation. Om någon olycka sker och du behöver medicinsk hjälp så behöver du inte vara orolig. I alla fall alla läkare jag träffat var snälla.

Självklart hoppas jag att ingen framtida eller nuvarande utbytis hamnar i samma situaion och behöver åka till ER men OM ni gör det så var lugna, det kan vara krångligt men i slutändan löser sig allt. För att citera en vän hemifrån, ”Livet är en brustablett” (Cred:Tudis). (Förlåt inside thing men men).

neonskylt

Det kan dock komma roliga oväntade kostnader, t.ex igår (3/4/19) gick jag och min bästa värdpappa Glen på en konsert som vi köpte biljetter till i helgen. Det var en jätterolig upplevelse och om jag inte hade planerat min budget för månaden så hade jag inte kunnat gå. Det kan även vara så att dina vänner kanske vill hitta på nåt efter skolan, åka och shoppa över helgen eller en snabb dagstripp med familjen, inte så stora utgifter men om man lever på en tajt budget så räknas även de små utgifterna.

Bokhandel

För alla framtida utbytisar så rekommenderar jag starkt att samla ihop pengar genom att jobba! Jag har väldigt generösa föräldrar som betalade programavgift och resor upp till Stockholm men vi sa att allt jag köper här skulle jag stå för själv.

Pengar jag spenderar här fick jag från timanställning och studiebidrag. Men eftersom jag inte kan jobba här så gäller det att jag vet hur jag ska spendera mina pengar. Jag vill uppleva så mycket som möjligt här och prova allt jag kan. För att kunna göra det så har jag en grundplan på vad jag spenderar varje månad samt planerar för oväntade saker.

Andrea bloggar från Washington under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Washington? Med oss på Explorius kan du lägga till Washington som delstatsval vid din ansökan!


Ansök till ett high school-år