Inte ett äventyr bara för dig

Solnedgång

Detta kanske kan låta lite knasigt eller så är det totalt logiskt beroende på vem man är men ett utbytesår i USA är inte bara spännande, läskigt, roligt och lärorikt för dig men också för dina föräldrar. Det kanske är första gången du kommer resa själv vilket för föräldrar kan vara lite lätt skrämmande, att deras barn växer och ska klara av världen på egen hand helt plötsligt efter att ha bott hemma hela sitt liv.

Jag vet att första gången jag skulle ut och resa själv på simläger så var mamma nog lite nervös när hon släppte av mig på busstationen. Förstå då hur det är att lämna sitt barn på flygplatsen, sätta de på ett 8,5h långt flyg till en annan kontinent och inte se dem igen förens kanske 10 månader senare. Det kan vara ganska läskigt!

Skrift i stand

Personligen så tror jag inte mina föräldrar va så nervösa att sätta mig på ett flyg själv, har flugit på sim läger många gånger sedan den där första gången och rest mycket generellt sätt i mitt liv. Jag tror mer de va nervösa att se deras lilla bebis växa upp och prova världen med sina egna vingar var det läskiga, att också veta att om något händer kommer de vara 14,5h borta. Som yngsta barnet i familjen så kommer jag alltid vara det ”lilla barnet som inte växer upp” (men på ett bra sätt om ni fattar) så att se mig ”lämna boet” var nog lite extra läskigt.

Körsbärsträd

Att åka iväg för 5 eller 10 månader kommer också betyda att du inte kommer vara hemma under den tiden vilket kan ses på olika sätt från tonåring jämfört med föräldrar. Vissa tonåringar tycker det är skönt att ”äntligen lämna hemmet” medans andra ser det som ” en chans att utmana sig själva men en stor utmaning att flytta hemifrån”, oavsett vem du är så kommer dina föräldrar ha ett tomt rum hemma i 5 till 10 månader som inte varit tomt förut. Föräldrar kan tycka att detta är jobbigt då de har haft dig hemma under hela ditt liv.

Även om du som utbytesstudent inte alltid känner ett behov att prata med dina föräldrar eller om du är ”för upptagen” så kanske dina föräldrar känner att de behöver prata med dig för att lugna ner sig själva. Det nämns ofta att föräldrarna inte ska höra av sig för ofta för det kan påverka hemlängtan, att de ska vänta på att utbytesstudenten hör av sig när de känner sig redo osv. Men vad som inte nämns är att det är en balansgång, av att lyssna till vad utbytesstudenten behöver men också vad dina föräldrar behöver, se till at diskutera innan avfärd om hur ofta ni vill höra av er och se om det passar under de första månaderna. 

Andrea bloggar från Washington under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Washington? Med oss på Explorius kan du lägga till Washington som delstatsval vid din ansökan!


Ansök till ett high school-år