Första skoldagen på high schoolHejsan hoppsan alla hemma i Sverige! Kul att ni ville titta in här! Jag heter Andrea, jag är 17 år gammal (snart 18 #föddsent) och från och med idag är jag officiellt en Senior på Curtis High School i University Place School District i Washington i USA.

Idag var nämligen vår första skoldag här borta och jag var nervös! Först och främst kände jag INGEN förutom min värdlillasyster som blir Sophmore i år och skolan är stor med flera byggnader i oordning för att göra allt lättare … Lyckligt för mig så gick jag bara vilse två gånger på hela dagen!Hemma i Sverige bor jag i Linköping med mina föräldrar. Min storasyster har flyttat ut så känns skönt att ha en syster här borta i staterna också. Jag spenderar mina 24h oftast i skolan där jag skulle börjat 3:an på gymnasiet i år eller i en pool och simmar som jag gjort typ hela mitt liv.

Om jag ska göra en snabb jämförelse med mitt liv hemma och hur det kommer vara här så är inte skillnaderna så stora förutom kortare dagar samt att jag simmar i yards nu istället för meter (det känns jättekonstigt och kort). Jag kommer gå i skolan från 7.30am-2:00pm(14:00) sen direkt efter det ”springa” till simningen som börjar mellan 2:00pm-2:15pm.

Till skillnad från vanliga amerikanska studenter hade inte utbytesstudenter samma krav på vilka kurser man ska ta, t.ex. behövde jag ta engelska och US History sen fick jag välja helt fritt. Alltså är mitt schema följande Yoga, Civics (typ hur USA styrs), Choir, US History, English, Culinary Arts (typ hemkunskap). Ja, ni läste rätt yoga och kör är lektioner man kan ta och bli betygsatt i. Jag är lika förvånad som en del av er kanske är så därför valde jag att prova på.Enligt mig handlar ett utbytesår om att prova på nya saker, konstiga saker. Självklart kan man göra som jag och delta i en sport man redan provat tidigare, annars kan man gå helt crazy och prova nåt man aldrig provat! Var modig!

Jag är inte den mest utåtriktade människan i världen en jag har redan träffat några vänliga ansikten, imorgon vid lunch ska jag fråga mina klasskamrater om jag kan sitta med nån av dem på lunchen. Ett tips är att dra ”utbytesstudentkortet” då blir många intresserade av dig och man har något att prata om.

Om High School i USANågot jag lärt mig den hårda vägen här är att vi svenskar inte är bra på att småprata. Det är något jag måste jobba på under året här, fråga hur någon mår, prata om vädret eller om man såg/ hörde något roligt av en person. Man kan egentligen prata om vad som helst egentligen men väl här tycker jag det är svårare än jag trodde.

För alla framtida utbytesstudenter som läser det här kommer ett tips:

Anpassa er packning för väder i din stad men ta även med lite varmare eller kallare kläder än du tror. Jag anpassade min packning ganska bra till Washington States väder (glömde dock mina sköna koftor och hoodies hemma) men tänkte inte alls på vilket väder det var i New York för Soft Landing Camp. Jag höll på att falla ihop där och då! Det var såå varmt och fuktigt!


Hoppas allt är bra hemma i Svealand! Hälsningar Andrea 😊

Andrea bloggar från Washington under sitt utbytesår i USA. Vill du också plugga på high school i Washington? Med oss på Explorius kan du lägga till Washington som delstatsval vid din ansökan!

Ansök till ett high school-år